Over voedsel

Eetcultuur, tamme kippen en eiwit met zonder kip

Wat en hoe we eten blijft ons bezig houden. Te weinig waarde wordt aan voedsel toegekend en kennis over zelf koken of waar ons voedsel vandaan komt, neemt af. Tijd dus om de Nederlandse eetcultuur naar een hoger plan te trekken. Via KOST; een evenement over de Nl eetcultuur voor de food professional. Initiatief van platvorm Van Moeder Natuur. Nou, dat event vond dus recent plaats. Filosoof Baggini sprak over Nederlandse identiteit, onze nieuwsgierigheid/handelsgeest, welke ons ontvankelijk maakt voor invloeden van buitenaf. Mevr. Roodenburg, antropologe en historica sprak over moralisme en kerkelijke invloed; overvloed versus vasten en strenge voedselrichtlijnen. Smaakprof Klosse pleitte voor smaak en gezondheid en het belang van aandacht voor eten werd ook nog eens benadrukt door topchef Kranenborg. De Engelse prof Caraher sprak als laatste. Kritisch over het WRR rapport ‘’naar een expliciet voedselbeleid’’ vindt hij dat een ieder zelf een steentje moet bijdragen om tot een gezondere eetcultuur te komen. De ambassadrice van platvorm Van Moeder Natuur deed een oproep om individueel en gezamenlijk deze uitdaging aan te gaan en een bijdrage te leveren aan gezonde dagelijkse kost. In een jaar tijd wil ze ruim 10.000 kinderen leren, waar vandaan ons eten komt en wil ze hun leren koken met basisvoedingsmiddelen.

 

Als je transvetten zou verwijderen uit fast food, zou je ca. 7000 doden als gevolg van hart/vaatziekten in de komende 5 jaar kunnen voorkomen. Alleen al in Engeland. Zeggen experts. Het is al jarenlang bekend, dat transvetten voor meer hart/vaatziekten, hersenbloeding en type 2 diabetes zorgen. Jarenlang wordt al gestecheld en vaak maar mondjesmaat door overheden ingegrepen om deze vetten eindelijk uit te bannen. Ach ja, als je kijkt naar het WHO rapport over de gezondheid in Europa, scoort Engeland op heel veel manieren buitengewoon laag. Tijd om de voedings- en leefstijl te veranderen? Welnee, de bloody Blits blijven liever ongezond leven. Who cares.

 

 

8000 jaar geleden begonnen onze voorouders zich als landbouwers te vestigen en dieren te domesticeren; de dieren raakten door selectieve fok steeds meer aangepast aan een leven dicht bij de mens. De Zweedse Uni Linköping vermoedt, dat daarbij o.a. steeds de tamste kippen overleefden. E.e.a. bleek bevestigd uit proeven met het bankivahoen – een voorouder van onze moderne rassen – en gedomesticeerde kippen (of onze Catalanen daaronder vallen?...) Wat bleek, in slechts 4 generaties begonnen hoenders tammer te worden, kregen ze een snellere stofwisseling en leverden meer en grotere eieren uit 1 kg voer. De angstige hoenders verbruikten meer voer, groeiden slechter en legden minder grote eieren. Dus…de mate van tamheid bepaalt het succes om samen te leven met de mens. CHICKIES, luisteren jullie!? E.e.a. zou overigens ook gelden voor varkens, schapen en runderen. Aldus te lezen in Science Daily.

 

 

Het biotech-start up bedrijf Clare Foods maakt eiwit zonder gebruik van kippen. Als duurzaam alternatief voor de legpluimveehouderij. Ze zoeken in laboratoria naar vloeibare alternatieven voor eiwit. Met behulp van een zelf gemodificeerde (genetisch aangepaste) gist. Ze denken hiermee een beter en veiliger voedingssysteem te kunnen cultiveren. Als ze in staat blijken, om eiwit zonder kippen te maken, scheelt dat kosten en tijd van de pluimveehouderij, de inkoop van eieren en het scheiden van eigeel/eiwit. Interessant voor die bedrijven, die eiwit verwerken: o.a. voor pasta, mayo, ketchup (?) etc.  Diervrij geproduceerd eiwit is vlg. Clare Foods met minder water en land geproduceerd, terwijl smaak en voedingswaarde & toepassing gelijk blijft.  Eerder wist het Californische Hampton Creek een ei vrije, plantaardige  mayo te produceren (inzet voor de strijd van Unilever over het principe, dat mayo toch echt wel ei moest bevatten).  En de Amerikaanse startup Muufri wist melk zonder koeien te ontwikkelen. Waar gaat dit heen?