Over voedsel

Nutella-boycot en Crosty

We hadden de Cronut (een kruising van een donut en een croissant). Maar nu komt een Hollandse primeur: de Crosty! Niks paneermeel, frituurpan en gedoe. De Amsterdam Croquetten van Bicro (uit blik) zijn namelijk bedoeld voor een tosti. Jawel. Je smeert het spul op een boterham, klapt een tweede eroverheen en hup, in het tostiapparaat of onder de tafelgrill. Ambachtelijk geproduceerd door Bicro, vol van smaak, met 14% rundvlees (zo weinig?), een roux met roomboter en bloem, kruiden en veel peterselie. Te koop bij de AH.

 

Tja, je kunt een ragout natuurlijk ook zelf maken, met draadjesvlees, lekkere bouillon, kruiden en al die zaken, die jij lekker vindt. Want blik is toch blik, welk mogelijk is gecoat met BPA.  Maar het idee is wel aardig.

 

De Franse minister van milieu, S. Royal, riep in juni tot een Nutella-boycot op. Grote verontwaardiging; niemand die Nutella wil missen! En in Italia nam haar ambtgenote het direct op voor het Ferrero-smeersel. Waar het om ging? Palmolie: slecht voor milieu, natuur en het vernietigt leefmilieus voor o.a. Orang Oetangs. Voor de winning van de goedkope en overal inzetbare palmolie wordt kostbaar regenwoud gekapt. En wil jij deze vernietigende olietroep op je boterham? Nee toch? Uitgerekend Greenpeace en WWF stelden zich aan de zij van Ferrero en roemden dit bedrijf om haar duurzame productie & winning. Wereldwijd praten we over 57 miljoen ton olie. Sinds 10 jaar is Ferrero lid van de internationale Round Table on Sustainable Palm Oil RSPO, waaraan tot op heden zich 2439 leden hebben aangesloten. Strenge sociale en ecologische criteria worden door deze groep opgesteld. Maar…de situatie is complex; ruim 50% van alle industriële producten bevatten palmolie; o.a. in crèmes; kaarsen, zeep, frituurvet, wasmiddelen, cosmetica en ga zo maar door. Vaak weet de consument dit niet. Bij levensmiddelen moet de soort plantenolie op het etiket vermeldt worden. De roep naar duurzame palmolie en certificering groeit. Omdat het overal ingezet kan worden, is palmolie geliefd. Alternatieven? Lastig. Kokosolie zou het probleem alleen maar verplaatsen, bij sojaolie heb je te maken met genetische techniek en de palmolie plant geeft per productie-oppervlak het meeste rendement. Ze staan er op ruim 17 miljoen hectare land, die ruim 20 jaar oogst produceren. Raap/koolzaad levert evenals soja, veel minder opbrengst per hectare op. Ondertussen is genetisch onderzoek gaande, om nog ‘’betere’’ oliepalmen te kunnen produceren die bovendien ook in koudere regio’s kunnen overleven. De beperking van aanplanting tot tropische gebieden zou zo naar andere regio’s verplaatst kunnen worden. In het Zuiden van China worden al eerste pogingen hiertoe ondernomen.