Over voedsel

Over genetische piepers, smaak-eten en gezonder eten

Maastricht Uni is eruit: eet je een combinatie van smaken zoals zoet, bitter, zout, zuur en umami, dan eet je vanzelf minder. In de dunne darm blijken, net zoals op de tong, receptoren te zitten, die deze smaken weten te onderscheiden. Zoet, bitter en umami blijken daarbij een hormoon te beïnvloeden dat het hongergevoel onderdrukt. Dus de simpele oplossing om af te vallen? Alle smaken maar vooral die 3 ook regelmatig te nuttigen. Gaat afvallen vanzelf. Fout, Lena, men denkt nu aan capsules met die 3 componenten…de farma moet immers ook verdienen….E.e.a. staat in het American Journal of Clinical Nutrition..

 

De Uni van Wageningen stopt met onderzoek naar genetisch gemodificeerde aardappels, want die blieven we niet. Men dacht daarmee oplossingen tegen de Phytophtora-aantasting te vinden. Ook de overheid stak er flink geld in. Maar de publieke opinie is tegen GM. Vandaar.

 

Het REFRESH project is opgetuigd om voedselverspilling met 30% te reduceren tussen 2015 – 2019. Ook moet het kosten terugbrengen van afvalbeheer. Food Navigator meldt dit. Er zijn 4 Europese pilot landen, waar de Uni van Wageningen het project uitrolt: Nederland, Spanje, Duitsland en Hongarije. En ook nog China. Doel? Het zoeken naar afspraken tussen overheden, bedrijven en lokale belanghebbenden. Plus formulering van aanbevelingen voor EU beleid en ontwikkeling van technische innovaties. EU financiert stevig mee.

 

En alsof het niet op kan: een nieuw initiatief, genaamd FoodDrinkEurope (FDE) moet ons Europeanen gezonder eten bieden. Echt wel. Als kadootje voor het 10-jarig bestaan van het EU platvorm voor Action & Diet/Physical Activity & Health. Opgestart door deze FDE. De belofte is om producten gezonder te maken. O.a. via productformuleringen en portiegroottes, verantwoordelijk adverteren, consumenteninformatie, promoten van een gezonde leefstijl en onderzoek. De voedingsindustrie moet zo gestimuleerd worden om gezondere producten te maken. Ja, ja, zeker gelijk aan de ‘’vooruitgang’’ in het reduceren van vet, zout en suiker? Lena zou een aantal programma’s zo uit haar mouw kunnen schudden; veel goedkoper en waarschijnlijk efficiënter.

 

Israël; het meest vegane land ter wereld? Ruim 5% van de Israëli’s eet vegaan – dus zonder dierlijke producten (ook geen melk of kaas of honing). 8% zijn vegetariërs. En het is booming daar. En dat terwijl in de bijbel Moses zijn volk nog naar het land van melk en honing lokte? Een aantal redenen liggen hieraan ten grondslag: Veel vers fruit en groente is het jaar rond door het gunstige klimaat beschikbaar; en zelfs het fast food zoals hummus en falafel, is vegetarisch/vegaan. En het past in de tradities van koosjer eten. De gelijkschakeling van mens en dier zou deels ook een rol spelen; je neemt een moeder toch geen kalf weg, om melk te produceren? Het doden van dieren wordt door sommige activisten zelfs als Holocaust aan dieren bestempeld; ‘’we weten als Joden, wat het is om te lijden’’. En dan zou er nog een reden zijn: het conflict met de Palestijnen. Het veganisme als antwoord van het falen van de linkse-regering; als het conflict met de Palestijnen onoplosbaar lijkt, houdt men zich intensiever met zichzelf bezig; dus veganisme als uitdrukking voor individualisering en ont polarisering. Zo van ‘’de wereld kan ik niet veranderen, wel mezelf’’. Na ruim 50 jaar bezetting, met steeds nieuw geweld, oorlog en terrorisme, willen vele Israëli’s tenminste in hun voeding moreel deugdelijk zijn….Overigens biedt het Israëlische leger thans vegane laarzen aan….