Over voedsel

Bio, insecten, verticaal boeren en GMO cassave

De Berkeley University heeft een klein Zweeds experiment groter uitgevoerd en wat blijkt? Er is wederom bewijs, dat de blootstelling aan pesticides kan verminderen, als je biologisch eet. Hoofdredacteur Bradman meldt dit in de NY Times. Daarbij aantekenend, dat ze niet beweert, dat gewoon fruit/groente onveilig is. Immers, groenten en fruit zijn immers nog altijd gezonder dan geen groente en fruit….Maar als de keuze mogelijk is, kies dan bio. Je bent immers wat je eet.

 

Verdorie, eerst moeten we aan de insecten, en nou wil de EU er een stokje voor steken? Vooral in NL willen ze de verkoop van eetbare insecten verbieden. Het EP debatteerde hierover – hebben ze niks beters? – in relatie tot nieuwe regels voor zogeheten Novel Foods. Ofwel, alle voedingsmiddelen, die voor mei 1987 in Europa nog niet in aanzienlijke (?) mate werden geconsumeerd, moeten eerst diepgaand onderzocht/geanalyseerd worden alvorens men ze wil toelaten. Officieel zou het gaan om de mogelijke risico’s, als deze eiwitbommetjes op grotere schaal geteeld worden; als men de insecten zo zou voeren zoals men thans andere vee voert, zijn ook de risico’s vergelijkbaar – o.a. in de vorm van schadelijke stoffen of ziektekiemen in het ‘’vlees’’. Terwijl b.v. in Azië en Afrika deze insecten nu ook met plantaardige afvallen, dierlijke mest en gecomposteerde menselijke uitwerpselen worden gevoerd. Studies over mogelijke risico’s zouden ontbreken…Ach schei toch uit, stom Brussel, bemoei je toch eens met echte zaken in plaats van duurzame en alternatieve eiwitbronnen te weren. Zal wel weer lobby werk zijn en moeten hoogbetaalde domme ambtenaren weer voor jaren administratief pruttel-voor-niets-werk opleveren….

 

Het verticale binnenshuis boeren wordt steeds aantrekkelijker; efficiënter en milieuvriendelijk is het ook nog, want het gebruikt maar weinig oppervlak. In NL zijn diverse Stadslandbouw-initiatieven gestart (o.a. in Rotterdam) waarbij de kweek van groente met de teelt van vis is gecombineerd. Ik schreef hier al eerder over (aquaponics o.a.). Farmed Here is de grootste verticale boerderij in de VS, op ruim 8000 m2 produceert men bladgroenten voor ruim 80 retailers in Chicago; zoals bio-basilicum en kool. Farm robots doen al veel werk en zo gaat Spread in Japan in 2016 nog een stap verder; het bedrijf gaat een eerste volledig boer-vrije boerderij bouwen. Robots runnen dan de verticale boerderij; planten, verzorgen en oogsten. Spread produceert nu jaarlijks 7,7 miljoen kroppen sla in verticale boerderijen. Kiyoka Morita van Spread stelt, dat deze nieuwe soort van groentefabrieken nodig zullen zijn voor het scheppen van een duurzame maatschappij. LED lampen voorzien de planten van genoeg ‘’zonlicht’’. En Farmed Here zegt, dat nog maar slechts 3% water wordt gebruikt ten opzichte van traditionele boerderijen en dat het 98% van het water hergebruikt. Er is nog een voordeel om te ‘’boeren zonder mensen’’; veiliger voedsel, want er komen geen mensenhanden meer aan te pas die voedsel kunnen besmetten.

 

Het menselijk lichaam produceert zelf geen vitamine B6. Een belangrijk vitamine, waar juist heel veel Afrikanen een tekort aan hebben. Nu hebben Zwitserse wetenschappers een cassave genetisch zo gemanipuleerd, dat ze voldoende vitamine B6 aanmaakt. Aldus Phys.org. De vitamine is te vinden in o.a. aardappel, granen, peulvruchten, vis, vlees en eieren; daardoor is er in westerse landen zelden sprake van een echt tekort. Groenten, melk en kaas bevatten maar kleine hoeveelheden. Een tekort vergroot de kans op o.a. hart/vaatziekten. In de landen ten zuiden van de Sahara wordt echter te eenzijdig gegeten, de basisvoeding bestaat uit cassave (wortel en plant). De plant levert wel veel energie, maar weinig voedingsstoffen. Je zou dus dagelijks 1,3 kg moeten eten, om voldoende vitamine B6 binnen te krijgen. Dus hebben de Uni’s van Geneve en ETH Zürich de handen in elkaar geslagen om de plant meer vitamine B6 te laten produceren. Lang verhaal in het kort; mix/match/genetisch gemanipuleer met behulp van de zandraket, een plant, die B6 aanmaakt, leidde tot een nieuwe cassave met voldoende vitamine in 1 maaltijd van 500 gram wortel of 50 gram blad. Uni Utrecht stelde vast, dat mensen de vitamine wel degelijk uit de nieuwe cassave kunnen opnemen. Vergelijk met de huidige cassavegewassen wees uit, dat geen van de vele honderden varianten een zo hoog vitamine gehalte oplevert als de genetische soort. Aanwinst dus? Patent is niet aangevraagd; de wetenschappers willen dat de nieuwe soort beschikbaar komt voor Afrikaanse plantentelers en boeren. Eerst moeten nog wat hobbels overwonnen worden; de technologie van de teelt moet geleerd worden door boeren/telers en dan moet het legaal zijn, om dit gewas te verbouwen. Door de grote voordelen (?) die GMO-gewassen in Afrika kunnen bieden is daar minder tegenstand dan b.v. in de EU. Kenia, Oeganda en Nigeria gaven zo al toestemming tot teelt van GMO_gewassen. Een eerste stap in de richting van een geaccepteerde GMO-regeling in Afrika. Lena vraagt zich af, of deze ‘’zege’’ straks niet toch een vloek wordt. Er zijn andere mogelijkheden om tekorten op te vangen…..