Over voedsel

Verwerkt vlees is slecht en recycling verpakking ook

Wees matig met industrieel vlees, vleeswaren, worst, bacon en rood vlees. De WHO zorgde even voor ophef vanwege plaatsing van verwerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende producten en stoffen. Overigens niet echt nieuw. Die kennis. Direct wordt gereageerd; uit de industrie en door belanghebbenden ‘’het valt allemaal wel mee, en je kunt gewoon blijven eten’’, tot advies van Edith; vooral niet schrappen, want het heeft ook gezonde aspecten (oh ja?) en ga zo maar door. Of de consument zich hierdoor zal matigen? Valt te betwijfelen, maar is wel te hopen.

 

En zit het niet in het industrievoedsel, krijg je narigheid vanwege de verpakking: gerecyclede verpakking zou mogelijk schadelijke stoffen bevatten. Aldus Foodwatch: vooral rijst, linzen, pasta, hagelslag, cornflakes zou het betreffen. De zogenaamde MOAH vormen een belangrijke bron van besmetting en worden verdacht, kankerverwekkend te zijn en DNA te beschadigen.MOAH’s zijn schadelijke minerale olieresten, die met name in papieren verpakking zitten.

Daarnaast heb je nog de MOSH, de verzadigde koolwaterstoffen, die zich in het lichaam ophopen en daar organen beschadigen. Het zijn de grootste vervuilers in het lichaam. Foodwatch wil dat de EC wetgeving opstelt die zogenaamd functionele barrières verplicht voor levensmiddelenverpakkingen die gemaakt zijn van papier of karton. Daarnaast moeten limieten komen voor besmetting van ons voedsel met minerale oliën en andere schadelijke stoffen.

Nederland wordt door Foodwatch opgeroepen, om tussentijds alvast effectieve wetgeving te regelen. Nou, Edith wacht wel af.