Over voedsel

Stoplichtsysteem, insecten en EU-vlees gesjoemel

Op 16 november stemt het Franse Parlement over een nieuwe gezondheidswet. Een symbolische of grafische weergave van voedingswaarde wordt dan verplicht. Het stoplichtssteem met 5 kleuren heeft de voorkeur van het Franse Instituut voor publieke gezondheidszorg (HCSP); het is makkelijk, eenvoudig te begrijpen en ‘’vertaalt’’ de voedingswaardecijfertjes in informatie die burgers snappen. Aldus te lezen in Food Navigator. De consumentenorganisatie is ook voor. En nu nog Europa, allez!

 

Koop je in Europa vlees – nog afgezien dat je minder bewerkt en rood vlees zou moeten consumeren – krijg je niet altijd wat je verwacht. Aldus een onderzoek van de Europese consumentenorganisatie BEUC. Ofwel de etiketten kloppen niet, of er zit niet in wat gedeclareerd is, blijkt uit een onderzoek van vlees uit 7 EU landen (Portugal, NL, België, Italië, Tsjechië, Engeland en Spanje) tussen april 2014 tot augustus 2015. Of er werd gesjoemeld; minder vlees dan aangegeven, of extra toegevoegd maar niet gedeclareerd water, of  ander vlees. In Engeland bleken ruim 40% van de lams-gerechten te bestaan uit rund of kip, en sommigen bevatten zelfs helemaal geen lamsvlees.  Eind oktober ontstond in Europa een verhitte discussie over de consumptie van vlees n.a.v. de WHO zet om worst, ham en ander bewerkt vlees in de categorie ‘’kankerverwekkend’’ te zetten. Inmiddels geven veel consumenten aan, te gaan minderen met consumptie van deze producten. Vervelend voor de vleesindustrie. En als je dan toch een vleesproduct wilt kopen? Is het maar de vraag of erin zit wat erop staat. Verdorie. Dus toch maar liever minderen met industriële vleesproducten en op zoek naar blije-beestjes-vlees met zonder toevoegingen.

 

De Nederlandse regering wil ons aanmoedigen om meer insecten te eten. Ondertussen bestudeert de EU nog, of dat wel veilig is! Insecten worden in ander landen al ‘tig jaren gegeten! De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie FNLI trekt aan de bel; productie en verkoop van insectenproducten wordt mogelijk door de EU bemoeilijkt. Omdat ze tot de zogenaamde Novel Foods zouden behoren! Potverdrie! Maar goed, de snode plannen die roet in het eten van insecten gooien, moeten nog door lidstaten goedgekeurd worden, dus NL, stem ertegen!

 

Enfin, ik dwaalde af. Eten van insecten is gezond. En beter voor het milieu. Dus de oproep is zo gek nog niet. En dan valt mijn oog op een artikel in de Britse media: Baby food bedrijf Cow & Gate heeft ouders opgeroepen, hun kinderen geen muesli van hun bedrijf te laten eten. Er zijn insecten in gevonden. Dit op basis van een paar klachten over het ‘’my first banana muesli’’ voor baby’s van 10 maanden en ouder. Nou ja, ik zou zeggen, hoe kom je als ouder aan zo’n mazzzel; vroeg begonnen is immers oud gedaan? Toch? Niks mis met extra proteïne in de muesli! Nou dan!