Over voedsel

Foute vis, niet-puur zout en ongezond gezonde worst

Nee maar, malafide visverwerkers gebruiken waterstofperoxide (met een dure handelsnaam Mucusol) om bedorven/oude vis op te lappen. Bevestigd ook de NVWA; er zouden inderdaad hiervoor aanwijzingen zijn. En weet je wat? Dit gekke goedje wordt dus gebruikt als ontsmettings- en antislijmmiddel, en zou eigenlijk verboden moeten worden, want het leidt tot gevaar voor de volksgezondheid. Nou, vanaf 2016 gaat de NVWA hierop controleren. Huh? Koop nog een vissie…

 

De Amerikaanse FDA heeft na 5 jaar getouwtrek een genetisch gemodificeerde zalm goedgekeurd voor consumptie. De weg is vrijgegeven voor GM-zalm, binnenkort in supermarkten en op het bord. Vooralsnog in Amerika. Maar met TTIP ook in Europa, voorspelt Lena. De Atlantische zalm is zo aangepast, dat hij sneller groeit en dus groter wordt. Yippie, daar mag je blij mee zijn! Ondanks protesten over onvolledige veiligheidsstudies en dat de wilde zalm beïnvloedt gaan worden als die genetisch gemodificeerde vissen in oceanen en rivieren belanden; het mocht allemaal niet baten. Een aantal supermarkten ziet vooralsnog af van verkoop, omdat de consumentenweerstand groot is. En onduidelijk is tevens, of de consument wel kan zien, of hij een dergelijke GM zalm koopt; want volgens de FDA is er geen verschil tussen deze en gewone (wilde/niet GM-) vis. Huh? MET EEN WILDE VIS IS NIET GENETISCH GEROMMELD, hoor! Schande.

 

2 gram Goji bessen per dag is wel degelijk goed voor u. Veel producten, die als ‘’superfood’’ verkocht worden, verdienen deze term niet. Maar dit kleine besje dus wel. Het bevat namelijk heel veel carotenoïde (zeaxanthine). En dat is goed voor de ogen; vooral om maculadegeneratie – naarmate je ouder wordt kun je daar last van krijgen – tegen te gaan. Meldt Foodlog. Er is ook een klein testje te doen, om te zien, hoe het met uw macula zit (met dank aan het National Eye Institute. DOEN! We gaan onze Goji-struiken nog meer vertroetelen…..

 

Hoezo, advies ‘’eet wat minder’’? Producenten zoeken het elders: hoe kan je worst gezonder maken?  Onderzoekers van de Uni van Lund  gingen aan de slag. Naar verrijking van (niet zo gezonde) worst met antioxidanten, gewonnen uit (veel gezondere) bessen en planten. Gezond image dus voor een niet-zo-gezond product. Zou theoretisch de kans op darmkanker reduceren. Yippie, lekker veel worst eten dus!? De hoop is dus gevestigd op een gezonde worst, die nog lekker moet zijn ook. En als dit dus lukt, deze ‘’ontwikkeling’’, dan zijn we klaar, nietwaar? Extra antioxidanten en weg met het schuldig voelen. Je kunt natuurlijk ook ander voedsel eten, welk veel antioxidanten bevat….

 

Nee maar, de EC heeft toch besloten, om nieuwe voeding – zoals insecten – makkelijker toegang te geven op de Europese markt. De procedure is versimpeld en makkelijker, nadat eerst stemmen opgingen, dat ze onnodig ingewikkeld en traag zouden worden. Autorisatie kan dus nu binnen 1 ½ jaar plaatsvinden. Daaronder vallen niet alleen ‘’nieuwe’’ voedingsmiddelen, maar ook kloon- en nanotechnologie, waarbij extra regels gelden voor kloonvlees. Insecten – een voorbeeld van een nieuw product, wordt toegelaten, als bedrijven aantonen, dat deze in een of meerdere niet-Europese landen al tenminste 25 jaar veilig geconsumeerd worden. He, he.

 

Denk je ‘’puur natuur’’ op te dienen met zeezout? Mis poes, uit een Chinese studie naar de kwaliteit van zeezout bleek, dat deze een verhoogd gehalte aan microplastic bevatten. Deze kunnen op termijn schade aan de gezondheid toebrengen. Niet alleen slecht dus voor het milieu, maar ook voor de mens. Kijk, dat komt er nou van als we gewoon plastic troep en afval blijven dumpen. De kilometergrote eilanden in de wereldzeeën zijn al een bron van zorg voor de risico’s voor het mariene leven (en dus deels ook ons voedsel). Nu wreekt zich de natuur; het gedumpte plastic krijgen we terug. Als microplastic. Op ons bord. Te lezen in Onlinejournal  Environmental Science & Technology.