Over voedsel

Light mierzoet; vlees onbekend en eettrends

Eettrends; in 2015 lag de nadruk sterk op gezond – niet industrieel – voedsel, gefermenteerd, lokale productie; zelfgemaakte worsten, gezonde lunches etc. Voor 2016 zijn de food trends – aldus sommige ‘’experts’’ – de volgende:

 

kamelenmelk, matcha (groene) thee; zeewier, aloe vera;  medicinale paddo’s (of te wel shiitake, cordyceps, miatake etc); vergeten granen (farro, teff, kamut, naast quinoa en spelt); cocosbloem; cacao-repen.

En anderen roepen ook ‘’bugs’’; of te wel insecten. Zo van een sprinkhanentaco met salsa….Of een spiesje gegrilde cicaden? Spaghetti met een ragout van mieren en meelwormen?

 

Buzzfeed tenslotte komt met het lijstje aan trends voor het nieuwe jaar, met o.a. jello’s (of te wel op basis van gelatine gefabriceerde snoepjes, cakejes etc); zelf brouwen  van bier, cider en alcohol; avocado olie als nieuwe ‘’extra virgin olive oil’’…; hartige wentelteefjes (zoet is ‘’out’’); gezonde lunches, mooi verpakt in doosjes; zelf gebrouwen(filter-) koffie en thee (en Starbucks links laten liggen); minder koolhydraten (pasta, aardappels, brood) maar daarvoor meer ‘’veggies’’ (zoals bloemkoolpizza bodem; groente’’pasta’’ etc); bier en creatieve cocktails worden ‘’hot’’ in 2016; olie mengen met o.a. kruiden blijft erin; restjes groente weer laten groeien (o.a. ui, citroengras, venkel, bok choi, kool, diverse slasoorten), maar ook zelf groente telen zoals knoflook, gember, zoete aardappel, ananas en paddenstoelen. Oogst van kruiden met olijfolie in ijsblokjesbakjes invriezen; minder verlies/afval veroorzaken door  meer (en slim) te verwerken: minder, maar beter (gras-gevoerd) vlees en andere ingrediënten (kwaliteit i.p.v. kiloknallers); water met stukjes fruit in plaats van frisdrank. Blijvend is de trend voor gefermenteerd voedsel (o.a. zuurkool, kimchi); af en toe een glutenvrije dag of een zuivelvrije dag inlassen.

Nou, dat weten we dan ook weer. Hoe het ook zij, een smakelijk, creatief en gezond eet-jaar 2016 wens ik u toe!

 

En dan Calvé; ze kwamen in 2007 met de light-pindakaas, waar het ongezonde vet eruit zou zijn gehaald. Wat ze in de plaats daarvan erin hebben gestopt? SUIKER! Als uitleg het kletsverhaal dat ze zowel het % aan verzadigde en onverzadigde vetten hebben verlaagd voor de minder-vet-eisende consument, en dat hiervoor in de plaats dus glucosestroop is toegevoegd, zijnde koolhydraten. En dat is onterecht als suiker gedeclareerd….Het had moeten zijn 30 gram koolhydraten waarvan 4,3 g suiker. Een aantal supermarkten heeft inmiddels besloten, de light variant met meer ‘’suikers’’ weer uit de schappen te halen. Als gevolg van de nominatie voor het Gouden Windei van Foodwatch. En laten we wel wezen, vet vervangen door suiker – in wat voor vorm dan ook – is dom, slecht voor de gezondheid en alleen goed te praten in termen van goedkoop en dus winstgevende productie. Helaas mag de voedselproducent volgens de EU wetgeving een product ‘’light’’ noemen, als het 30% minder vet bevat en is het wettelijk helemaal ok, om vet door suiker te vervangen. Overigens, die pindakaas van de PLUS scoorde ook helemaal fout…30% vet minder maar wel 451% (jawel, 451) meer suiker! En dan verbazen wij ons nog over obesitas, diabetes en andere aandoeningen?

 

Nou, daar mag je dan blij mee zijn….in de USA hoeft men voortaan bij vleesproducten (rund/varken) niet meer het land van herkomst op het etiket te vermelden. De overheid gaat niet langer toezien op juiste vermelding. Etiketteringseisen worden niet meer gehandhaafd voor spier- en gemalen runder/varkensvlees. Het binnenlands geproduceerde en geïmporteerde (???) vlees zal uiteraard door de USDA aan zorgvuldige inspecties onderworpen blijven. Huh? Een van de maatregelen in het pakket van bezuinigingen die door het US-Congres werd aangenomen om te voorkomen, dat de overheid wegens geldgebrek op slot zou gaan. Dit jaar moest de VS ruim 100 miljoen$ compensatie betalen aan Mexico en Canada – aldus de WTO – omdat deze COOL-etikettering in strijd is met handelsafspraken. Het versoepelen van de etiketteringsregels opent mogelijkheden voor importeurs van vlees uit 15 landen, o.a. Honduras, Nicaragua, Chili, Argentinië, Brazilië, Mexico en Canada, aldus GlobalMeatNews…Nou, eet smakelijk,  je weet uiteindelijk niet wat je eet…En dan wil Europa nog steeds TTIP omarmen????