Over voedsel

Joodse keuken, microplastic, nep en Dr. Oetker

De Joodse Keuken maakt zijn opmars in Duitsland; de Amerikaanse schrijfster Leah Koenig schreef hierover haar boek, waarbij ze spreekt over de fusie tussen lokale specialiteiten en gewoontes; de vraag of joods eten koosjer moet zijn en over haar lievelingsgerechten. Het blijkt, dat m.n. in steden zoals Berlijn en Frankfurt de keuken steeds meer in de belangstelling komt van jonge mensen. Dat komt volgens haar omdat de mensen daar tegenwoordig meer interesse tonen in de joodse keuken, dan vroeger. Een trend dus. Volgens haar werkt het ook positief, dat de Joodse keuken een globale keuken is; Joden hebben overal geleefd, overal gekookt en hun eten koosjer gemaakt, inclusief traditionele gerechten voor de feestdagen. Een echte fusion-keueken die plaatselijke gebruiken combineert met de eigen cultuur. In haar boek vind je moderne en traditionele recepten, zoals volkorenbrood met zalm en verse roomkaas (= traditioneel bagel). Zelf groeide ze als half joodse niet koosjer op, sinds ze getrouwd is met een orthodoxe man, kookt ze koosjer. De recepten zijn dan ook allemaal koosjer, maar je hoeft ze niet koosjer toe te bereiden. Zwaartepunt in haar kookboek zijn de culturele aspecten, dus zowel geschikt voor joden als niet-joden. Interesse? Zie dan:  Leah Koenig: „Die moderne jüdische Küche“. Jacoby & Stuart, 320 pag. 22 Euro.

 

Plastic afval in de Noord- en Oostzee treffen steeds vaker via o.a. kabeljauw en makreel op ons bord aan. Microdeeltjes kunnen voor zeevogels, walvissen en bewoners van de zeebodem een risico vormen. Nu hebben onderzoekers ook de spijsverteringsorganen en maaginhoud van 290 makrelen, tong, haring, baars en wat andere vis uit de genoemde zeeën. Makrelen lijken vaker dan b.v. haringen plastic op te nemen als vlak bij de grond levende vissen. Mogelijk denken makrelen dat kleine plasticdeeltjes die in het water zwemmen, prooi zijn. In de Noord/Oostzee blijken jaarlijks ruim 20.000 ton afval – voornamelijk plast – te belanden. Aangezien de kunststof niet oplost, maar alleen verweert, worden de stukjes steeds kleiner. Of deze minideeltjes – via voeding ingenomen – ook effect op de mens hebben, is nog onvoldoende bekend. Onderzoek hiernaar is nog in de kinderschoenen. Mag je niet blij mee zijn.

 

Nog zo’n ‘’nepproduct’’: Authentieke Griekse yoghurt; voor 40 kg yoghurt heb je 100 liter melk nodig. Maar het kan ook anders…voeg Nutrilac toe – een poeder van melkeiwitten en genetisch gemanipuleerde zetmelen, dan krijg je 100 liter yoghurt uit 100 liter melk. Ofwel deze Griekse bestaat dan uit 60% zetmeelpap plus toevoegingen, die je laten wijsmaken dat je echte yoghurt aan het eten bent. Tja, officieel niks mis mee, want Nutrilac is een EU-goedgekeurde stof, die je niet hoeft te vermelden op het etiket…..

 

En dan Dr. Oetker. Wereldwijd biedt deze producent 3500 producten aan, zoals cacao, pizza, burger, muesli en vanillesuiker, om er een paar te noemen. Nu werden 26 producten onder de loep genomen. Aldus Ökotest blijkt dat net 1 van deze 26 een ‘’zeer goed’’ kreeg. 8 waren ‘’mager’’, 2 ‘’onvoldoende’’. Reden voor deze vernietigende resultaten? Het hoge minerale oliën gehalte, de toevoegde smaakstoffen en het grote % aan suiker. In 14 van 26 producten vond men verhoogde waarden van de minerale olie uit verzadigde koolwaterstoffen (MOSH). In 4 producten waren de waarden overigens sterk of zeer sterk verhoogd. Dit MOSH kan deels via verpakkingen lekken naar het levensmiddel (b.v. via de bedrukking). Het ergst bleek het bij de Bourbon Vanille Suiker te zijn. Gelukkig bleek, dat het nog ergere MOAH (aromatische koolwaterstoffen) niet in de producten te vinden. Nou, is dat even een opluchting….Maar MOSH moet je zeker ook niet willen! Oh ja, die suikerhoeveelheden, die logen er ook niet om. Pizzaburgers bleken ruim 17,4g/verpakking te bevatten. Kinderpudding Paula scoorde ook negatief-te hoog met ruim 50% van de aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen…En die aroma’s, die vond men ook niet deugen. Bij 16 van de 26 producten vond men smaakversterkers. Verweer van de fabrikant; deze ‘’natuurlijke en kunstmatige aroma’s worden toegevoegd om kwaliteitsverschillen op te heffen’’. Ja, ja,. Een paar producten werden positief gewaardeerd, zoals hazelnoot krokant, pizzadeeg Italiaans en Vitalis Muesli. Afgekeurd daarentegen cacao, bakmix Choco Lava. Dr. Oetker meldt, de onderzoeksresultaten gedetailleerd te bestuderen….