Over voedsel

Pizza werelderfgoed; tapas = persoonlijkheid

Echt waar….Italië wil de Napolitaanse Pizza op de werelderfgoedlijst van de Unesco. 2017 vernemen we, of het gelukt is. En wat volgt? Hollandse boerenstamp met rookworst? Spaanse (Valencia-?) Paella of English Breakfast?

 

Of tapas? Het eten van tapas (kleine hapjes, vroeger bedoeld als ‘’dekseltje’’ zodat er geen beestjes in je drankje konden komen) is onderdeel van de Spaanse cultuur. En uitgaande van ‘’je bent wat je eet’’ werd door de Catalaanse kok Perallada een tapaspersoonlijkheidstest ontwikkeld. Echt waar. Die Catalanen toch. Tapas worden in verschillende groepen ingedeeld en verwijzen naar bepaalde karaktereigenschappen. Aan de hand van jouw favoriete tapa wordt dus je persoonlijkheid getest. Even een testje doen? Let op:

Eet je het liefst groep 1: kroketjes, gehaktballetjes, beignets = ben je een gelukkig familiemens met veel vrienden; die af en toe naïef uit de hoek komt. 2)Kabeljauw staat voor authentiek/eervol en koppig. 3)Mosselen, kokkels en andere schaaldieren staan voor nieuwsgierigheid en intellectueel vermogen en hou je van alles wat ‘’anders’’ is. 4)Gek op uitgesproken smaken zoals ansjovis, boquerones in azijn of zout? Dan ben je diplomatiek, introvert en avontuurlijk…5) Ben je doordacht, eerlijk en verleidelijk, dan ben je dol op vette hap zoals gefrituurde inktvis/visjes. 6) Ensaladilla rusa, gevulde champignons zijn voor makkelijke, zekere en geordende mensen, terwijl 7) gamba’s met knoflook favoriet zijn bij de echte vrijbuiter en reislustige types. 8) Liever olijfjes, tonijn op olie? Dan ben je discreet, analytisch en een tikkeltje verlegen. En 9) paprika’s (gevuld, gebakken of gegrild)? Ben je perfectionistisch, maar ook verantwoordelijk en gezellig. En tot slot groep 10) met tortilla en pan con tomate? Dan ben je eerlijk, bewust en soms utopisch. Tja, wat als je van ALLE tapas houdt? Moet je haast schizofreen zijn…..Of gewoon levensgenieter. Gevonden op Meer Spanje/In Spanje.

 

Bij Heston Blumenthal kun je voor 240,00 GPB vorstelijk tafelen; niet even een hapje/drankje, maar een beleving, Aldus Heston. En aangezien maar 42 tafels beschikbaar zijn voor een lunch, is het dringen geblazen. Nog een wijnarrangementje erbij? Hups, weer 155,00. Ja, ergens moet je de kosten voor renovatie (2,6 miljoen) weer terughalen…Een aantal befaamde gerechten, zoals de slakkenbrij (porridge) of het Bacon & Egg Ice Cream zijn geschrapt. Hiervoor in de plaats nieuwe gerechten met een nieuwe filosofie ‘’de eerste, gepersonaliseerde, menselijke restaurant belevening’’, aldus de marketing. Heston vindt, dat je niet alleen maar een maaltijd naar binnen moet werken, maar dat het een belevenis, een reis moet zijn (je krijgt dan ook een kaart in plaats van een menu), welk op een intense manier jeugdherinneringen naar boven brengt. Nou, dan bedank ik, die herinneren zijn nou niet van dien aard dat ik me daar weer aan wens te herinneren….Enfin, we gaan even uit, dat de meerderheid van mensen fijne herinneringen heeft, en graag op de reis terug naar de jeugd wil. Het meest ambitieuze, zegt hij zelf, maar ook het meest spannende, vindt hij zelf. Lees hier het uitgebreide verslag van een stel, dat daar ging eten… http://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/restaurants/the-fat-duck-tell-me-heston---can-any-meal-really-be-worth-255/

 

La Bella Italia. Wie ziet het niet voor zich; zongerijpte tomaten, prachtige olijfolie en natuurlijk pasta. Wist je dat elk 3e pack van ‘’Italiaanse pasta’’ met buitenlandse tarwe wordt geproduceerd? Nou, de boeren in Apulië, de streek met de grootste productie van harde tarwe – zijn niet amused. Volgens het verbond van Landbouw wordt 1/3 van harde tarwe voor paste en 50% van tarwe voor brood/gebak thans geïmporteerd. Omdat het niet verplicht is, om de herkomst van het graan op het etiket te vermelden, zouden Italiaanse – en andere – consumenten dit echter niet weten. Da’s balen! De toekomst van de Italiaanse korenschuur staat op het spel! Ruim 300.000 boerenbedrijven met 2 miljoen hectare land worden bedreigd! Maar ondanks zwaar protest uit Apulië blijkt juist daar een invasie van buitenlands graan de markt te overstromen. En ook al stelt de gouverneur dat men weliswaar niet tegen globalisering is, maar dat men vooral oog moet hebben voor de hoogstaande gastronomische cultuur, waarbij hoogwaardig eigen graan toch echt wat anders is dan dat ‘’riskante vreemde product van buitenaf’’, verandert de situatie niet.

Brussel en Rome zouden eigenlijk ervoor moeten zorgdragen, dat de herkomst op de etiketten verplicht vermeld wordt. Alleen zo is ‘’Made in Italy’’ beschermd. Het argument is al oud. Regelmatig zijn er verhitte discussies over producten; zo o.a. m.b.t. de invoer van olijfolie en melk, of varkensvlees voor de Prosciutto productie. De boerenbond schuwt daarbij niet, om dierlijke/plantaardige producten uit het buitenland als kwalitatief minderwaardig te bestempelen, welke schadelijk is voor de consument. Media nemen dit soort argumenten klakkeloos over, zoals gebruikelijk als je niet-kritisch bent. Dus ook bij tarwe ging men ‘’mee’’ met de hetze tegen het buitenlandse graan.

Maar….Italië kan haar graanbehoefte helemaal niet zelf dekken! In 2015 werd 3 mio zachte tarwe en 4,5 mio harde tarwe geproduceerd. Italië is door het hoge aandeel van harde tarwe dan ook de grootste producent binnen Europa voor dit type graan (de rest verbouwd meer zachte tarwe). Maar de pasta van de Italianen is wereldberoemd, en de ruim 120 pasta-producenten zijn zo succesvol, dat de eigen aanplant onvoldoende is; die is maar goed voor 60/70% van de nationale behoefte, bij zachte tarwe zelfs maar 50%. Dus moet er ingevoerd worden; vorig jaar ruim 2 mio harde en 4 mio zachte tarwe. De vereniging van pasta-producenten reageerde heftig op de protesten; wie zelfvoorziening wenst, zou het publiek een rad voor de ogen draaien; en ingevoerde tarwe zou bovendien niet minderwaardiger zijn; de juiste mix is nodig om een hoge/constante kwaliteit te garanderen. Want dat Italiaanse, dat is bepaald lang niet altijd kwalitatief zo hoogwaardig!

Sinds de 19e eeuw wordt tarwe daarom gemengd voor de beste kwaliteit pasta…..Ook de molenaars doen nog een duit in de zak en ergeren zich openlijk over de ongenuanceerde kritiek van de boeren. Van besmet buitenlandse tarwe te spreken, is onverantwoordelijk en vals. Bovendien vinden veel controles plaats (EU & door Italië zelf) door de gehele productieketen heen. Zonder buitenlands graan kunnen Barilla, de Cecco, Garofalo en anderen helemaal geen spaghetti, fusilli en andere pasta voor ons produceren. De tarwe die aangekocht wordt komt uit Canada, de VS, Oekraïne en andere landen (al dan niet gmo…). Zou de Italiaanse tarwe niet gemengd worden met de buitenlandse, zou het met de beroemde Italiaanse pasta gauw afgelopen zijn. Eet smakelijk….