Over voedsel

Teveel zout...herkomstetiketting vs handel

Al jarenlang predikt Edith dat de producenten zelf zout/suiker/vetten moeten reduceren. Of het werkt? Het zoutgehalte in sauzen is t.o.v. 2011 met ruim 15% gestegen. Aldus de NVWA. Ook kippenragout, tomatenpuree, tonijn in water en rode kool&appeltjes bevatten flink meer zout. Bij groente- en peulvruchten in blik/pot, chips, kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren, kaas en brood is een daling met 6,8% te melden. Wauw, vooruitgang….

 

De milieucommissie van het EP stemde over een voorstel om licht bewerkte producten van dierlijke herkomst  verplicht van een herkomstaanduiding te voorzien. Zodat de consument kan zien, of hij van ‘’eigen’’ boeren koopt; vlees en melk dus. Er is een ruime meerderheid ervoor. In april mag dan het voltallige parlement over verplichte herkomstetikettering stemmen. Wat blijkt, VVD-er Huitema en CDA-Schreijer-Pierik stemden TEGEN. Omdat etikettering onhaalbaar en onbetaalbaar is. Echt? En het zou juridisch onvoldoende onderbouwd zijn. Nee maar? Zou het niet eerder zo zijn dat de nee-stemmen ingegeven zijn door NL exportbelangen? We exporteren immers ¾ van de dierlijke productie, vervolgens overal in Europa verwerkt in ‘lokale’’ producten en dus als ‘’vreemde eend in de bijt’’ ineens zichtbaar worden….Het Franse merk Cochonou en Lidl gaan voor sommige producten - inmiddels Nederlands varkensvlees uit vleeswaren weren….

 

Italianen gingen echter massaal de straat op om voor strenge herkomstetikettering te pleiten. Ruim 4000 agrariërs trokken met 300 trekkers in Bari op; niet alleen dierlijke, maar ook plantaardige buitenlandse producten te beschermen tegen goedkope alternatieven door import uit niet-Europese landen. En dan willen ook de Engelse boeren gecompenseerd/gesubsidieerd worden, zoals de Fransioolse, want het gaat zo slecht.