Over voedsel

Salad cake; palmolie, fout kippenvoer & voedseldebat

Cake zonder schuldgevoel eten? Probeer dan eens de nieuwe Japanse rage van ‘’salad cakes’’. Moriyasu is de bedenker ervan, terwijl zij voor een restaurant als stylist werkte. Een nieuwe manier, om groentes ‘’smakelijker’’ te maken…De reacties waren zo overweldigend, dat ze besloot, om een apart café te openen om deze salad cakes te verkopen. De basis vormen groentes met wortel en al, die in een blender worden fijngemaakt, voeg daar sojabonenmeel toe en je creëert een ‘’spons-cake’’. Bijna geen suiker is toegevoegd in de mix voor de coating, waarmee de cake wordt ingesmeerd; dit is er een van groentes met roomkaas en tofu. Garnering – je raadt het al – bestaat wederom uit prachtig gesneden groentes. Ziedaar: een prachtige cake met weinig koolhydraten, gluten vrij maar met extra groentes. Was te vinden op: http://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/news/salad-cakes-are-the-latest-weird-food-craze-in-japan/

 

Dat 3-MCPD – een stof, gevormd tijdens productie van plantaardige oliën en vetten (vooral palmolie – niet echt gezond was, wist de EFSA 3 jaar geleden al. Het prut vind je overal in: margarine, sauzen, koffiecreamers en bakspullen, om maar een paar te noemen. Destijds werd geroepen dat nader onderzoek nodig was betreffende de risico’s. 

Deze week bracht het RIVM een rapport uit. Op basis van de beschikbare gegevens blijkt dat ca. 18% van jonge kinderen (2-6 jaar) te veel van die troep binnen krijgt; bij 7-jarigen is de inname het hoogst per kg/lichaamsgewicht, en 35% overstijgt het gezondheidslimiet. Vanaf 17 jaar wordt bij minder dan 5% het gezondheidslimiet overschreden. Wat concludeert het RIVM? …vanwege beperkt beschikbare concentratiegegevens kan geen uitspraak worden gedaan over de mogelijke schadelijke effecten voor de gezondheid’’. Aldus ingefluisterd door het Productschap Margarine, Vetten en Oliën MVO????

 

Men wil weer dierlijk voer voor kippen toestaan. Uit slachtafval. In de vorm van diermeel. Na de BSE-crisis was dit verboden. Omdat kippen van nature geen vegetariërs zijn, vindt men diermeel een gezonde aanvulling op hun uit granen bestaande menu. Vlg. LTO Pluimveehouderij moet het verbod vanaf najaar 2018 weer opgeheven worden. Dan wordt ook het zogenaamde kappen van de snavel van leghennen verboden. En zou het risico van pikken dus toenemen, tot zelfs kannibalisme. Voeding met diermeel zou de aandrang van het pikken kunnen tegengaan. Wat een onzinverhaal. De veel te krappe ruimte en verveling zorgen voor het vervelende pikgedrag. Maar…als consument wil je toch geen eieren eten van kippen, die zo zijn gevoerd? Op dit moment wordt al teveel rotzooi, afval/goedkoop spul bij kippenvoer bijgemengd; en soms proef je dat (vooral vismeel); ik kies voor gezonde kippen, met biovoer, lekker veel scharrelruimte met als resultaat overheerlijke verse eieren.

 

Aarhus University heeft bedacht, dat we aan de ‘’gezondere’’ vruchtendrank moeten; met een mix van limoen, stevia en beta-glucan; daarmee kan het suikergehalte omlaag en het % vezels omhoog. Stevia is beter dan suiker, maar heeft een bittere nasmaak; Voedingsvezel beta-glucaan heeft een metaalachtige smaak. Vandaar iets limoen, om deze negatieve smaakbelevingen op te heffen. Nou, proost dan maar…

 

Ach, en dan was er nog het 3e voedseldebat in De Rode Hoed. Over invloed van voeding op gezondheid en (wan) gedrag, zo viel te lezen in Foodlog.  Schuitemaker (orthomoleculair farmaceut en doctor in de Geneeskunde) beweert dat Nederlanders ondervoed zijn en dat de wetenschap met haar adviezen wel 30 jaar achter de feiten aanloopt.  In 1965 was al duidelijk dat een gebrek aan foliumzuur tot open ruggetjes leidt; waarom pas in1991 een richtlijn uitvaardigen voor zwangeren, om extra foliumzuur in te nemen? Waar hij gelijk  heeft, heeft hij gelijk…

En over de richtlijnen van de Gezondheidsraad uit 2002? Al hou je je eraan, dan kom je nog tekort bij ijzer, foliumzuur, selenium, zink, vitamine A en D. Ja, dat gaf het Voedingscentrum toe. Dus supplementen zijn de logische manier, om tekorten aan te vullen. Kijk, en dat vind ik nou niet netjes van Gert; voor eigen parochie preken, want je kunt e.e.a. ook met gezonde voeding – biologisch, niet industrieel geproduceerd, en zonder junkfood – realiseren, maar ja, dat ‘’schuift’’ niks voor hem, want supplementen is mega-business. Maar ik dwaal af…Over gedrag van kinderen in relatie tot voeding bij kinderen – maar ook bij gevangenen – is zijn punt bewezen; betere voeding = beter gedrag. Witkamp, hoogleraar voeding & farmacologie aan de WUR reageert gereserveerd. Hij moet niet zoveel hebben van de reactionistische nadruk op supplementen en stelt dat dit kan leiden tot pillen denken. Voeding en leefstijl hebben een bredere invloed, een pilletje doet het niet. Hij hekelt tevens de financiering van voedingsonderzoek; onderzoekers krijgen alleen geld van de overheid, als het bedrijfsleven betrokken is.

Over belangenverstrengeling gesproken…En over dom overheidsbeleid. En dan spreekt ook nog Dr. Zaalberg, die werkt voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie (relatie voeding/gedrag in gevangenissen) als laatste. De uitkomsten (VS 1981 – 1998; Engeland 2002 en NL 2007) zijn zo helder, dat je zou zeggen, dat beleid over voeding hierop aangepast zou zijn, maar nee. En Zaalberg is daar zelf aan schuld, vindt Gert. Want die lummel vindt het onderzoek niet voldoende om beleid erop te baseren. Wat wil je nog meer, Ap? Nou….er waren nog teveel vragen…hoe b.v. micronutriënten werken. Optimale doseringen en zo voorts. Niet eerst vitamines gaan verstrekken, nee, er komt eerst een pilotproject in 7 nieuwe gevangenissen en inrichtingen….

Zaaldiscussie ging o.a. over ‘’hoe veranderen we het eetgedrag van de burger’’ als slechts 2% van de Nederlanders verantwoord eet. Maar dat werd gestopt. Belangrijker was, dat de wetenschap het tempo ophoudt en dat beleidsmakers onwetend zijn. Daar mocht je het dan mee doen. Kijk, zolang iedereen denkt in termen van symptoombestrijding en ziektebeelden & behandeling, en niet in preventie en de rol van gezonde voeding, blijven we in een ongezonde kring ronddraaien. Ik herinner me nog aan vele jaren geleden het ziekenhuis-‘’catering-voedsel’’ wat Joost zou moeten eten om te herstellen. Nou, niet dus, ik kookte alles vers, daar knap je veel sneller op. Is overigens ook bewezen door het Radboud in een proef met eten a-la-carte via Maison de Boer. Voeding in de geneeskundige kringen wordt alleen serieus genomen als het over herstel gaat, en anders is het gekwak, zo van ‘’oosterse leefwijze’’ of ‘’alternatief’’.

Misschien wordt het gewoon weer tijd voor gezond mensenverstand; puur, eerlijk eten, kinderen op school stimuleren om vers te eten en ouders uit te nodigen, samen met hun kinderen te koken. Eens even die tablet, iPhone wegleggen, maar gezellig samen tuinieren en koken. En samen oppeuzelen, onder het genot van een goed gesprek; met elkaar lachen en genieten dus.