Over voedsel

Junkfood = junkfood; vega met dierlijk spul?

Is het nog te geloven? Het EP stemde TEGEN een verbod op zogenaamde vitamineclaims op junkfood. Voedselindustrie wint, consument verliest wederom. Foodwatch meldde eerder, dat 76% van de onderzochte producten in NL waarop o.a. vitamineclaims staan, vaak te zoet, te vet of te zout zijn, en daarmee niet aan de criteria van de WHO voldoen. Het EP koos echter overtuigend voor de voedselindustrie, of het nu gaat om mierzoete frisdrank met 10 vitamines; ijsjes rijk aan vitamine c of energy drinks met b-vitamines. Junkfood mag junkfood blijven, met goedkeuring van het EP en mag reclame maken met onjuiste gezondheidsclaims. Ongelofelijk dat de ogen worden gesloten voor de zo overduidelijke link tussen junkfood en obesitas; die enorme kosten met zich meebrengt voor de gemeenschap. Bedrijfswinst gaat voor gezondheid. En preventie? Doen we niet aan.

 

Nee maar, blijkt men toch in Australië in 7 van 12 potjes oregano ruim 50% uniet-oregano (maar olijf- of sumakblaadjes) aan te treffen!? Da’s even kassa! In Engeland werd recent ook deze fraude bekend, vandaar dat de Australische consumentenorganisatie ook eens ging testen. Overigens ging het om een mini-test; slechts 1 potje/merk werd getest. Waar in de keten de fraude ontstond/plaatsvindt, is nog niet bekend.

 

Wat maakt het uit. Of je nu reuzel op gebak, kaas uit dierlijk stremsel of andere zaken toevoegt in vegane producten? Steeds vaker blijkt in ogenschijnlijk vegetarische producten spullen – en dan m.n. dierlijke – te zitten, die niet worden gedeclareerd. Hoeft ook niet. Gelatine of aroma’s kunnen van dierlijke oorsprong zijn; dus de echte vegane/vegetariër mijdt het best industrieel bereidde producten, is het advies. Overigens; juist de vleeslobby profiteert van de boom voor ‘’ga vega/vegetarisch’’; de overgrote hoeveelheid aan zogenaamde vegetarische producten wordt namelijk door juist deze vleesindustrie zelf geproduceerd….Voor ‘’kunstmatige’’ of ‘’alternatieve’’ vleesproducten worden zonder schroom legbatterij eieren verwerkt. Jaarlijks leveren deze producten een omzet van 450 miljoen op. En dan is er ook nog de wijn, die met behulp van de blaas van vissen gefilterd wordt. De huidige wetgeving vereist geen aparte vermelding over gebruikte oplosmiddelen en (technische) hulpstoffen. Melksuiker (lactose) of varkensgelatine komt zo dus niet-gedeclareerd in het eindproduct. Eet smakelijk.