Over voedsel

Foute olie, junkfood en tomaten;

Als plantaardige olie – zoals palmolie – in eten wordt verwerkt, ontstaan gevaarlijke stoffen. Vooral wanneer palmolie sterk verhit wordt. De EFSA acht de vetzuur-esters die daarbij ontstaan als kankerverwekkend en schadelijk voor het erfgoed (DNA) in. Veel consumenten proberen, gezond en gebalanceerd te eten. Maar niet iedereen neemt de moeite, om precies op het etiket te kijken. Vooral als het gaat om (industrieel bereide/kant-en-klaar) cake, taart of margarine. EFSA vindt dit vooral zorgelijk voor mensen die deze industriële producten vaak consumeren en jongeren plus baby’s die uitsluitend met industrieel babyvoedsel worden gevoerd. Ook al is kennelijk het aandeel aan Glycidyl-vetzuur-esters in palmolie tussen 2010 en 2015 gehalveerd, er wordt nog teveel ervan geconsumeerd. De EFSA beraadt zich over maatregelen, om consumenten in de toekomst te wijzen op potentiele risico’s van deze gevaarlijke substanties.

 

Nou, dan kikker je toch direct op, als je vervolgens leest, dat junkfood minder erg is als je het combineert met mediterraan dieet…..Huh? Blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 15.000 personen in 39 landen. Een Mediterraan dieet wordt met een lager risico op hart- en vaatziekten en beroertes in verband gebracht. 

Het Westerse dieet wordt gekenmerkt door de consumptie van meer dierlijke vetten en conserveringsmiddelen. De combinatie hiervan zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Daarbij eet men minder groente en fruit en meer melkproducten. In landen rond de Middellandse Zee eet men meer olijfolie in plaats van boter, peulvruchten, vis en zout vervangt men vaak door kruiden. Hoewel, junkfood, kant-en-klaar en industrieel voedsel boven traditioneel vers en bio stijgt sterk. In Spanje eet men steeds meer geraffineerde zoetwaren, deegwaren, wit brood en ook veel meer suikerhoudende dranken en snoep.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Uni van Auckland vroeg mensen, die al aan hart/vaatziekten leden, een vragenlijst m.b.t. leefstijl en voeding in te vullen. En ze probeerden specifieke hartmedicijnen uit. Vergelijking van gegevens wees uit, dat elke Mediterrane voedseleenheid 7% minder risico op hart/vaatziekten oplevert. En ook, dat een minder gezond, Westers dieet niet in verband gebracht kon worden met een toename in gezondheidsproblemen op dit vlak. Huh?????Schrijffoutje? Dit hadden de onderzoekers anders verwacht? Onderzoekers waarschuwen echter; dit betekent niet, dat junkfood onbeperkt mag, maar de nadruk zou meer moeten gaan liggen op het eten van gezonder voedsel dan op het vermijden van slechte voedingsmiddelen. Er werd dus geen direct bewijs gevonden dat het af en toe eten van junk food schade toebrengt aan de gezondheid. Het onderzoek hield echter geen rekening met de totale inname van calorieën, terwijl dit de grootste bepalende factor is bij gezondheidsproblemen die worden gerelateerd aan overgewicht. Dus wat is de conclusie? Flutseprutseklutseonderzoek.

 

De Hollandse Autoriteiten bevestigen dat ze een partij tomaten uit Almeria hebben ontdekt met resten van Etefon- een sinds 3 jaar verboden stof, die gebruikt werd voor de versnelde groei/rijpheid van tomaten. De Spaanse adviseur van Landbouw bezocht vervolgens de grootste tomatenexporteur van Andalusië – CASI – en stelde vast, dat dankzij het systeem van traceerbaarheid de boosdoener geïdentificeerd kon worden. Of daar verder nog gevolgen aan verbonden worden, is niet gemeld. Maar het zou een enkele landbouwer betreffen…En dat, terwijl ondertussen – naar eigen zeggen van de sector – ruim 90% van de bestrijding van ziektes en plagen (en daarmee dus ook 90% van de tomatenteelt) biologisch plaatsvindt. Of te wel, 99,9% van de boeren werkt correct, is het commentaar…

 

En ook in Spanje is discussie over TTIP: een van de doelstellingen van TTIP zou de harmonisatie van economie tussen VS en Europa zijn…En de rol hierbij is weggelegd voor corporaties en grote bedrijven. Want multinationals bepalen thans de inhoud van de onderhandelingen om zo vooral de commerciële reguleringen te beïnvloeden. Ook al heeft de VS lagere standaarden, soepelere wetgeving m.b.t het gebruik van chemische producten – of fracking, maar dat terzijde – het is vooral goed voor de markt…(= lees ''winst voor het bedrijfsleven''). De hoofdinteresse van investeerders gaat uit naar verdere verlaging van regulering en het binnenkomen in de Europese gezondheidssector. Dat je’t maar weet.