Over voedsel

Burgers met een smetje; KFC nagellak en Mars repen

Een nieuw onderzoek van de Amerikaanse voedseltest-organisatie Clear Labs vond onder 258 onderzochte burgers 2  vegetarische, die vlees bevatten; 3 met ratten-DNA en 1 met menselijk DNA (uit b.v. huid, haar of vingernagel).

En dan moet je weten, dat er een ‘’acceptabele’’ hoeveelheid van dit soort zaken – en nog veel meer – mag voorkomen bij industrieel geproduceerde producten. Ook ontdekte men ‘’gaten’’ m.b.t. voedselveiligheid en kwaliteit-standaarden en agressieve testmethodieken. Maar, over het algemeen zou de rundvlees industrie geprofiteerd hebben van strikte regelgeving en agressieve testmethodieken, luidde het oordeel. Pardon? De burger-industrie heeft in elk geval nog niet veel geleerd; ruim 6% van burgers bevatten ander of geen vlees in de burgers; zo bleken vleesburgers vaker kip of kalkoen te bevatten. Ruim 4,3% van de burgers bevatte ziekmakend DNA wat o.a. voedselvergiftiging oplevert. Sommige andere ziekmakers (o.a. de E.coli bacterie) geven tuberculose-achtige symptomen, maag/darmontsteking en andere nare verschijnselen. De gevonden ziekmakers bleken ‘’laag risico categorie’’ te zijn; met weinig kans op voedselvergiftiging. Ook werd gesjoemeld met labels: ruim 12 burgers bleke 100 kcal meer te bevatten dan gedeclareerd. Eet smakelijk....

 

In Hong Kong miste KFC de aansluiting met vooral jongeren. Dus werd een wel zeer letterlijke oplossing gezocht; nagellak die echt naar kip smaakt en heerlijk ruikt. Met zonder conserveringsmiddelen. Huh? Je kon kiezen: ‘’original recipe’’; ‘’hot & spicy’’; en in de kleuren beige, gebrand oranje en inclusief glittertjes. Spikkeltjes in de nagellak zijn afkomstig van 11 verschillende kruiden en specerijen uit de KFC-coating. De lak is gemaakt met natuurlijke (?) ingrediënten en dus maar zeer kort houdbaar. Je kunt net al je 10 nagels ermee lakken. En vervolgens de hele dag de kipsmaak proeven….Helaas, KFC heeft niet de primeur van een eetbare nagellak. Een Amerikaans ouderpaar ontwikkelde vorig jaar al een eetbare kid-licks-nagellak; ze ontwikkelden veilige cosmetica waar ook kinderen mee kunnen spelen en gebruiken daarvoor biologisch fruit, groenten en planten voor de nagellak, op basis van biologische acacia en maiszetmeel. Het is maar wat je lekker vindt.

 

Dat Mars repen veel suiker bevatten, is bekend. Nu heeft de fabrikant een ‘’gezondere’’ variant bedacht; ze smaken hetzelfde, maar bevatten minder calorieën omdat ze meer (duurdere) eiwitten bevatten; zo zijn de repen geschikt als vlees-/of bonenvervanger voor sportende consumenten die hun spieren moeten onderhouden en de extra calorieën door hun sportieve activiteiten er weer af sporten. De marketeers worden met de dag creatiever….