Over voedsel

Hout, transitie en herenboeren

Xylan – ofwel gevezelde cellulose en lignine (= lees houtsnippers…) zouden gebruikt kunnen worden om textuur te verbeteren en de hoeveelheid kcal in voedsel te reduceren. Aldus VTT Technical Research Centre of Finland. Hallo, wordt wakker, de voedselindustrie gebruikt al jaren houtvezels voor o.a. aroma’s! Maar goed, nog maar een keer; houtpulp/afval/snippers en zo is goed voor in yoghurt, gebak en vleesproducten….De voedselindustrie is continu op zoek naar nieuwe ‘’natuurlijke’’ ingrediënten om de kwaliteit (???) van hun producten te verhogen en consumentengezondheid te dienen (pardon???). Dit vertaal ik even’’ hoe kan ik met goedkopere grondstoffen meer winst behalen’’. En deze prut helpt daarbij.

Xylan komt van berkenpulp; doet het goed in yoghurt; gefibrilleerde cellulose is een ander wonderstofje; bindt water als de beste en kan gebruikt worden als verdikker en stabiliseerder in gefermenteerde zuivelproducten. Oh ja, het zou mogelijk ook nog cholesterol kunnen verlagen. Lignine doet het goed in emulsies; geweldig voor nieuwe voedseltoevoegingen…Muffins b.v.; worden luchtiger ervan. En ze zouden ook ei en eigeel kunnen vervangen. Wauw! Geniet nog maar eens van een lekker gebakje! Ach, xylitol, microkristallijne cellulose en carboxymethylcellulose worden al lang gebruikt. De goedkeuring van deze nieuwe – uit hout afkomstig zijnde ‘’ingrediënten’’ – voor gebruik in voedsel valt onder novel food wetgeving of onder die van additieven. Vindt men allemaal prima. Eet smakelijk

 

Recent weer een discussie in De Rode Hoed over ‘’its the food my friend’’. Streven naar efficiëntie maakt plaats voor streven naar maatschappelijke en ecologische waarden. …Koks, wetenschappers en natuurlijk ambtenaren van EZ waren aanwezig. Optimisme troef. We maken een transitie door naar nieuw, duurzamer voedselparadigma hoorde je ooit. Nu klonk het door in betogen van alle keynote speakers. Nou ja….Waarvoor eigenlijk die voedseltransitie? Nou, om o.a. chemische troep te weren; schrijnend was het voorbeeld van Jim Blom; zijn vader, maar ook buren kregen Parkinson. Door Glyfosaat, lijkt het. Ach, en dan had je ook emeritus WUR prof Vellinga; een klimaatexpert met passie voor voeding; landbouw & bodembeheer is thans sexy in de discussie over klimaat. En we moeten de natuur integreren in onze voedselproductie, stelt hij. Landbouw als uitdaging. Fossiele brandstoffen vervangen door duurzame energie? Fait accompli. Wind/zonne-energie kan 80% van de NL energiebehoefte dekken. Eitje. Nu nog over naar betere bodembewerking, overgang naar grotendeels vegetarisch dieet, aandacht voor verarmde gronden; kijken naar nutriënten uit mensenmest, is zijn credo. Of toch beter gokken op liberalisering en vrijhandelsverdragen?

Agrarisch ondernemer Irene v.d. Voort slaagt erin, haar kaas onderscheidend te verkopen; bio-succes met natuur als leidraad en keten van koe-tot-kaas in eigen hand. Bescherming ‘’boerenkaas’’ is gewenst; bescherm en informeer consumenten, want er wordt teveel gefraudeerd. Bio = duurzaam. Een rijksvisie moet komen op duurzaam, vindt Kuneman van CLM Onderzoek & Advies; sturing op bodemkwaliteit. Oh ja, en dat vraagt ook om duurzame eters. Aldus Kramer/Blonk Consultants en chef-kok Cloo/Dutch Cuisine; een digitale diëtist laat consumenten het menu gezonder en duurzamer maken met minder vlees. Flexitarier heet dat. 80% plantaardig; kwaliteit voor kwantiteit, Jawel, daar moeten we naartoe. Voedsel heeft impact op alle aspecten van ons leven, inclusief onze (sociale) gezondheid. Holistisch noemt men dit. 

Staatssecretaris Van Dam pleit voor meer aandacht voor milieu en maatschappelijke waarden (gesubsidieerd, want duurder) en veranderen van boeren naar duurzame landbouw. Oh ja, onderwijs is ook belangrijk; er zijn al107 (!!!!) programma’s op scholen over gezond eten. Pardon? Neem ze mee naar het land, naar de boer, en leer ze koken met bio zonder voedingsindustrie, roept Lena!  Want 80% van het voedselaanbod is ongezond! Meer aanmoedigen van gezond eten zou nodig zijn! Maar vooral geen stop op energy drinks, te veel suiker/zout/vet of alcohol en sigaretten. Raar. Heel raar…Meer weten? Lees dan verder op Foodlog.

 

Je bent wat je eet….? De sterke stijging van prostaatkanker in Engeland leidde ertoe om na te gaan, welke lange-termijn lifestyle veranderingen de levenskwaliteit en overlevingskans zou kunnen verbeteren. Er zijn een paar kleine stappen, die mannen zelf kunnen nemen, om het risico tot het krijgen van prostaatkanker te vertragen, of op zijn minst de prostaat gezond en onder controle te houden. Een onderzoek van 67 studies, gepubliceerd in het Oncology and Cancer Case Report, meldde o.a. een tomatenrijk-dieet (meer algemeen ook meer rood fruit); hier de 5 EET: groene thee, tomaten, soja, broccoli en granaatappel sap. De 5 voedingsmiddelen NIET ETEN; rood vlees, melk, kaas, suiker en bier.

 

En de Uni van Liverpool heeft voedsel geïdentificeerd dat preventief werkt tegen chronische ontstekingsprocessen die tot verschillende aandoeningen leiden: veel fruit, groente, beschermen tegen hart/vaatziekten en degeneratieve aandoeningen, o.a. door de polyfenolen. M.n. uien, kurkuma, vanille (de echte) blijken veel van die goede stoffen te hebben, maar ook druiven (resveratrol) etc. Lees verder onder:: www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160516091547.htm

 

En dan lees je in het NRC over het initiatief van de ‘’herenboeren’’; onvrede over kwaliteit en oorsprong van hun eten is de belangrijkste reden voor een groep mensen, om in Boxtel hun eigen boerderij (nou ja, met een in loondienst zijnde boer) op te zetten; ruim 20 hectare moet ervoor zorgen, dat hier groente, fruit verbouwd wordt en koeien grazen. Plus kippen. En zo. Ruim 70 gezinnen betaalden 2000,00; als mede-eigenaar bepalen ze wat er verbouwd wordt en ze verplichten zich, tegen betaling vlees, eieren, groente en fruit van ‘’hun’’ bedrijf af te nemen. Herenboer? Omdat ze’t werk daar echt niet zelf doen; op een paar na. Het idee is uit 2012 toen v.d.Veer bij het LTO werkte; een ‘’nieuw voedselsysteem ‘’ moest bedacht worden. Zonder EU steun. Zelf de broek ophouden. Meer lezen?  http://www.nrc.nl/next/2016/06/09/zij-vertrouwen-de-supermarkt-niet-meer-1626171 Goed zo! Moesten er meer doen! Maar dan liefst wel ook zelf ook meewerken; heb je geen dure sportschool meer nodig, haal je een gezonde frisse neus, en smaakt je ‘’eigen’’ kweek nog eens zo lekker!