Over voedsel

Chocola maakt slank; ontbijt moet?!

Denk je alles goed te doen, mis poes, je deed het fout. Want wat gisteren juist was, is vandaag complete onzin. Onthullingen, die zo beginnen, komen meestal vanuit de ‘’wetenschap’’. In dit geval de voedingswetenschap. Die hebben weer eens wat nieuws gevonden. Niet gekocht, gestolen, bedacht of gevonden, nee, heus, iets nieuws is er! Beweert althans deze wetenschappelijke tak van sport. Oh nee, van voeding dus. En het tegendeel kan alleen bewezen worden door – jawel – de voedingswetenschap. Zo van ‘’regel 1; ik heb altijd gelijk; regel 2: mocht ik eens niet gelijk hebben, treedt regel 1 in werking’’? En wat nu, deze keer?

 

 

Het eten van zoetigheden – met name ook chocoloa – maakt NIET dik! Juist; NIET DIK MAKEND!. Geen grap, geen fout, maar wetenschap. Het wordt nog beter: echt veel chocola eten maakt SLANK! Want hoe anders kun je dit lezen: de waarschijnlijkheid voor overgewicht/obesitas is bij kinderen en jeugdigen met de hoogste consumptie van zoetigheden en chocola 18% lager dan bij ‘’normaalverbruikers’’. Verdorie, laten we deze leeftijdsgroep toch al lang uitgegroeid zijn…..En lees de zin rustig nog eens; een stukje chocola wordt een blok chocola, met al het slechte geweten, de haat dat je er niet van af kunt blijven, de haat op de producent van al dat kostelijke…….En…te lezen viel dit in American Journal of Clinical Nutrition; het zogenaamde top-blad onder wetenschappers…Uitgever: American Society for Nutrition. Een echte top-society dus.

Ach, het is maar een studie; zo simpel, dat het makkelijk ten voordele van de industrie kan dienen. Maar nee, fout, fout, fout! Deze wetenschappers beroepen zich op een grootanalyse; ze hebben namelijk 19 oudere studies nog eens nader bekeken. Iedereen weet, hoe lastig het is, om de juistheid van een kleine studie te bewijzen. Maar 19 studies? Dat smaakt naar feiten, naar waarheid. Dus: chocolade maakt slank. Geen chocola maakt dik. 19 studies. Uit de VS. Slecht is het nieuwe Goed.

Het wordt tijd dat met dit soort onzin-zogenaamd-wetenschappelijk onderzoek en bevindingen eens korte metten wordt gemaakt. Misschien moet dit soort voedingswetenschap verboden worden. Of op zijn minst hard bestraft wordt. Misschien moesten we maar een petitie starten tegen pseudowetenschappelijk-pseudovoedingskunde…..

 

Alles voor een goed ontbijt. Als je de bedrijven mag geloven; muesli, jam, honing en wat dies meer zijn. Een miljardenmarkt. En sterk stijgend. Want gestreste ouders willen een ‘’gezond’’ ontbijt voor hun kinderen, singles willen snel en gezondheidsbewust ontbijten; kortom, ontbijt is belangrijk! Een aantal wetenschappers van de VS en Duitsland onderzochten de grote beloftes, die ontbijt-aanbieders aanprijzen…En het resultaat is dramatisch: het wetenschappelijke fundament deugt meestal niet. Want ’s morgens vroeg heb je vaak helemaal geen honger. De oermens moest voor zijn ontbijt eerst gaan jagen – ik doe gewoon tuinwerk – want er was toen nog geen koelkast. Aangezien de bloedsuikerwaardes nog relatief hoog zijn, kan je een ontbijt wel overslaan.

Want het ‘’moderne’’ ontbijt is een vinding van de industrie…In de Middeleeuwen kwam er soep en brood op tafel in de ochtend. Alleen mensen die fysiek inspannend werk doen (of sporten) zijn gebaat met een aanvulling van hun koolhydraten. En hoe zit het dan met ‘’ontbijt is goed voor u/de belangrijkste maaltijd van de dag’’? Ook onzin, want je kunt je eventuele voedingstekort gedurende de dag gewoon weer opvullen. En vezels zijn goed voor de spijsvertering, de gezondheid en de energie? Tja, vezels zijn gezond, maar niet noodzakelijk tijdens het ontbijt…..In het American Journal of Clinical Nutrition zijn de resultaten niet bepaald charmant voor de producenten. Samenhang tussen voeding & gezondheid zouden zonder wetenschappelijke basis geconstrueerd zijn. Vooral als je ziet, wie deze onderzoeken eigenlijk opstartte….

Het meest omvattende onderzoek over ontbijt en gezondheid werd gefinancierd van een 12-tal voedingsmiddelproducenten, waaronder Kraft, Kellog’s, McDonalds, Dunkin’Donuts…Wetenschappers adviseren; luister naar je lijf. Want ieder mens is anders. Nachtmensen krijgen een ontbijt niet door de keel, maar vroege vogels wel. En beide is ok. Experts raden tegenwoordig aan, om je voedingsstoffen 3-5x/dag aan te vullen, en verder; naar trek en believen. Want ook gewoontes in landen verschillen: de Fransiool wil zijn croissant met café au lait; de Britten een full english breakfast met spek, ei, vis, boontjes in tomatensaus en worstjes; en Japanners ontbijten liever me tofu, vis en rauw ei. De Duitsers wordt een ontbijt ‘’smakelijk’’ gemaakt met reclame voor ‘’culinair highlight (Rama margarine (!); ‘’milde ontbijtsap (Hohes C) en ‘’de morgen maakt de dag (Nutella’’. Jam? Goed voor 544 miljoen; muesli 393 miljoen….Vooral bio-muesli scoort hoog. Thans loopt het aantal ontbijters terug….Marketingtruc gevraagd!