Over voedsel

Gezonde melk, Frans etiket en astronauten-voer

Lidl gaat als 1e supermarktketen dagverse melk met het certificaat ‘’zonder genetische manipulatie’’ verkopen. De Milbona-melk is van koeien, die gm-vrij voer te vreten kregen. Op termijn worden ook kaas en houdbare melk gm-vrij. Boeren krijgen een hogere prijs voor hun melk, de consumentenprijs blijft gelijk. Thans zijn er in Duitsland al ruim 1400 levensmiddelen met zonder gm te koop, o.a. ook bij Rewe, Aldi, Netto. En teelt van gm-gewassen is in Duitsland verboden.

 

Europa wil eigenlijk niet. Frankrijk wel. Dus gaf de EC toestemming aan de Fransiolen om een 2-jarige proef te doen met een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënt. Ministerieel decreet a la France dus. Expliciet moet op het etiket van alle bewerkte producten vermeld worden, waar melk in de kaas, vlees in de worst, vandaan komt. Per 1-1-2017. Lang gekoesterde wens van Franse consumentenorganisaties. Aan de Fransioolse melkvee- en varkensboeren wordt tegemoet gekomen. En Franse producenten kopen bij voorkeur liever Frans. Nederlandse en Belgische koepels van voedingsmiddelenindustrie – sterk van export afhankelijk – vinden dit onbegrijpelijk. Het principe van de eengemaakte Europese markt wordt zo door de EC ondergraven, vinden ze. Handelsbarrière, dat is het! De FNV zeurt over substantieel negatieve gevolgen, omdat dit het bedrijfsleven op kosten jaagt. Klopt – tenzij je ook over gaat op deze systematiek, vult Lena aan….Protectionisme? Dacht van niet. Eindelijk krijgen consumenten, waar ze recht op hebben. Invoeren in de hele EU – ben je gelijk van alle gezeur af. Over die kosten voor te veel verschillende etiketten. Tenzij je vooral verder wilt blijven sjoemelen en de consument dom wilt houden en de transparantie in de keten te verdoezelen?.....

 

Verse groente en fruit in de ruimte; iets wat astronauten maar mondjesmaat krijgen; bij een nieuwe verzorgingsronde dus. Vorig jaar kon met behulp van mini-kasjes en kunstmatig licht zelf geteelde sla opgepeuzeld worden.  Ook op onderzeeërs heerst dit probleem. Nu is onderzocht, hoe groente/fruit daar geteeld kunnen worden. De Navy is met proeven bezig in een gesloten standaardcontainer van 13 m lang. Hydrocultuur, Ledlampen om sla, voorjaars ui, maar ook wortelgroente gedijt goed. Tomaten en komkommers willen nog niet, en aardbeien en rabarber leveren veel minder oogst op. Nieuwste idee; zaailingen opkweken tot plantjes aan land, en dan de bijna volgroeide planten aan boord verder kweken en vooral snel te oogsten.

 

Eens een ander ontbijt dan anders? Go Global! Zucchini-havermoutpap, French toast, quesadillas, oriëntaals shakshuka, huevos rancheros of…..In het noorden van China ontbijt de Chinees op weg naar zijn werk; voor ca. 50 cts krijg je een soort pannenkoek ‘’Jianbing’’, die gevuld is met lente-ui, ei en zoet-scherpe saus; ingeklapt zodat je’t makkelijk kunt opeten.  Zou in de 3e eeuw zijn uitgevonden, deze maaltijd; omdat de koks hun woks waren kwijtgeraakt in de oorlog, beval de generaal, dat ze dan maar de schilden heet moesten maken boven het vuur, om daarop te bakken. Het deeg bestaat uit een (geheim) mengsel van bloem (tarwe, soja, mais en bonen). En de vullingen zijn ontelbaar; chili, wortel, pickles, zoete aardappels, varkens- of kippenvlees en ga zo maar door.  In Amerika schieten deze Jian Bing ketens als paddenstoelen uit de grond; zijnde China’s antwoord op de ontbijtsandwich. Er is maar 1 klein dingetje dat je moet weten, als je zo’n Jianbing wilt oppeuzelen; doe het zo snel/heet mogelijk nadat het pannenkoekje, gevuld en opgerold, de pan heeft verlaten; opeten! Want het wordt gauw zompig. Maar lekker is het wel. Proberen!