Over voedsel

Insecten, ''valt wel mee'' en oeps: pate en leverworst.....

Kunnen supermarktoverschotten (van voedsel) in de toekomst gebruikt worden als insectenvoedsel? Nu worden deze al gebruikt voor veevoer….Veevoerproducent ForFarmers gaat meedoen met de Uni Wageningen om te bekijken, of insecten als veilig & duurzaam alternatief zijn voor eiwit en vet. Het onderzoek moet inzicht opleveren over de vraag, of insecten veilig gekweekt kunnen worden met afvalstromen uit de supermarkt. Er doen nog meer partijen mee: Proti-Farm R&D BV, Protix Biosystems en Koppert Biological Systems.

 

Toxicologe Murks vindt berichtgeving over risico’s en veiligheid van voedsel vaak onhandig. Op haar nieuwe pagina informeert ze over gif in de Pangasius vis; eerder meldden media dat Pangasius giftig is.  In 2011 werden vissen die Trifluraline (onkruidbestrijder) bevatten, verboden als consumptievis voor de EU. Zij berekende, hoeveel we van de meest besmette vis die ooit werd gevonden, zouden moeten eten om trifluraline boven de veilige norm binnen te krijgen. 62,5 kg/dag. Dat doet dus niemand. En dus zegt zij, valt het gezondheidsrisico reuze mee. Maar niemand wil dat kennelijk horen. Alle aandacht gaat – aldus Murk – teveel uit naar potentiele gevaren; maar de echte risico’s worden zo niet meer gehoord. De media verhutselen hazard (kans) en risk (risico) door elkaar. Pangasius wordt o.a. geteeld in de Mekong Delta in Vietnam. Zit vol met zware metalen, arseen, pesticides. Dus moet die Pangasius daarmee ook besmet zijn. Maar die zouden – aldus Murk – niet in de vis zijn aangetoond. Wel sommige andere stoffen, die ook een zeker risico opleveren…Maar, pas als je weet, aan welke dosis/kg lichaamsgewicht extreme Pangasius-liefhebbers worden blootgesteld, weet je het werkelijke risico. Nou ja, zeg. En bovendien, Trifluraline zou in Europa verboden zijn om het watermilieu te beschermen, niet omdat het nodig is ter bescherming van mens en dier….Dus kan een product meer dan de wettelijke toegestane hoeveelheid gifstoffen bevatten en desondanks nog ruim onder de waarde zitten waarbij risico’s voor de mens ontstaan. Er is dus vaker sprake van een extra veiligheidsmarge….En dus stelt ze, dat er geen enkel product in de Europese supermarkt ligt, waar je iets van krijgt, als je iets teveel consumeert. Onbedoelde gifstoffen bedoelt ze dan. Want alcohol en tabak? Daar kan je wel snel een giftige dosis van binnenkrijgen. Het is maar hoe je het bekijkt.

 

Voor de liefhebbers van NL paté en leverworst..Bloedbank Sanquin vond in een recente steekproef dat 78% van leverworsten en 80% van varkenspaté-monsters, afkomstig van diverse producenten, positief werden getest op Hepatitis E (HEV). De NVWA bevestigt dit met eigen onderzoek. Het hoge % is opmerkelijk. En voor de PvdD is dit reden, om deze producten uit de schappen te halen. Nog zijn er geen medicijnen die het verloop van acute Hepatitis E gevallen kunnen veranderen.

 

Uni Wageningen onderzocht het effect van consumptie van vezels en calorieën op het gevoel van verzadiging….Met behulp van MRI-scans en interviews. Vezels blijken niet zozeer te zorgen voor maagvulling en verzadiging, maar dat ze direct zorgen voor verzadiging. Hoe dat precies in elkaar zit, weet men nog niet. Maar vezels zijn goed voor u. Had ik ook kunnen vertellen…

 

China eet teveel vlees. Sinds eind 70-er jaren 6x meer. Ze eten 28% van het wereldwijd beschikbare vlees. Oeps. 50% is varkensvlees. Als de consumptie met 50% verlaagd zou worden, kan de uitstoot van broeikasgassen in China met 6% worden verminderd. Scheelt wereldwijd 1,5% aan uitstoot. Arnold Schwarzenegger – erg populair in China – is ingehuurd, om Chinezen te leren, minder vlees te eten. Denk niet dat je er sterk van wordt, is zijn boodschap. En voor het geval de mensen niet luisteren ‘’I’ll be back’’….

 

Nee maar, in London hebben ze weer wat bedacht: een fried chicken doughnut burger; een soort monstercreatie, in een stad waar alles mogelijk lijkt te zijn. Door lieden bij Birds geschapen….Zo komt de Fried Chicken van Birds samen met een geglazuurde donut, inclusief gerookte bacon en kunstmatige Amerikaanse ‘’kaas’’…Een beetje raar, maar volgens de oprichtster van Birds, Cara Ceppetelli – werkt het wel. Eigenlijk is het bedoeld als remedie bij een hang over. Of te wel als je teveel gezopen hebt. Ja, dan snap je ook wel, dat de dronken persoon nauwelijks ziet wat hij naar binnen schuift. He jakkes. Zelf proeven? Is tot 31 augustus verkrijgbaar bij Birds in London.

 

Tomaten; als soep, salade, ketchup; in Afrika, Azië en de VS staan ze net zo op tafel als in Europa. Geen wonder, dat de genetische geheimen van een zo belangrijke plant geanalyseerd werden. Indiana Uni in Bloomington heeft het genoom van de gedomesticeerde tomaat inmiddels als basis genomen, om de wildl groeiende verwanten onder de loep te nemen. De tomaat heeft zich pas 2,5 miljoen jaar geleden van de overige nachtschadegewassen afgesplitst; en de variatie is verbazingwekkend groot; ruim 11 verschillende soorten groeien in het Westen van Zuid Amerika, 2 op de Galapagos, om maar wat te noemen. Een ding blijken alle soorten gemeen te hebben; oorspronkelijk waren ze in de tropen/subtropen thuis, en ze groeien het best bij temperaturen tussen 18 – 28 graden. In Midden Europa is daardoor de cultivatie relatief van korte duur. Hier in Spanje natuurlijk veel langer, soms tot december….Maar ik dwaal af. Maar ook in koudere gebieden wil men een tomaat, die buiten geteeld kan worden. Dus togen tuftelaars aan de Uni Göttingen/Duitsland aan het werk. De cocktail- (of Cherry) tomaat is zo’n product, dat buiten goed geteeld kan worden. Slatomaten? Nou, dat zal nog een poos duren..Maar nieuwe kruisingen lijken hoop te bieden. En sommigen zijn tevens dan ook resistent tegen die fytoftora infestans – die ook onze aardappels heeft gemold (en gelukkig nog niet bij de tomaten aangekomen is). Op naar hybrides dan maar? Tja, op zich prima tomaat, maar helaas kun je uit dat zaad geen nieuwe tomaten kweken, die mengen namelijk weer met de erfdelen van de gekruiste soorten, en dan heb je het gedonder; elke plant is anders. Maar misschien moeten we nader onderzoek doen naar wilde tomatensoorten in Zuid Amerika; die blijken zich al jaren succesvol tegen fytoftora te kunnen weren….