Over voedsel

Low carb; kakkerlak-melk, en mega-ongezond-voedsel

Low Carb – de trend. Minder koolhydraten (brood, rijst, pasta, aardappels) en meer eiwitten (vlees, vis, kip en gevogelte); het onderwerp van een nieuwe studie.  En vegetarisch eiwit blijkt beter voor de gezondheid, dan dierlijk. Aldus een wetenschappelijke studie, die data van ruim 130.000 mensen van gemiddeld 49 jaar onderzochten (2/3 waren vrouwen). Ja, en? Zit er ook nog een klein ‘’maar’’ aan dit onderzoek; mensen, die veel dierlijk eiwit consumeerden, bleken eerder te sterven...Maar dat de eiwitten daaraan schuld waren, kon niet 100% vastgesteld worden. Roken, Alcohol en overgewicht waren overigens uit de studie gehouden.

 

Daar heb ik nou zo’n hekel aan; ‘’alternatieve geneeskunde’’ (of je nou de serieuze, zoals TCM en Ayurveda kiest) ligt altijd razendsnel onder vuur. Maar ‘’westerse’’ onzinwetenschap kan oneindig plaatsvinden. Zoals het recente onderzoek over de structuur van proteïne-kristallen bij melk van kakkerlakken.....De ‘’melk’’, waarmee dit insect aan zijn kroost via de broedzak voedt, blijkt vol van voedingsstoffen. Bij 3 kakkerlaksoorten dan. FANTASTISCH, die proteïnes! Onderzoekers hopen de kristallen in de toekomst te kunnen gebruiken als voedingssupplementen. Maar ja, dan moeten ze wel eerst uitvinden, hoe ze die beestjes kunnen melken...

 

Wie weet het niet? Omega- vetzuren is goed voor u! Het meest komt voor in vette vis (haring, makreel, tonijn en zalm o.a.). Maar....vele Britse kinderen lussen gezond spul niet. Dus bedacht Supermarkt Waitrose een kip met extra omega-3. Men voegt dit stofje toe aan kippen, met als voordeel, dat deze harder groeien...En omega-3 vetzuren hebben een ‘’aantoonbar gezondheidsaspect’’. Kip met meer dus. Bedenkelijk. Wel goed voor de gezondheid. BB’s...

 

Het VS-bedrijf Ripple maakt plantaardige melk van o.a. peulvruchten. Samenstelling is beter dan soja/rijst- of amandelmelk. (Gele) erwtenmelk is bovendien duurzamer en lekkerder, en levert 8 gram plantaardige eiwitten per glas op. Goed voor wie op zoek is naar eiwitrijke snacks, veganisten en koemelk-mijders. Traditionele zuivelvervangers bevatten minder eiwitten, maar meer suikers en verzadigt vet, en daarbij bevat de erwtenmelk nog eens 50% meer calcium. Voor Ripple telt overigens niet het gezondheidsaspect van de melkvervanger. Men wil duurzame, voedzame zuivelvervangers produceren. Bovendien is daarvoor 93% minder water nodig dan voor koeienmelk en 85% minder dan voor amandelmelk. Oh ja, het melkje bevat naast gele erwt nog wel een 10-tal andere stofjes zoals zonnebloemolie, rietsuiker, lecithine, natuurlijke verdikkingsmiddelen en algenolie. Pardon?  

 

2/3 van alle Amerikanen is te dik. En jaarlijks maakt de CPSI een lijst op van de meest ongezonde restaurant-foods http://www.today.com/health/calories-gone-wild-xtreme-restaurant-meals-under-scrutiny-t101354 met dit jaar op 1: de Whole Hog Burger van Uno Pizzeria & Grill. Een kleine 2850 kcal van worst, bacon, ham, burger, paprika, 4 soorten kaas, knoflookmaye, augurk, met frites en gefrituurde uiringen. Genoeg verzadigd vet voor 3 dagen (62 gram), en 6 dagen aan zout (9790 mg). Kun je net zo goed 4 McDonalds Quarter pounders met kaas en 2 medium frites plus 18 zakjes zout eten.....Met 2580 kcal volgt de Fried Chicken & Waffles Benedict van The Cheesecake Factory; Belgische wafel met gefrituurde kipstrips, gepocheerd ei, hollandaise saus, esdoorn siroop en als bijlage aardappels...86 g verzadigd vet, 3390 mg zout, 15 theelepels suiker. Elk jaar blijkt dit bedrijf aan top sinds CSPI in 2007 met de Xtreme Eating Awards startte. Al misselijk? Nee? Gaan we verder. Short Rib & Cheesy Mac Stack van Dave & Busters; een sandwich vol met ribjes en macaroni & kaas, geserveerd met knapperige aardappelschijfjes. Ach, nog maar 1910 kcal, 42 g verzadigd vet en 3390 mg zout. 3 McDonalds en een medium frietje zeg maar.  De RT 44 Grape Slush & Rainbow Candy van Sonic is een mierzoete drank van vloeibare suiker; 970 kcal en 1 ½ kopje suiker....Dessert Nacho dan van Buffalo Wild Wings? Een gefrituurde tortilla wordt gevuld met 4 scheppen ijs, suiker en cheese-cake-stukjes, daaroverheen chocola en caramelsaus; 2100 kcal, 64 g verzadigd vet, 5 gram transvet. Ofwel 4 Taco Bell Tacos met vlees & kaas, en een grote bak Häagen-Dazs Vanille ijs plus 2 Hershey’s chocorepen....Ik stop ermee. Kan niet meer....

En dan is er kritiek op deze bevindingen. Door de National Restaurant Association, die meer dan 500.000 restaurants telt. De CSPI zou zich altijd maar beperken tot een paar gerechten op een kaart en verstiert zo het image van deze industrie. Want de restaurants hebben zich ontwikkeld, en bieden meer dan ooit veel ‘’gezonde’’ gerechten. Sommige ketens vermelden zelfs het aantal kcal, of adverteren met light menu/onder 600 kcal of magere variant. Ja, ja, verweert de CSPI zich, klinkt leuk, maar de gerechten zijn niet de uitzondering, maar de regel. Men hoopt op een nieuwe wet, die restaurantketens met meer dan 20 restaurants verplicht, om het aantal kcal te vermelden. Als een voorgerecht 1500 kcal blijkt te bevatten, zal de consument zich mogelijk bedenken, of hij dat wel wil eten. Echt? In de VS? Geloof er niks van.