Over voedsel

BBQ-suiker, vertical growing, eco wijn & avocado's

Ook dol op BBQ? En vooral de kant-en-klare-sauzen? Geniet met mate, zou ik zeggen. Want gemiddeld zitten er 7 klontjes suiker in 100 ml saus.....Aldus Foodwatch, na onderzoek van 42 sauzen uit 5 grote supermarkten. Heinz spant de kroon met zijn Smooth& Smokey Barbecue Sweet; 48,2 g suiker/100 ml. 12 suikerklontjes dus. De overheid moet de overdaad aan suikers in producten aanpakken, vindt Foodwatch. Edith moet het naïeve geloof in zelfregulering afzweren en eisen stellen. Want al jaren beloven de producenten verlaging van suiker en zout. Doen ze maar heel mondjesmaat. Ondertussen reageert brancheorganisatie FNLI afwijzend op de constatering van foodwatch, dat sauzen te sterk versuikerd zijn en dus overheidsregulering gewenst is. Want...nieuwe wetgeving duurt al zeker 2 jaar – als men wil, kan het sneller - en bovendien kan de NL overheid regels alleen opleggen aan NL producten. En de focus moet niet op suiker, maar op calorieën liggen. De industrie werkt immers al aan terugdringen van calorische waarden. Stom van me. Alles ok dan.

 

Teeltbedrijf ViVi; een pot basilicum, waarbij de plant geen straaltje zonnelicht heeft gezien, en nooit in een (aard-)bodem heeft gestaan. Opgekweekt onder ledlampen, in een verticale stellage vol bakjes water met meststoffen. Maar de smaak is top. Te zien op Greentech, RAI waarbij verticale landbouw centraal stond. Ziektes en klimaat zijn te controleren, zodat je geen oogstverliezen hebt, luidt het credo van Despommier/auteur van Vertical Farms en emeritus-hoogleraar microbiologie aan de Columbia Uni. Groenten uit de tuin halen is leuk – aldus Kluivers van Hogeschool Fontys – maar hoe planten zonlicht gebruiken, is niet efficiënt. Groentefabrieken ofwel ‘’vertical farms’’ leveren al dagelijks spinazie, paksoi, dille en kool. Zoals in Miyagi, Japan. In een voormalige fabriek van Sony liet een Japanse plantenfysioloog 17.500 ledlampen boven schappen installeren, en die fabriek levert nu 10.000 onbespoten kroppen sla per dag. Of Singapore: Panasonic creëerde daar een volledig geautomatiseerde indoor farm die jaarlijks 81 ton groenten oplevert. AeroFarms/VS opent binnenkort in Newark de grootste tot nu toe; 9 meter hoge loods die 250 verschillende onbespoten groenten en kruiden gaat leveren.

Het kan natuurlijk ook kleiner. Laat het Belgische Urbancrops zien: een soort caravan met 4 boven elkaar geplaatste schappen, beschenen met rood/violet licht, computergestuurde temperatuur, CO2 gehalte, H2O gehalte en de luchtvochtigheid. 110 varianten bladgroenten & kruiden zijn in samenwerking met de Uni van Gent al uitgeprobeerd. Alles groeit even goed onder led. De 3 caravans – 55.000,00 per stuk – zijn nu aan Belgische restaurants verkocht. Luxe toepassing dus. Maar de cabines kunnen overal groentes leveren. Ook in de Sahel. Awel, meneer Dehaene, vermits er nog wel water is en stroom...En ik? Heb al lang info hierover in huis. Vooruitzien.

Maar het heeft wel wat, die verticale landbouw. De traditionele land/tuinbouw draait op kunstmest, bestrijdingsmiddelen en nieuwe rassen. Verticale landbouw = zonder bestrijdingsmiddelen vanwege het gesloten systeem waardoor plagen/ziektes geen kans krijgen. Als je tenminste ‘’goede lichtrecepten’’ hebt. En geschikte planten. Daar zijn bedrijven/uni’s nu naar op zoek. Juiste combinatie van golflengte/lichtintensiteit via ledlampen heeft de toekomst. En zeg nou zelf; de gemiddelde NL kas geeft 60 kg/m2 vloeroppervlak, met vertical growing; 100 kg/m2 schap. En extra licht vlak voor de oogst levert minder nitraat op. Nog gezonder. Wat te denken van kalium-arme sla, ontwikkeld door Fujitsu/Wakamatsu. Vooral in trek bij nierpatiënten. Aardbeien worden zoeter door extra belichting. Mogelijkheden te over! Voeg eraan toe: controle op waterverbruik en luchtvochtigheid; volgens het Waterfoodprint Network van TU Twente kost een krop geïrrigeerde sla buiten ca. 80 liter water (35 in de VS en 100 in China). Met de nieuwe methode? Minimaal.....Helaas, er zit wel een prijskaartje aan. Want ledlampen zijn duur. En er moet nog veel meer energie bespaard kunnen worden met lichtrecepten, aldus Philips.En dan toch, kost het relatief veel energie. Die verticale tuin. Een boerderij van 0.9 hectare met 37 verdiepingen voor 3,57 ton groente, fruit/aardappel kost 3500 megawatt/jaar. Eventueel te betrekken uit duurzame zonne-/windenergie. Maar het kost wel wat. Dus zijn de geteelde gewassen ook 2-3x/duur. Wie geld heeft, kan het zich dus veroorloven. Daar moet dus nog wat aan gesleuteld worden. Bij ons ook. Zonnepanelen???

 

Wijnen met ecolabel zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ze smaken ook beter.Melden Amerikaanse onderzoekers nadat ze 74.000 in Californië geproduceerde wijnen onder de loep namen, waarvan 1% het ecolabel droeg. Die scoren gemiddeld 4,1 punten meer dan conventioneel gemaakte wijnen. Weten wij al lang. En gelukkig zijn er in onze omgeving diverse bio-wijn-coöperaties...Betaalbaar en vooral lekker.

 

Nee maar, de verplichte gezondheidswaarschuwing op suikerhoudende frisdrank – van kracht per 25-7-2017 te San Francisco – is mogelijk in strijd met het 1st Amendment. Aldus de Washington Legal Foundation in de procedure, die de American Beverage Association samen met Californische brancheorganisaties van retailers/adverteerders aanspande. De waarschuwing zou ongrondwettelijk zijn omdat producenten gedwongen worden op eigen producten voor hen onwelgevallige boodschap te publiceren....De stad mag best consumenten informeren over risico’s, maar niet op kosten van de producent, is de stelling....

 

Onze onstilbare honger naar avocado’s leidt tot de vernietiging van de pijnboomwouden in Mexico. De VS is de grootste importeur van Mexicaanse avocado’s, maar de EU heeft ook een buitengewone profitabel handelsverdrag gesloten met dat land. Vooral voor de Mexicanen dan, want die telen de avocado nu nog meer. En laten die nou precies daar gedijen, waar ook de pijnbomen het prima doen. Een avocadoplantage verbruikt bovendien ruim 2x zoveel water als pijnbomen, niet echt best voor natuur en milieu. Neem daarbij de economische druk – meer, meer, meer - dan betekent dit slechte tijden voor flora en fauna. Maar ja, ’t is goed voor werkgelegenheid en inkomsten, nietwaar? En Europa doet daar hard aan mee, door voordelige condities aan te bieden voor geconcentreerd sinaasappelsap, avocado’s, honing en snijbloemen. Geld moet rollen....