Over voedsel

waterflesjes, instant noedels en Britse suikertax

Weet wat je eet. Of hier...drinkt: want hervulbare waterflesjes/bidons zijn een uitstekende voedingsbodem van schadelijke bacteriën. Echt ziek word je er niet van, maar het kan anders lopen als een ander uit je flesje drinkt....Niet doen, dat laatste. En je fles/bidon regelmatig echt goed schoonmaken.

 

Kant-en-klare noedelgerechten zijn nou niet bepaald ‘’gezond’’. Maar een experiment door het Massachusetts General Hospital wees uit, wat niet vermoed werd...met behulp van een mini-camera werd vastgesteld, hoe snel instant-noedels ten opzichte van verse Ramen-noedels verteerd worden. Na 1-2 uur bleken de instant noedels nog nauwelijks verteerd. Het lijkt erop, dat de oorzaak zit in het industrieel vervaardigde voedsel met nogal wat toevoegingen, die potentieel gevaarlijk voor de gezondheid kunnen zijn; o.a. glutamaat (vetsin E 610), welk bijna in alle instant-noedels zit of het antioxidant E 319. En nog heel wat meer ongezonds. Foute boel.

 

Het werd tijd. De Britten gaan een belasting op suikerhoudende dranken invoeren; vanaf 5 gr suiker per 100 ml, en stijgend, naarmate het suikergehalte hoger wordt. De verbruiker merkt er niks van, omdat het een pure ondernemingsbelasting  is. En het geldt alleen voor producten met toegevoegde suiker, en niet b.v. voor vruchtensappen. De inkomsten gaan naar gezondheidsprogramma’s voor schoolkinderen. Het VK heeft wereldwijd een van de hoogste % van dikke mensen; de regering vreest, dat dit in de komende jaren verder stijgt, zodat in 2050 ruim 1/3 van jongens tussen 6 – 10 en20% van meisjes getroffen zouden worden. En dat kost ruim 6 miljard/jaar. Experts vinden de maatregel onvoldoende en eisen verdere maatregelen. Een vertegenwoordiger van de Britse softdrink-branche vindt het een ‘’strafbelasting’’ die duizenden banen gaat kosten en overgewicht nauwelijks beïnvloedt. België, Frankrijk, Hongarije en Mexico voerden extra belasting al in, en in Mexico is het resultaat overweldigend.