Over voedsel

Ge-o-h- over voeding, zoetstoffen en HAMDOG

In de Foodlog is te lezen, dat een NRC interview met 2 dietistes (The Green Happiness) zorgde voor behoorlijk wat vlam in de pan. Wellicht omdat interviewster Koelewijn ongezouten en nauwgezet over het nieuwe hippe denken over gezondheid en voeding verslag deed...Uitspraak van een van die dames: ....wie gemiddeld eet, voelt zich ook gemiddeld..En dat het toch tijd wordt om op te schonen, zodat je over een tijdje door al die nieuwe cellen een compleet nieuw lichaam hebt. Nou ja, zeg.

Of...geef het lichaam wat het nodig heeft, dan heelt het zichzelf. Culinair blogster & journaliste Luiten vond dit maar kletskoek (eigenlijk l..koek) en of iedereen tegenwoordig daar alles over mag gaan roepen. De dames zijn na hun opleiding ietwat ‘’veranderd. Ze menen, dat een ei het product is van de menstruatie van de kip. Das toch niet te geloven? Hoog tijd dat ze een biologische les krijgen, want die leuk uitziende dames met 200.000 jonge vrouwen die hen volgen, snappen het verschil tussen ovulatie en menstruatie kennelijk niet. En Luiten vindt, dat NL totaal van slag gaat, met dit soort ‘’valse profeten’’. Goed eten is eten, dat je zelf bereid en moeilijker hoeft het niet, volgens haar. Feiten, die tellen. Waar vroeger romantici vasthielden aan pleidooien voor ‘’echt’’ eten met boerenboter en ‘’verse friet’’, was er geen sprake van feiten. Ze vertelden ook vrolijk, dat we doodgaan van prima diepvries, sardientjes/makreel uit blik of gedroogde groentes uit een zakje. Niet waar, maar dat maakte niets uit, nietwaar?

Enne, als het middel het doel bereikt, is dat toch prima? Menen ze o.a. in België, waar ze ook zo’n 1-vrouw-versie hebben met nog meer volgers. Ge snapt, dat ‘’klassieke’’ diëtisten dit niet leuk vinden. En prof. Renger Witkamp gaf afgelopen december nog een college over wanneer niet-wetenschappelijke adviezen kwalijk worden en wanneer ze juist goed doen. En hoe het zit met dat detoxen van je lijf. Mensen zijn gemaakt voor een beetje gif, vindt hij. Maar er is wel degelijk reden, om serieus te kijken naar periodieke onthouding. Van voedsel dan. Ook daar lijken we voor gemaakt...Enfin, genoeg stof voor eindeloos veel meer discussies. 

 

Verbazend? Onderzoek naar werking van zoetstoffen – betaald door de fabrikanten – blijken 17x grotere kans te hebben op positieve resultaten. Aldus een analyse van 31 onderzoeken door de Uni van Sydney. Studies van wetenschappers zonder conflicterende belangen vonden geen positieve gezondheidseffecten van zoetstoffen....41% van gesponsord onderzoek – drankjesproducenten en waterbottelaars – vermeldden gevonden negatieve gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen niet. Ach, nadat we eindelijk ook weer eens bevestigd kregen, dat de suikerindustrie wetenschappers betaalt om vet zwart te maken, verbaast dit al helemaal niet meer...

 

Afdeling Hartziekten van het LUMC krijgen na behandeling van een hartinfarct 3 weken lang een Allerhande Maaltijd box. Zodat patiënten door gezonder en gevarieerder te eten, de kans op herhaling van hart-en vaatziekten kunnen verlagen. Want het toepassen van een gezondere leefstijl is niet bepaald eenvoudig...De maaltijd box moet het makkelijker maken. Dat het aanbod in de box niet echt supergezond is, erkent de Cardioloog. Maar altijd nog beter dan die uit een snackbar, of pizzeria of een zak chips...Extra steuntje noemen ze dat. Dan moeten ze een vragenlijst invullen, en dan wordt e.e.a. geëvalueerd. En als dat allemaal goed uitpakt? Gaat LUMC samen met AH een ‘’anti-hartinfarct box’’ samenstellen...Hopelijk van gezondere producten....Tjonge jonge, het mag wat kosten, dit soort concepten via o.a. het nieuwe platvorm Value Based Health Care, waarin gezondheidsorganisaties streven naar maximale zorg voor de patient met minimale zorgkosten. Echt gezond – en met plezier leren – koken, dunkt me zinvoller. Denk dat hier sprake is van slimme marketing-zet en snelle-hap-oplossing. Mag je zelf bedenken, hoe je dat laatste opvat.

 

En anders is het toch tijd voor de HAMDOG? Een Australiër kreeg een patent op een snack, die een combi bevat van een hamburger en een hotdog. Op een apart – nog handgemaakt – broodje, met sla, tomaat, kaas, augurk en 3 sauzen...

 

Geef mij maar eerlijk, puur en echt: als we marketeers moeten geloven, gaat 3-D voedsel doorbreken! Vleesgroothandelaar Carmans gaat als 1e Belgische bedrijf vlees produceren met zo’n printer. Met een mengsel van varkensvlees. En de printer maakt dan de gekozen vorm en bakt het ook gelijk op een hete plaat. En ook groentes kunnen worden geprint en bereid worden. Het printvoedsel kan aangepast worden naar individuele behoefte/wensen – vorm, voedingsstoffen, calorieën of toevoegingen van geneesmiddelen – dus, toppie toch?

 

Het Kabinet wil dat de ondoorzichtige chips verpakking verdwijnt; omdat deze uit plastic met een laagje aluminium bestaat; niet recyclebaar. Ook vergelijkbare verpakking voor soep of wasmiddel moet milieuvriendelijker alternatief krijgen. Lay’s ziet nog geen mogelijkheid voor een alternatief voor de aluminium laag. Nee, dank je de koekoek. Is toch oersaai, zo’n Spaanse verpakking – bij de Mercadona o.a. – van een doorzichtige chips zak, in een kartonnen zak? Dus dat onzinverhaal van fabrikanten, dat we of meer voedselverspilling krijgen of een niet-recyclebare verpakking, klopt niet. Het kan. Simpel.

 

En dan liefst het e.e.a. nog zonder kleur-geur-smaak- of andere troep. Nestle moet nu ook in Frankrijk haar soeprecepten aanpassen, nadat o.a. bij de vermicellisoep met rundvlees en wortel maar 1,1% rundvlees zit, en niet een boel, zoals het etiket suggereert. Oeps....En van ‘’traditioneel’’ kan al helemaal geen sprake zijn met 3 smaakversterkers....Toch? Fijn dat er een Foodwatch is.