Over voedsel

Instagram, acrylamide en synthetische alcohol

Nou ja, zeg. Journaliste Breheny van The Guardian wil dat we kiezen: Moet ons eten gezond zijn voor ons en het milieu, of voor onze Instagram-account (niet dat ik die heb, hoor)?Voeding lijkt steeds meer een ‘’cultureel’’ project via social media, foodies en bloggers. Honderden beelden komen dagelijks langs met de mooiste, lekkerste maaltijden.  Eten als expressie van eigen identiteit dus. Maar de online-beelden spelen offline een rol; niet per definitie goed voor je eetpatroon. Of het voorkomen van verspilling door eten weg te gooien,  omdat de consument alleen nog puntgave citroenen en kaarsrechte boontjes wil voor de instagram-hap. Of omdat ze teveel ingrediënten hebben, waarmee ze niks anders kunnen verzinnen om te maken, dan voor alleen dat topgerecht. Nog steeds eten te weinig mensen echt genoeg gezonde groente en fruit. En natuurlijk zorgen tegenstrijdige adviezen ook voor een dilemma; is iets nou wel/niet gezond of goed?  Maar ook een maaltijd met restjes groente, verwerkt in een omelet, die binnen 10 minuten op tafel staat, kan heerlijk en gezond zijn. Tijd, dat we ‘’normaal’’ kiezen; niet alleen sjieke gerechten...

 

Te lezen in Foodlog: ‘’... In 2015 nam de Europese douane meer dan 2,9 miljoen levensmiddelen in beslag met een waarde van ruim €2,7 miljoen. Dit waren er 1,3 miljoen meer dan een jaar eerder. Het aandeel van dranken nam af, maar het aandeel van voedsel nam met meer dan de helft toe. De toename aan inbeslagnames is onder meer te danken aan operatie ‘Opson V’. Deze operatie spoorde onder meer suiker besmet met kunstmest op, olijven geverfd met blauw kopersulfaat en apenvlees. Ook producten met frauduleuze etiketten leidden tot inbeslagname, bijvoorbeeld als er een handelsmerk op stond zonder toestemming van de merkhouder....”

 

En ook nog dit bericht: De Europese commissie is bezig met nieuwe wetgeving over de mogelijk kankerverwekkende stof acrylamide die onder meer in friet en chips zit. Corporate Europe Observatory, Safe Food Advocacy Europe en WeMove.Eu lekten conceptversies. De 3 organisaties zijn ontevreden hierover en stellen, dat deze regels niet zorgen voor reductie van blootstelling aan de stof. Zij willen een maximum hoeveelheid acrylamide voor verschillende voedselwaren. In januari zei de Deense minister voor milieu en voedsel al, dat de EU regels te mager waren. En publiceerde daarom eigen richtlijnen voor acrylamide limieten.

 

De Britse wetenschapper en drugspecialist David Nutt ontwikkelde 'alcosynth', een synthetische alcohol. Met dezelfde effecten als alcohol, maar niet met het gif, en dus zonder probleem voor lever en hart. En zonder kater. Hij patenteerde met zijn team al 90 verschillende bestanddelen, waarvan de twee meest veelbelovende nu intensief getest worden. Al in 2050 kan alle gewone alcohol door Alcosynth vervangen worden...Dan ben ik dus 91; en dan zou ik nog aan de synthetische prut moeten? Dacht het niet.

 

En last but not least: “...De Britse start-uOomi Noodles maakt noedels van viseiwitten. Het hoofdingrediënt van Oomi Noodles is duurzaam gevangen vis met een MSC keurmerk. Normale noedels bestaan uit tarwe- of rijstmeel. Oomi Noodles van vismeel bevatten 2,5 keer zoveel eiwit en 75% minder koolhydraten dan eiernoedels. Bovendien zijn ze glutenvrij en langer houdbaar. De bite en de textuur lijken precies op die van eiernoedels. Oomi Noodles speelt met dit 'revolutionaire' product in op de trends van eiwitrijke en glutenvrije producten op basis van zo duurzaam mogelijke dierlijke eiwitten...”