Over voedsel

Tobleronegate, Nutella en suiker

Een rechtgeaarde Zwitser zou zich bijna in zijn graf omdraaien...de Toblerone, de chocoreep met pieken – het ultieme choco-begrip van Zwitserland (ook al behoort het merk al lang aan het VS-concern Mondelez International toe). De pieken zouden herinneren aan de pieken van de Matterhorn. Nou, de Britten hebben er een zootje van gemaakt. De reep is ruim 10% minder in gewicht, want de gaten tussen de pieken zijn vergroot. Geen gezicht. Verpakkingsgrootte blijft echter gelijk. En de prijs natuurlijk ook. Vanwege gestegen grondstofprijzen en lagere GBP. Shrinkflation noemen ze dat. Tobleronegate is het.

 

Coca Cola kreeg in Zweden in hoger beroep ongelijk. Ze mag in reclames op haar Life-producten met Stevia niet langer verwijzen naar de ‘’natuurlijke oorsprong’’ van het Stevia zoet. Want de zoete smaak is het resultaat van chemisch getransformeerde substanties en niet door natuurlijke ingrediënten. CC accepteert het besluit maar past e.e.a. in andere landen niet aan, want daar wordt hun claim ondersteund door industrierichtlijnen.

 

Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de ‘’voedseluni’’ WUR riep op tot eerherstel van suiker. Huh? In een column van NRC schreef ze over juiste en onjuiste feiten over suiker. En ironisch meldt ze, dat suiker niet het nieuwe roken is, noch gevaarlijker dan alcohol, niet desastreus voor brein of veroorzaker van premature sterfte is. Ze is tegenstander van een suikertaks, terwijl die juist wel werkt. Kwalijk en gevaarlijk. Maar ja, industrielobby, he?

 

Voedselconsultancybureau Food Chain ID Europe ontwikkelt een database inSYTE, die aard/herkomst van ingrediënten door de hele keten inzichtelijk maakt. Ze moet de aanwezigheid van GMO-ingrediënten opsporen en identificeerbaar maken voor de verwerkende industrie. Vlg. EU-regelgeving is het verplicht om aanwezigheid van GMO-ingrediënten op het etiket te vermelden. Maar dat geldt nog niet voor dierlijke producten die met GMO zijn gevoed. Op dit moment bevat de database ruim 43.000 ingrediënten, waarvan 500 als ‘’GMO-risico’’.

 

Het is weer eens zo ver. Iglo en Alpro wagen het opnieuw om 100% vegan spinazie-a-la-crème te introduceren. 8 jaar geleden al een flop. Slechte verkoopprijzen lieten de 100% plantaardige (!!!) spinazie weer van’t schap verdwijnen. Nu willen de producenten meeliften op de trend voor bewuste voeding en gezondheid en lactose/glutenintolerantie.

 

En de FEBO gaat samen met UNOX de Rookworstkroket ontwikkelen. Voor het feestje van HEMA (90 jaar) en FEBO (75 jaar). Eerst was Hema niet enthousiast, want men is zuinig op de (ietwat zuurdere Unox-) rookworst van de Hema, maar toch, samenwerken/ontwikkelen is een feit. Gatsie.

 

Het Amerikaanse FDA buigt zich over de vraag, of Nutella een dessert-topping is of in de categorie ‘’honing, jams en gelei’’ hoort. Dit bepaalt hoeveel suiker, vet en kcal op het etiket vermeld moet worden.Ferrero vindt, dat Nutella eerder een jam is. Maar heeft liefst een eigen categorie voor haar ‘’unieke’’ product. Smaakt het beter op brood of op ijs? That’s the question...En dus wil de FDA weten, of Amerikanen dit meer op brood smeren of in toetjes gebruiken. Vanwege aanpassingen van regels voor voedingstabellen op levensmiddelen.

Enne...voor desserts geldt een hoeveelheid van 2 theelepels, en op brood van 1 theelepel als portie. Kan me niet voorstellen, dat het zo dun gesmeerd wordt daar...maar dat heeft wel invloed op de declaratie. Tot januari 2017 mag iedereen bij de FDA zijn voorkeur voor Nutella aangeven. In Duitsland moest Nutella 5 jaar geleden vanwege een rechterlijk oordeel haar etiket wijzigen; want bij de berekening van de dagelijkse behoefte aan vet en suiker ging men uit van 15 g Nutella, terwijl de waarde van vitamines gebaseerd was op 100 g product, en zo zou Nutella dus 78% van de dagelijkse behoefte aan Vitamine E dekken...Creatief, he?