Over voedsel

Michelin met een smetje, kweekvlees

Churchill voorspelde al in 1931, dat binnen 50 jaar de wereld zou ‘’vluchten uit de absurditeit’’ om een hele kip op een boerenbedrijf te fokken; beter kon men de afzonderlijke delen gaan kweken....Nu voorspellen wetenschappers dat zijn visie realiteit gaat worden binnen de komende 15 jaar met de 1e laboratorium-kweekkalkoen, die dan met kerst 2030 op tafel zou komen. Modziak, prof. Van Gevogelte-wetenschap (?) aan de North Carolina State Uni, is er zeker van, dat in de toekomst vlees wordt gekweekt in reusachtige vaten en dat industriële/fabrieks-boerderijen worden vervangen door grootschalige ‘’cellulaire landbouw’’. Dat u’t maar weet.

 

De Duitsers eten te weinig groente; aldus de OECD; nog net maar 1/3 eet elke dag groente. Veel te weinig. Zelfs Roemenië en NL doen het net ietsje beter....In de zuidelijke landen wordt het meeste groente gegeten; dat past in het meer traditionele eetpatroon. 5 porties groente en fruit? Haalt 85% dus niet. En hoe zit het met u, beste lezer? 

 

Een Deens stalletje op de kerstmarkt in Zürich verkoopt hotdogs voor 250 CHF , ruim 230 Euro. Huh? Het wordt gemaakt van Kobe vlees (u weet wel, die gemasseerde, met klassieke muziek omgeven Japanse koeien). Die Wagyu-koeien leveren zeer mooi gemarmerd (vet) smaakvol vlees. En voeg daar nog wat witte truffel bij en champagnesaus aan toe; nou, een luxe-dog is dat. Met overigens wel gewone ketchup, mosterd, remoulade en uitjes. Dat valt nou weer tegen. 40 minuten moet de klant wachten, want elk worstje wordt afzonderlijk gehaald bij de slagerij op 25 km afstand...Per seizoen denken de verkopers ruim 30 stuks te verkopen. Maar voor 5,00 kun je ook een gewone kopen...Hotdog dus.

 

Nederland weer; gaat een groot, internationaal onderzoek leiden naar de vraag ‘’kan je ziek worden van brood’’. Kost 1,5 miljoen. Tarwe zou nl slecht zijn voor ons lijf, aldus sommige dieetstromingen. Maar wetenschappelijk fundament hiervoor ontbreekt. Dus wil men het hele proces, van teelt tot bakken onderzoeken. Uni Maastricht is initiatiefnemer. Men wil nl af van de ‘’angstcultuur over eten’’. Echt? Ik hoop dat ze dan vooral ook onderzoeken, hoe het zit met ambachtelijk brood, gemaakt van bio-graan, water, zout en gist, versus de industriële broodproductie met ruim 35 ‘’hulpstofjes’’. Daar ligt m.i. nl eerder het probleem als mensen brood slecht verdragen. Maar ja, ik ben geen prof...Wanneer we resultaat vernemen? Onbekend. Afwachten dus.

 

 

Verdikkie. Het had een feestjaar moeten worden voor restaurant Geranium te Kopenhagen; in februari kregen ze als 1e Deense restaurant 3 MIchelinsterren. Top! Tja, helaas, maar nu zijn ze beboet vanwege slechte hygiene. Door de Voedsel/warenautoriteit daar. Ze hadden verse oesters, mossels etc. bewaard onder te warme omstandigheden. En te lang. En 2 inloopkoelers bleken zwarte, groene en witte ‘’groeisels’’ te vertonen aan de onderkant van de schappen en op ingelegde knoflook. Oeps, iets meer dan een foutje, en bepaald niet bedankt! Terwijl het al een duur etentje is (ruim 250,00 zonder dranken) voor het kleinste menu..

De Chef van het restaurant vind de kritiek onterecht. Erg overdreven. Sommige delen van het proces zouden mogelijk iets meer attentie hebben moeten krijgen....Noma – eerder 3 sterren, in dezelfde stad – kreeg maar 2 sterren (beste restaurant ter wereld 2010/11/12 en 14. Tot ze ook een ‘’’probleem’’ kregen met bacterieen in 2013. )...