Over voedsel

Nieuwe suiker, paleo, eet noten, Mc Italy

Die Bloody Blits toch; steeds meer mensen onder de 35 koken thuis niet meer. Ze eten minstens 2-3x een afhaalmaaltijd per week, zo niet meer. 1 op de 10 zelfs 1x/dag. ‘’Generatie afhaalmaaltijd’’ dus. Met stijgende trend, vanwege de vele bezorgdiensten. En de Britten volgen dus de Amerikanen. Zorgwekkend. Voor de taille (gewicht) en gezondheid. En Lena denkt dan ook verder: slecht voor boer, keuken-inrichter en winkels en zo...

 

Nestlé ontwikkelde een techniek, waarmee de structuur van suiker verandert. Daardoor kan het suikergehalte in repen tot met 40% worden verlaagd zonder dat de smaak verandert. Aldus The New York Times. Baanbrekend onderzoek? Voor slechte suiker? Vanaf 2018 in de chocolade te vinden. Eet smakelijk.

 

¾ van de Amerikanen vindt gezond eten belangrijk voor lang/gezond leven. Maar of hiervoor bio-eten of genetisch gemodificeerde producten gekozen moet worden? Weten we ze niet. Sufmutsen. Ruim 55% denkt wel, dat bio-producten gezonder zijn. 41% denkt ‘’maakt niets uit’’. 48% denkt dat GMO producten niet gezonder/ongezonder zijn dan ‘’gewone’’ producten.

 

Paleodieet; ook zo’n voorstander van? Nou, het is een misverstand, dat onze voorouders veel vlees aten. Oeps. Weg argumentatie voor dit dieet...Israëlische wetenschappers ontdekten door gevonden plantensoortresten in de Hoela-Vallei, dat onze voorouders ruim 780.000 jaar gelden vooral veel zaden, noten, fruit, groenten, knollen en wortels aten. En weinig vis of vlees. Het misverstand is kennelijk ontstaan doordat plantenresten vergaan en dierenresten niet. Vuursporen lijken tevens te bewijzen, dat de mensachtigen wortels en knollen roosterden, om ze eetbaar te maken. Mythe ontrafelt, op naar gezond, verantwoord eten.

 

Ik kan soms zo boos worden over de ‘’predikanten’’ van GMO-voedsel om de wereld ook nog in 2050 te kunnen voorzien van voedsel. Onzin! Eet meer plantaardig i.p.v. dierlijk voedsel is o.a. een deel van de oplossing van het zogenaamde ‘’voedseltekort’’. In een rapport van het World Resources Institute  werd geconcludeerd, dat deze verandering het zogenaamde Food Gap met ruim 1/3 kan verminderen, en daarnaast de druk op ecosystemen, drinkwater en klimaat aanzienlijk weet terug te brengen. Er is dus niet zomaar meer (genetisch gemanipuleerd ) voedsel nodig, maar we moeten ons richten op reductie van voedselverspilling, meer eten van insecten en bewuster/slimmer (biologisch) telen. Zo kan ook in de toekomst de wereldpopulatie gevoed worden.

 

Eet noten! Een grote analyse van vele studies heeft bewezen, dat 20 gram noten/dag – dat is een klein handjevol - en dan liefst amandelen, walnoten, hazelnoten, een aanzienlijk lager risico (15 – 22 %) oplevert voor het ontwikkelen van kanker, hart/vaatziekten en andere onleuke aandoeningen. Stond in het BMC Medicine. 2016; 14 (1) DOI: 10.1186/s12916-016-0730-3

 

Artikelkop: elke zichzelf respecterende internationale fastfoodketen brengt lokale gerechten op zijn menukaart. Oh ja? McDonalds wel. In Italië. Daar staan olijven op het menu. Ne, niet die gezonde, onbewerkte olijven, maar olijven, gevuld met een mengsel van verschillende soorten vlees (welke?) en daarna gefrituurd. Leve het cholesterol! Door het vet en vlees, niet door de olijven, hoor! En dan komen nog gefrituurde groenten, een McFlurry met Zuppa Inglese en Tiramisu met geconfijte vruchten, rozijnen en amandelen op het Mc Italy menu. Laten de kilo’s zich verzamelen! Op het lijf dan. Weg Mediterraan Dieet.

 

Wetenschappers van het MIT ontwikkelden LiquiGlide; een coating voor de binnenkant van ketchup flessen. Zodat ook de laatste drup eruit gaat. Eigenlijk was het onderzoek gericht op industriële toepassing voor super gladde oppervlakten. Voor b.v. tegengaan van ijsvorming op vliegtuigvleugels of efficiency vergroting bij stoomturbines en ontziltingsinstallaties. Maar het werkt ook met ketchup! Yippie! En bij tandpastatubes. Ongevaarlijk zou de coating zijn. En smaakvrij...

 

Harvard en Unilever deden een studie over de consumptie van verzadigd vet en de kans/relatie op hart/vaatziekten. Gebaseerd op data van ruim 100.000 mensen over 30 jaar. Het verband is aantoonbaar. Van die relatie vet/ziekte. Dus stelden ze vervolgens; als mensen 1% van de verzadigde vetzuren vervangen door meervoudig onverzadigde vetzuren, volkorenproducten of plantaardige eiwitten, daalt hun risico met 7%. Nou, de reacties op de uitkomst waren niet mals. Kritiek op bijna alle aspecten van het onderzoek. De Food Frequency Questionnaire is niet betrouwbaar als meetinstrument, als mensen maar 1x/4 jaar een lijst invullen. Statistische analyses lopen mank door incorrecte opzet. Uitkomsten zijn verkeerd geïnterpreteerd. En waar hoge correlaties gevonden kunnen worden hoeft nog geen causaliteit aanwezig te zijn. Nog afgezien op de conflicterende belangen van Unilever. Kortom, Harvard Uni bazelt onzin, het debat over verzadigd vet loopt al 50 jaar en nog zijn we geen stap verder. Hooguit met gezond mensenverstand; minder is beter. En vertrouwen in de ‘’wetenschap’’? Is door dit soort flutonderzoeken tanende.

 

Dan blijkt nog steeds te veel zout in ‘’ambachtelijk’’ brood (laat staan in industrieel-) te zitten. Hoezo, matiging door ambacht of industrie? En ze beloven weer beterschap. Tot over een paar jaar! Ik ben blij met ons heerlijke, pure, gezonde - met veel minder zout - brood.

 

Ach, en dan is er nog veel over kweekvlees geschreven. Gatsie. O.a. in het NRC.  2013 was het jaar van de kweekvleesburger. Voor 250.000/burger. Ietwat aan de te dure kant, met zonder smaak en zonder vet. Moet dus over. Dat kunstmatige ding. Met mogelijk myoglobine (ijzerstofje uit bloed) en alginaat (algen). Oh ja, en vooral goedkoper. Rond 2020 moet het de winkel in. Of eerst naar restaurants en speciale winkels. Brrr...

 

Zeewier = ook zo’n superfood geworden. Het is gezond, en het kan duurzaam verbouwd worden. Moet je natuurlijk wel e.e.a. op grote schaal produceren. Indonesië wil wel, er zijn al vele ‘’groene’’ velden voor de kust. Commerciële teelt heeft de toekomst, maar blijkt nu wat lastig. Tenzij je zeewier kweekt aan de voet van windmolenparken? Oh ja, en de consument moet ook nog ‘’aan de alg’’...Kleinigheidje.

 

Nee, dan de lang houdbare tomaat! Nu zijn ze wel lang houdbaar, maar smaak? Ho maar. Groene tomaten nog 1 week binnen laten liggen? Blieft de consument niet. Dus wil Wageningen Uni de ‘’perfecte’’ tomaat kweken. Maar daarvoor is warmte nodig. En dat botst met lage temperaturen voor o.a. transport/opslag. In het lab kun je dit makkelijk regelen door aan de genen te sleutelen. Maar dat vindt de consument niet zo leuk. Dus moeten veredelaars vooral rassen kruisen en zo. Ach, voorlopig duurt het nog 5-10 jaar voordat we zo’n supertomaat kunnen kopen.