Over voedsel

Flexitarisme, hormoon-vlees-gedoe en bio

is FLEXITARISME de foodtrend. Schrijft The Independent. Ofwel, een flexitarier eet vaker vegetarisch, omdat hij/zij dat zelf wil. Het zou een haalbaar alternatief zijn voor volledig vegetarisch of vegaan eetpatroon. In 2009 was het Paul McCartney die met de ‘’meat-free-Monday’’ al een aanzet tot gedragsverandering gaf. Jamie Oliver is voorstander hiervan. Want er is meer ruimte om te ontdekken, hoe geweldig groentes smaken. Enne...een beetje minder vlees, dat mag best.

 

In Zwitserland is het al tientallen jaren verboden, nutsdieren (o.a. koeien, varkens etc.) hormonen te geven. De Groenen eisten nu, dat het hormonenverbod ook moet gaan gelden voor geïmporteerd vlees (alleen in 2013 werd al 1178 ton hormoon-rundvlees uit de VS, Australië en Canada ingevoerd. Maar consumptie is niet geheel zonder risico. En de EU heeft een importverbod. Dus dat moet kunnen. De regering verwierp de eis, want de WHO zou het importverbod van de EU niet legaal vinden...De VS en Canada mogen daarom straffen opleggen. Terwijl nou net een onbelast douane-contingent werd bedongen...Dus als Zwitserland nu een verbod instelt, krijgt het boetes tot ruim 30 miljoen sFr of een verplichte toelating van ruim 9000 hormoonrundvlees met gemis van 75 miljoen sFr aan douane-inkomsten. Bovendien zou dit ernstig de Zwitserse slachtveeprijs voor runderen onder druk zetten. Maar het belangrijkst vindt men vooral, dat de consument weet wat speelt. Dus moet hormoonvlees gedeclareerd worden. Kan de consument zelf bepalen of ie’t wil.

 

Potverdrie....het traditionele Mediterrane voedingspatroon wordt bedreigt. En wel van 3 kanten! Aldus de FAO en het CIHEAM. Is het sinds 6 jaar Unesco werelderfgoed, vanwege de culinaire betekenis, de positieve werking op de gezondheid en de verbinding van landelijke gemeenschappen, dreigt nu de knuppel in het hoenderhok – oh pardon, dit voedingspatroon – gegooid te worden; door klimaatverandering, verkeerd gebruik van natuurlijke bronnen een ‘’braindrain’’ die ten koste gaat van de sociale structuur van plattelandsgemeenschappen. Waardoor veel akkerland en voedsel verloren gaat en kennis over traditionele landbouwmethodieken verdwijnt. Duurzamere landbouw wordt bepleit om de verkwanseling van het Mediterrane dieet te voorkomen. Ik doe al mee. U ook?

 

In Argentinië kiezen steeds meer boeren voor bio. Het bio-areaal groeide in 2015 met 10%, de groenteteelt zelf alleen al met 200%. Ruim 1000 bio-boeren zijn er nu, die 12.500 hectare bewerkern. 10 jaar geleden was het nog maar 600 hectare. Vooral kleine boeren stappen over, omdat de reguliere landbouw te veel kost aan chemische troep. Maar ook de groeiende belangstelling voor bio-producten uit het buiten- en binnenland zorgt voor een verandering. Het gunstige klimaat en de vruchtbare grond maken de overstap gemakkelijk. Goed zo!

 

Vanaf deze week is heel de EU verplicht, om een voedingswaardetabel op het etiket van voorverpakte levensmiddelen weer te geven. Met informatie over kcal, vetten (ook verzadigde), koolhydraten (w.v. suikers), eiwitten en zout. Zodat de consument de voedingswaarden beter kan vergelijken. Daarnaast mag extra informatie over b.v. vitamines en mineralen vermeld worden. Een stap in de goede richting. Alhoewel de stoplicht-etikettering stuk simpeler en in 1 oogopslag herkenbaar is.