Over voedsel

sinaasappels...

Fruitimporteurs zijn bang dat nieuwe Europese regels leiden tot een tekort aan sinaasappels komende zomer. Het gevolg zou een enorme prijsstijging van sinaasappels kunnen zijn.

Dat meldt de NOS zaterdag. De fruitimporteurs waarschuwen dat dit het gevolg kan zijn van strengere regels voor het importeren van sinaasappels uit Zuid-Afrika waar het Europees parlement deze week meer instemde.

De aanleiding van de strengere regels is de Afrikaanse fruitmot: om die te bestrijden moeten sinaasappels voortaan eerst 24 dagen in quarantaine bij een temperatuur van min 0,5 graad. Fruitimporteurs zijn het niet eens met de nieuwe regels. Er zou geen acuut gevaar zijn door de fruitmot. In voorgaande jaren zou het insect er ook zijn geweest. Daarnaast zouden de meeste sinaasappels bederven na 24 dagen quarantaine. Volgens de importeurs is de maatregel een verkapte beschermingsmaatregel voor de Zuid-Europese citrusindustrie.CDA-Europarlementariër Anne Schreijer-Pierik tegen de NOS: "De specifieke koeltechniek die het Europees Parlement voorschrijft bestaat niet eens. Dit is gewoon een handelsblokkade en een voorbeeld van onnodige regelgeving.