Over voedsel

Pate met HEV; bio-kweekzalm; suikerzoete groente

Oeps, een recente steekproef van de bloedbank Sanquin wees uit, dat 78% van de leverworsten en 80% van de varkenspate-monsters positief zijn getest op Hepatitis E. De NVWA kan dit bevestigen. Opmerkelijk hoog, dat %.

De PvdD wil dat deze producten uit de handel worden genomen. En dat de consument nadrukkelijk wordt gewaarschuwd over de aanwezigheid van HEV. Op het etiket. En dat veehouders, slachterijen en dierenartsen ene meldplicht moeten krijgen als HEV op het bedrijf is vastgesteld. Top! Zal echter niet opgevolgd worden, vermoed ik. En oh ja, er is nog geen medicijn tegen acute hepatitis E...Pech, sorry, foutje, bedankt.

 

Een berichtje in Foodlog: ...De Nederlandse biologische belangenvereniging Bionext is woedend. De EU wil beslist geen met gif residuen vervuilde biologische producten toestaan. Logisch? Volgens Bionext is het 'heilloos'. Bionext is de spreekbuis van de Nederlandse biologische tuinders, telers, akkerbouwers en dierenhouders. In een bericht zegt de organisatie iets dat voor gewone mensen niet meer te bevatten is. Bionext is woedend op de EU en EU landbouwcommissaris Hogan omdat die alleen puur natuur in biologische producten wil. Zodra een biologisch product gifresiduen bevat, moet het als biologisch worden afgekeurd. Dat klinkt volstrekt logisch, maar niet voor Bionext. Onder de heftige titel EU strompelt verder op weg naar heilloze nieuwe biologische wetgeving schrijft de spreekbuis: Bionext vindt de afkeuringsgrens op residuen de omgekeerde wereld: biologische boeren worden hierdoor verantwoordelijk voor de vervuiling van de gangbare landbouw.


Biologisch staat voor een integrale werkwijze waarbij de kringloop centraal staat, niet om residuvrij product alleen. Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "De biologische landbouw gebruikt geen chemisch-synthetische middelen. Daarom wordt ook in meer dan 80% van de biologische producten geen residuen aangetroffen. In een kleine 20% van de biologische grondstoffen worden minieme resten van chemisch-synthetische middelen aangetroffen door achtergrondvervuiling. En die druk neemt toe, bijvoorbeeld door het excessief gebruik van glyfosaat in de gangbare landbouw. Het is terecht dat de overgrote meerderheid hier een rode streep heeft getrokken ten gunste van de biologische boer, die niet verantwoordelijk gesteld mag worden voor vervuiling die hij zelf niet veroorzaakt."
Biologisch pleit dus voor nep? Dat is raar. Wie biologisch koopt, verwacht een zuiver product. Biologisch zelf vindt niet-zo-biologisch echter meer dan logisch omdat je anders niet biologisch kunt telen. 
Je kunt dat forse probleem ook anders oplossen: 
- vergeet de naam biologisch en vermeld duidelijk wat de reststoffen in ieder product zijn
- ga juist voor echt biologisch zoals Hogan het wil, want dan krijgt de consument wat hij dacht te kopen

 

2014 publiceerde de Franse consumentenorganisatie een rapport, waaruit bleek, dat biologische zalm zwaarder vervuild is met kwik en arseen dan gekweekte. Dit jaar herhaalde men de test met 10 stukken verse/15 stukken gerookte zalm. Het tv-programma Thalassa maakte een 2 uur durende documentaire. In 2016 blijkt bio-zalm 6x zwaarder verontreinigd dan kweekzalm.  Verdorie. Maar goed, het is dan wel met zonder hormonen, antibiotica en ander gedoe. En, de concentraties liggen nog ruim onder de EU limieten. Typisch is alleen, dat voor arseen kennelijk geen toegelaten dagelijkse inname geldt...Maar waarom zou je’t dan goed vinden, dat ie in zalm zit? Tja...dat probleem heb je bij gekweekte dan weer niet, want een gecontroleerd voerproces zorgt voor 0 arseen. Als het goed is... En dan lees ik dat bio-zalm vismeelbrokjes van wilde vis krijgt. Die dus zelf kwik en arseen binnenkregen. Reguliere kweekzalm krijgt minder vis binnen, dus minder troep. Echt... Maar het was toch zo, dat bio-zalm wilde zalm is???Nee, niet altijd – tenzij bewezen wild gevangen. Het is meestal toch gewoon een kweekvis. Want bij een wild gevangen vis weet je niet wat het at. En dus zegt de wetgeving? Juist....Bio-certificering gaat uit van controleerbaarheid van bedrijfsprocessen van bio-bedrijven. En dan heb je de ‘’naïeve’’ consument, die denkt, dat wilde zalm dus bio zalm is  = dus goed. Want hij kiest immers voor wild, en niet gekweekt...Gelukkig heeft deze wild-kweek-zalm meer ruimte, met zonder hormonen of antibiotica.Dus toch een beetje meer bio? Pfff...

 

Is het nog te volgen? In 46% van alle groenten in pot of blik wordt SUIKER toegevoegd. Ook in bio! Bij AH, Lidl, Jumbo en Aldi. Je vindt het in doperwten, mais, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het hoogste % zat in rode kool; wel 10 g/suiker op 100 gr groente...Zo krijgen we vanzelf veel te veel suiker binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet. Lief, die industrie, die dat doet, he?

En waarom doen die leuke fabrikanten dat nou? Omdat we het veel lekkerder vinden zo. Verder is het nergens voor nodig. Nou ja. Hebben wij erom gevraagd? Nee. Verbazen we ons over steeds meer overgewicht? Juist. 1 op de 8 Nederlanders is obees. Oeps. Nog een extra reden om vooral vers te eten. Niet bewerkt/industrieel of met toevoegingen die we niet willen en die niet goed voor ons zijn.

 

De VS overwegen het handelsakkoord over export van rundvlees naar de EU op te zeggen. Het quotum hormoonvrij rundvlees leveren nl Australië en Uruguay. En nog goedkoper ook. Dus is er minder export van de VS naar Europa. En dus dreigen de VS strafheffingen op vleesimporten uit de EU op te leggen. Dat zou met name Ierland en Nederland treffen.. Niet eerlijk.

 

En dan is er zo’n onderzoek van Questionmark. De duurzame wijnwijzer; welke wijn zorgt voor de minste milieudruk. Ik denk dan, geef mij maar lekker bio wijn. En natuurlijk is er weer een app. Ben ik even blij dat ik noch smartphone, noch app heb. Wijnen uit Argentinië, Zuid-Afrika, Australië en Spanje scoren daarop namelijk relatief slecht, door de irrigatie. Huh? Dat bespaart heel veel water, hoor! Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk gebruiken minder van elders aangevoerd water. Dank je de koekoek, die krijgen ook meer regen! Flutseprutseonderzoek weer.

 

De Britten moeten vooral geen stress in de keuken krijgen, dacht Marks&Spencer en bedacht de ....kant-en-klare-eggs-royale. Ofwel een blini, met een gepocheerd ei (met vloeibare dooier), ingepakt in gerookte zalm met Hollandaise saus. Want...pocheer maar zelf een eitje, best even ‘’gedoe’’....Dus, koop het kant-en-klaar, zet het 6 minuten in de oven (die je eerst een half uur moet voorverwarmen – over milieu effect gesproken), en dan eten maar. 2 porties a 6 GPB. Easy...Maar of het zo lekker is?