Over voedsel

Vega snitzel en nepkip, food trends en oesters

Ook die discussie gevolgt? Mag iets kip heten als er geen kip in zit? En mag je worstenbroodjes verkopen waar geen worst in zit? De VVD vindt van niet. „Vlees is vlees is vlees”, zegt Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD). Samen met partijgenoot Helma Lodders stelde hij dinsdag schriftelijke vragen aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VVD) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA).Aanleiding voor die vragen is dat de Duitse CSU-minister van Landbouw, Christian Schmidt, een verbod wil op het gebruik van vleesnamen voor vegetarische vervangers. De twee VVD’ers willen weten of een dergelijk verbod ook in Nederland mogelijk zou zijn. Hebben we nog iets echt belangrijks? Kennelijk niet.

 

Per 1 oktober 2017 vervalt in de EU het productiequotum op isoglucose, beter bekend onder de naam high fructose corn syrup. Tot die datum mag maar 4% van de suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan. Het middel is even zoet als kristalsuiker, maar zo'n 30% goedkoper. In de VS wordt het daarom veel gebruikt door frisdrankproducenten. Toch is het de vraag of Europese fabrikanten massaal zullen overschakelen. Volgens Rabobank-analist Ruud Schers is het niet zo makkelijk om 'even' van zoetstof in te wisselen en is bovendien de publieke opinie in Europa tegen HFCS gekant. Meldt Foodlog.

NRC meldt, dat biologische wijnen over het algemeen beter worden beoordeeld dan hun 'gewone' tegenhangers. Aldus onderzoekers van de Uni van Californië. Mooi toch?  En wat is de conclusie? Doordat er geen pesticides worden gebruikt, zijn de druiven beter op smaak. Juist.

 

Kijk, hier word ik nou vrolijk van op een grijze dag....Het food-horoscoop voor 2017 http://www.foodandwine.com/lifestyle/food-horoscope-recipes-2017

En natuurlijk kon het niet uitblijven, nog meer food-trends voor dit nieuwe jaar: http://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/features/tacos-turmeric-latest-tech-taste-2017s-food-trends/

 

Een derde van de Franse oesters zou afkomstig zijn "uit laboratoria". De consument weet echter niet wanneer hij kweek oester of natuurlijke koopt. Dat schrijft Le Parisien. Oesterproducenten verenigd in de Association Ostréiculteur traditionnel zijn een petitie gestart voor een logo dat natuur- van kweekoesters onderscheidt. In 2001 zijn gemodificeerde oesters ontwikkeld en in productie genomen. De dieren hebben 3 chromosomen en zijn steriel zodat ze nooit 'melkig' worden. Ook groeien ze sneller. De traditionele oesterkwekers vinden dat de consument moet weten wat hij koopt. Omdat oesters 'wandelen' zouden de 'kunstmatige' oesters hun traditionele banken binnendringen.