Over voedsel

Ontbijten als keizer, pasta eten als Italiaan

Ontbijten als een keizer heette het toch? Nou, een Britse wetenschapper beweert nu, dat het ontbijt de gevaarlijkste maaltijd van de dag is. Mr. Kealey stelt in zijn boek ‘’Breakfast is a Dangerous Meal’’ zijn theorie. 8 jaar geleden kreeg ie diabetes. En als biochemicus ging hij zijn eigen bloedsuikerspiegel onderzoeken en volgen. En kwam erachter, dat zijn suikerniveau met name na het ontbijt gevaarlijk hoog bleek. Dus sloeg hij het ontbijt over. En die bleef vervolgens dalen en steeg ook niet meer in de loop van de dag. Zijn advies; diabeticus of niet; stop met ontbijten. Want ontbijten bevordert het metabolisch syndroom, een soort insulineresistentie, die tot aandoeningen van aders kan leiden, overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes. Lang verhaal in het kort: het gaat er natuurlijk om, wat je ontbijt. Iedere dag een kop gesuikerde Cornflakes of een muffin of croissant met jam, da’s dus niet gezond. Industriële voedingsmiddelen zijn dat evenmin. Echt? Wauw...Af en toe de maaltijd overslaan, is goed voor je bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol. Kinderen echter moeten ontbijten. En mensen, die zich na een ontbijt duidelijk beter voelen. Wie gezond en fit is, en graag ontbijt, moet dat gewoon doen. Maar heb je ’s morgens nog geen trek, en ook zonder ontbijt energie hebt, kan de maaltijd rustig overslaan. Je kunt natuurlijk ook gewoon verstandig ontbijten; met weinig suiker, vet, maar met veel vitamines, vezels en voedingsstoffen.....

  

...zo eet je volgens de Italianen Pasta:

1. Spaghetti

Bij deze combinatie staan alle Italiaanse neuzen dezelfde richting op: spaghetti serveer je met een rode saus. Een klassiek gerecht waarvoor geldt: hoe eenvoudiger, des te beter. Daarnaast gaat ‘ie goed samen met olie (denk aan spaghetti aglio et olio), kaassaus en truffelsaus.

2. Ravioli

Ravioli zijn gevulde deegkussentjes. Dit type pasta voelt zich thuis bij zowel een rode als een romige saus. Ga bijvoorbeeld voor een heerlijk romige saus met salieboter of champignons en spek.

3. Tagliatelle

Nog zo’n match made in heaven: tagliatelle met worst en gekarameliseerde cherrytomaatjes. Deze dunne, platte pastasoort wordt vaak gegeten met een rijke, (soms) pittige saus met vlees.

4. Strascinati

Strascinati is een ietwat ruwe pasta en wordt ook wel orecchiette (Italiaans voor ‘kleine oortjes’) genoemd. Basilicumpesto, kappertjes, rucola, pijnboompitjes, zout en peper en Parmezaanse kaas: dat zijn de ingrediënten voor de perfecte saus bij strascinati.

5. Mafaldine

Bij mafaldine, je-weet-wel, die geribbelde pastaslierten, hoort een saus gemaakt van groenten. Een combinatie waar je hoge ogen mee gooit: tuinbonen, olijven en rucola. Oftewel mafaldine al verdeBuon appetito.