Over voedsel

Zorg voor jezelf en lichter is beter

Omdat de politiek het al jaren laat afweten en de industrie niets in de weg legt, blijven zout (vet/suier) gehaltes in voeding te hoog. En gebruiken we teveel zout. Dus bedacht het RIVM - als de politiek al niet wil - dat we zelf maar moeten minderen. Oh ja, en minder alcohol en frisdrank drinken. Heel simpel, beste consument; eet zo min mogelijk industrieel voedsel, maar kook zelf, eet gevarieerd met verse, hoogwaardige (liefst bio-)producten. Zonder extra toegevoegd zout, maar specerijen en kruiden. Veel lekkerder en gezonder. En ‘’het kost te veel tijd’’? Onzin. Kwestie van plannen, voorwerken of samen koken. 

 

Wetenschappers lukte het al, om het leven van wormen, fruitvliegjes en ratten te verlengen door in hun voeding in te grijpen. Nu lijkt het ook bij apen te lukken. En bij mensen? De hamvraag is dus; als je apen – of straks mensen – continu op een dieet zet dat net voldoende is, om ze in leven te houden – met zonder plezier – en om te kunnen bewegen? Is dat het wondermiddel? Ga (bijna) hongeren, word je ouder? Als het zo moet? Dank je wel, maar nee. En wat is dat ueberhaupt voor een stelling, een onderzoek? En dat dit net-niet-honger-leven bij apen resulteert in langer leven, wat heb ik daaraan? Calorie-restrictie heet het met een duur woord. Oh ja, ‘’prettige’’ bijkomstigheid zou zijn, dat er minder artritis, osteoporose en hart/vaatziekten en kanker voorkomen. Dus minder eten is goed voor u...toch?

 

Nee maar, de Food Standards Agency FSA heeft gemeld, dat geroosterd/gefrituurd voedsel het risico op kanker verhoogd. U weet wel, die al jarenlange discussie over acrylamide – de chemische stof die gevormd wordt in levensmiddelen bij temperaturen boven de 120’C. Nu pleit men ervoor, dat men niet meer tot golden dark brown moet gaan, maar een lichtere kleur moet kiezen...Weg, donkere frites, chips, ontbijtgranen, biscuits, crackers, knäckebröd en zo voorts. En ook weg met koffie, pizza, zwarte olijven en baby voedsel. En niet meer frituren of roosteren van aardappel en andere knolgewassen. Beter is koken, stomen en de magnetron (de wat? De Magnetron?). De US Environmental Protection Agency vindt dat acrylamide carcinogen is voor mensen. En de International Agency for Research on Cancer IARC (onderdeel v/d WHO) stelt dat het mogelijk cancerogeen is. Terwijl het zo simpel is: niet te donker, niet te hoog frituren/roosteren/bakken of toasten. Minder is beter.

Oh ja, en natuurlijk gevarieerd eten. Liefst gezond. Niet dat er overigens standaarden bestaan voor een max. gehalte van acrylamide/voedsel. Enne...het FSA advies is overigens gebaseerd op experimenten met muizen; niet op basis van studies, die aantonen, dat acrylamide kanker veroorzaakt bij mensen..... http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/23/roast-potato-crackdown-phase-two-soon-pubs-restaurants-will/