Over voedsel

Rijst, suiker, courgette

Rijst bevat arseen, en dat kan leiden tot kanker, diabetes en hart/vaatziekten. De rijst die op de wereldmarkt wordt aangeboden, bevat per kg 20 – 900 mcg arseen. Was 2013 al bekend. De EU-hoogstwaarde voor arseen in drinkwater: 10 mcg/liter. De reden voor de arseen-belasting: rijst groeit in vaak zeer besmet (grond)water. De oplossing? Een Ierse wetenschapper van de Queens Uni/Belfast pleit voor inweken over nacht in water, en voor het koken zo lang wassen, tot het water helder is. Dan met 5 delen water op 1 deel rijst koken, krijg je een reductie van arseen van 80%. En het liefst Basmati rijst, niet witte rijst. Volkorenrijst zou opgrond van de schaal meer arseen bevatten dan witte rijst. Ik ga uitzoeken, hoe het met onze Spaanse bio-rijst zit. Kan me zo voorstellen, dat het arseengehalte hier echt lager is dan b.v. in rijst van Aziatische oorsprong.

 

Torba, een klein deel van het eilandenrijk Vanuatu in de Stille Oceaan, verbiedt import van ongezond junkfood. Toeristen krijgen alleen nog lokaal geteelde bio-gewassen, vis en zeevruchten. De maatregel moet de gezondheid, het welzijn en vooral ook het gewicht van zowel bewoners en toeristen bevorderen. Omdat – ook in buureilandenrijken in Oceanië de mensen dik worden van importrijst, noedels, snacks, soep en vis uit blik en onvoldoende ‘’vers’’ putten uit de rijkdom van vis, krab, schelpdieren, taro, yam, en ananas. Importverbod van alle buitenlandse voedingsmiddelen komt er binnen 2jaar. Top!

 

En dan vinden die lieverdjes van suikerproducenten dat ze ernstig tekort komen, doordat hun superproduct suiker als ‘’vergif’’ wordt weggezet. Al duizenden jaren zou suiker gegeten worden en nu is het opeens vergif? Nee, daar is men het niet mee eens! Het Diabetes fonds wil een suikertaks. De industrie wil alleen maar voorlichting, maar niet verplicht minder suiker in producten. Natuurlijk niet. Het is goedkoop en levert toch veel winst op! Gelukkig leveren ze niet aan diervoederfabrikanten, stel dat de consument ze ook voor te dikke honden zou aanklagen...Maar...waarom werkt de suikertaks dan wel bewezen positief op de gezondheid en bij de reductie van obesitas in Mexico? Juist.

 

Nee, gevulde courgette en aubergines, gebraden visje, verse salades, olijven en (feta) kaas...het Mediterrane dieet is niet alleen lekker, maar het is ook goed voor ons lijf. Reduceert ontstekingen, beschermd hart/vaten en stabiliseert de bloedsuiker. En zo voorts. Blijkt uit wederom een nieuwe studie over die dieet....En nog iets; onze hersenen zouden – als we ouder worden – minder krimpen! Dus; veel verse groente, fruit, noten, olijfolie, volkorenproducten, met mate (en vooral weinig rood) bio vlees en minder melk, regelmatig vis en peulvruchten. Minder zout, meer kruiden/specerijen. En vooruit, ook een wijntje past in een gevarieerd eetpatroon. Geniet en blijf gezond.