Over voedsel

Vis en pannenkoeken

Tja, het eten van vis/schaal/schelpdieren met hoge gehaltes aan kwik zouden mogelijk gelinkt kunnen worden aan een hoger risico voor de aandoening ALS, aldus een voorlopige studie  die wordt gepresenteerd op de American Academy of Neurology in Boston op 22 april a.s.. Maar...de consumptie van vis/schaal/schelpdieren als regulier onderdeel van een dieet bleek NIET geassocieerd met ALS. Met name haaien en zwaardvis bevatten hoge concentraties kwik, terwijl zalm en sardines lage concentraties bevatten. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170223092345.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

 

En daar zijn we weer; het Mediterrane dieet – vooral verrijkt met olijfolie, verbetert de functie van het HDLP (het ‘’goede’’ cholesterol) en draagt bij aan het verwijderen van slecht cholesterol uit bloedvaten; functioneert als antioxidant en houdt de bloedvaten open. En reduceert zo het risico voor hart/vaatziekten. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170213171419.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

 

Mensen hebben behoefte aan aparte pannenkoeken, kopt de krant…Vanwege pannenkoeken dag natuurlijk. Maar afgezien daarvan is ie populair. En bijzonder; steeds meer pannenkoekenhuizen worden geopend; mensen komen er graag omdat het laagdrempelig is, geliefd bij kinderen en goedkoop. Maar het liefst eet men toch ‘’culinaire’’ pannenkoeken, naast de spek/stroop versie. Men snakt naar aparte smaken en combinaties. Wildpeper bijvoorbeeld. Of Korma. Tja, ik zou zeggen, doe eens creatief met een pannenkoek. Naast variatie, andere ingrediënten zijn o.a. ook de inzet van meer voedzame ingrediënten – zoals spelt/amandelmeel – in trek. Inspiratie? Denk aan hummus/olijfolie en gegrilde groente. Of vers fruit met siroop en geraspte kokos. Ook de presentatie kan spannender: denk aan een kleurig geheel; bv. een combi van rode biet, schorseneren en beukenzwammetjes...Kan zo in een sterrenrestaurant op de kaart.