Over voedsel

Plantaardig; pasta, vlees en choco pizza

Impossible Foods – plantaardige ‘’ham en cheeseburgers’’ heeft een nieuwe fabriek; 250 x groter dan de vorige. Gaat maandelijks 450.000 kg plantaardige burgers produceren. Voor 4 miljoen mensen. Voor deze Impossible burger is 75% minder water en 95% minder land nodig dan voor een gewone vleesburger. Productie bespaart 87% aan broeikasuitstoot. Aldus Duurzaam Bedrijfsleven.

 

Als 10% Belgen meer plantaardig eten, levert dat in 20 jaar tijd 200 gezonde levensjaren op voor duizenden mensen. Aldus Alpro Foundation. En dat bespaart de overheid 1,3 miljard uit. Zo, zeg. Aldus prof. Annemans van de UGent. Max. 1/3 van wat je eet, mag dierlijk zijn (vlees, melk, kaas, dan leef/eet je gezonder. Aan de slag dus!

 

Glutenvrij rijstebloem brood zou wel eens de globale broodproductie op haar kop kunnen zetten. Onderzoekers vonden een nieuw broodbak recept uit, wat een vergelijkbaar brood qua consistentie en volume als een ‘’gewoon’’ brood oplevert. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170322092653.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

 

En waarschijnlijk weet u niet precies, hoe echte pasta gekoot moet worden? Nou, vlg. een recent YouTube videootje heeft wetenschapsconsultant Nackers het geheim ontrafeld; altijd zout in het water, nooit (olijf) olie. Want blablabla chemische componenten en kookproces / plakken en zo. Hoewel, of je nu wel/niet olie erin gooit, maakt eigenlijk niet uit, vond ie...Nou dan!? En zonder zout? Kan niet. Nou, kan wel; ik voeg kurkuma toe, en een scheutje wijn. Soms nog wat kruidnageltjes en een teentje knoflook. Komt geen zout aan te pas! Alsof een BB verstand heeft van pasta...

 

Bij voorkeur geen vlees uit Brazilië.... http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/gammelfleisch-skandal-in-brasilien-temer-kaempft-um-vertrauen-14933361.html

 

Even genoeg van de ‘’traditionel’’ pizza’s? Nou, dan kies je toch de choco pizza van Dr. Oetker!? De hit in de sociale media. Aldus het bedrijf. Of....Coppenrath & Wiese zou een pizza-taart kunnen ontwikkelen....via Youtube ook zo’n hit....Ach, het is maar 957 kcal, deze Dolce al Cioccolato....Wauw...

Nee, dan Mark Shepard, runt in Wisconsin sinds 1995 de New Forest Farm, waar hij permacultuur commercieel in praktijk brengt op 41 hectare. Herplaats niet dieren, maar zet allerlei bomen en meerjarige gewassen die voedsel produceren, incl. paddenstoelen, in. Afgewisseld met 1-jarige gewassen en kleine aantallen koeien, varkens, kalkoenen, schapen en kippen. Verdorie, ik mis nog 40,5 hectare.... https://www.foodlog.nl/artikel/niet-snoeien-niet-ploegen-alleen-maar-oogsten/

 

En dan nog wat teksten uit Foodlog: 1) Als het aan de Chinese autoriteiten ligt, moeten vanaf oktober alle geïmporteerde voedingsmiddelen een veiligheidscertificaat hebben. Dat geldt ook voor weinig risicovolle producten als chocolade of wijn. Een dergelijke verplichting geldt nu nog alleen voor bederfelijke voedingsmiddelen, zoals vlees of zuivel. Volgens de Chinezen is de maatregel nodig om de voedselveiligheid te vergroten. China's handelspartners, de EU en VS voorop, zien het plan als een verkapte handelsbarrière.

2)  DailyMail. Uit gelekte e-mails zou blijken dat Coca-Cola betrokken is bij het ontwerp van een grote studie. De conclusie van deze studie was dat niet suiker maar weinig beweging, weinig slaap en veel tijd voor een beeldscherm doorbrengen de boosdoener is voor obesitas. Volgens Deborah Cohen van the Britisch Medial Journal is het een afleidende manoeuvre. Andere experts zeggen dat Coca-Cola probeert de geplande suikertaks van de Britse regering te laten ontsporen.

3) HZPC, Nederlands grootste producent in pootaardappelen, investeert in de ontwikkeling van zaaiaardappelen. Aardappel-zaaigoed kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen voor de aardappelteelt in ontwikkelingslanden, in eerste instantie in Afrika. Zaaigoed is gemakkelijker te transporteren, er is minder van nodig (voor een hectare 30 gram zaad, tegen 2.500 kilo pootaardappelen) en zaad is minder ziektegevoelig dan pootgoed. HZPC ontwikkelt de zaaiaardappelen met de nieuwe veredelingstechnieken cisgenese en Crispr-Cas. Dat schrijft het FD

4) De plant Xerophyta viscosa kan na extreme uitdroging weer helemaal herstellen. Inzicht in de werking van het mechanisme dat daarvoor zorgt, is van belang om ook andere planten via genetische aanpassing resistent te kunnen maken voor klimatologische omstandigheden waarin droogte meer zal voorkomen. Onder leiding van WUR-onderzoekers is ontdekt dat extra genetische activiteit bij de afrijping van de zaden waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de 'herrijzende' eigenschappen van de plant. De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature.

5) Appels doen je brein groeien.... Drie Amerikaanse antropologen presenteren hun gedachte vandaag in Nature. Ze baseren zich op uitgebreid cijfermatig onderbouwd onderzoek onder 140 apensoorten. Apen die fruit eten krijgen een groter brein dan apen die voornamelijk bladeren eten. Het onderzoek is meteen controversieel omdat het de geldende hypothese - een groot brein is het resultaat van complexe samenlevingsvormen - verdringt. Maarten Keulemans rapporteert over het onderzoek in de Volkskrant.