Over voedsel

CC ''gezond'', zeewier, wijn en schoolfruit/groente

Ja, ja, Coca Cola. Met een natuurlijke kruidenfrisdrank... Honest is een nieuwe biologische en caloriearme drank van Coca-Cola op basis van kruidenthee. Dat schrijft VoedingNU. De smaak is versterkt met natuurlijke fruitsappen en licht gezoet met biologische rietsuiker. Honest is verkrijgbaar in de smaken: Citroen & Honing, Sinaasappel & Mango en Granaatappel & Bosbessen.  

 

En dan heeft het demissionaire kabinet nog even op de valreep besloten, dat we aan het zeewier moeten... De komende vier jaar trekt het kabinet €5 miljoen uit om de zeewierteelt en consumptie van de grond te tillen met het innovatieprogramma 'Seaweed for Food and Feed'. Dat maakte Staatssecretaris Martijn van Dam woensdag bekend bij het binnenhalen van de eerste Scheveningse zeewieroogst, meldt Nu.nl. "Zeewier is de groente van de toekomst", aldus Van Dam. "Lekker en gezond."

 

Eind 2015 was 941.154 hectare van het Spaanse landbouwareaal beplant met wijnstokken. Dat is ongeveer 30% van het totaal aan wijngaarden in de Europese Unie. Frankrijk staat tweede met 802.896 hectare, gevolgd door Italië met 610.291 hectare. Driekwart van de totale oppervlakte aan Europese wijngaarden ligt in deze 3 landen. De Franse wijngaarden zijn het grootst, met een gemiddelde oppervlakte van 10,5 hectare. In Spanje is het gemiddeld 1,8 hectare. Roemenië valt op door het grote aantal wijngaarden: 855.000. Gemiddeld zijn deze wijngaarden maar 0,2 hectare groot. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat, meldt Knack.

 

Europa subsidieert de consumptie van groente en fruit op scholen. De Europese Commissie maakt hier ieder schooljaar €150 miljoen voor vrij. In het schooljaar 2015-2016 werd €109,5 miljoen effectief besteed aan schoolfruit. Dat bericht Vilt. Luxemburg en Hongarije benutten elke euro. Griekenland liet de subsidie links liggen. België benutte 57,5% van de subsidie. Het Belgische Europarlementslid Vautmans vindt dit teleurstellend en vraagt zich hardop af waarom niet alle subsidie benut is. Volgend schooljaar worden het schoolfruit- en schoolmelkprogramma samengevoegd. Samen gaat daar €250 miljoen heen. Nederland is geen voorstander van dit plan, maar kreeg recent wel ruim €9,4 miljoen toegewezen.