Over voedsel

Fleswater, dierlijke vetten, eet-insecten

13 reden waarom je GEEN water in fles moet gebruiken. http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/15-facts-that-show-why-bottled-water-is-one-of-the-biggest-scams-of-the-century-a7713121.html

 

En dan heeft het Erasmus Medisch Centrum ook weer een conclusie; te veel dierlijke eiwitten? Zorgt voor vervetting van je lever. Echt waar. Onderzoek onder 3500 mensen. ‘’grootste studie’’ in de klein dus....Te veel vlees is slecht voor de lever, koppen ze. Net als teveel alcohol drinken. En verdorie, nu blijken ook suikers slecht voor de lever. Kijk, en dat laatste was dut even niet bedacht, want altijd is verondersteld, dat alleen koolhydraten en vetten dit veroorzaken. Wake up call; te veel zoet is slecht voor u. Roept Lena overigens ook al jaren...Advies? Eet met mate, gezond, puur en geniet.

 

Radijsjesblad? Yammie! Wat te denken van radijs/radijsjesblad, cranberries, gekarameliseerde pompoenpitjes salade? Voeg nog wat rucola toe, en kruiden, het wordt top! Niks meer met weggooien van radijsjesblad (mits eco). Overigens, kleine blaadjes van selderij, wortel, biet en koolraap? In de salade! Ze bevatten veel voedingsstoffen, en geven een extra kick aan je gerecht. Vinden aldus mensen, die willen ‘’minderen met afval’’; en het blijkt, dat je veel meer kunt doen met levensmiddelen...Je kunt b.v. ook de jonge erwtenpeulen oppeuzelen...Of in de soep meekoken/in de blender. Of maak eens gegrilde worteltjes met een wortelgroen-pesto!

 

Wageningen Uni en grote tuinbouwondernemers zijn op zoek naar mogelijkheden, om exotische (?) gewassen in NL kassen te kweken. Aldus BNR. B.v. saffraan (groeit hier gewoon in mijn tuin, hoor), wasabi (een soort water-mierikswortel en vanille....Het moet mogelijk zijn om andere klimaten na te bootsen. Echt wel.

 

Oplosthee van Zonnatura is gewoon suikerwater....vindt Foodwatch. De oplosthee bevat in droge vorm 91,3% suiker. Oeps. Verweer van Wessanen: “Een kopje oplosthee levert iets meer dan een klontje suiker per glas. In een blikje frisdrank zitten er acht. Ik snap de discussie over suiker heel goed, die is totaal helder. We kijken dan ook naar suikerreductie en waar het anders kan. Alleen op dit moment vinden we geen andere drager dan suiker voor het kruidenextract. Bla bla bla. Foodwatch sprak Zonnatura in 2012 ook al aan op de hoeveelheid suiker die zij in haar oplosthee verwerkt.

 

In Zwitserland mogen vanaf 1 mei jl. eet-insecten in de detailhandel en in restaurants worden aangeboden. Meelwormen, krekels en sprinkhanen, knapperig toebereid; niet te versmaden! Duurzaamheid gaat voor smaak. Het is waar; insecten kweken is economisch top: weinig water, land en voedsel, minder CO2. Voor 1 kg aan eetbare meelwormen heb je maar 2 kg voer nodig. Voor 1 kg rundvlees is dat 24kg, voor varkensvlees 8 kg en voor kippen 4 kg. Dat je’t weet. En perfect voor Urban Farming. Op de flat. Of zo. Eet smakelijk.