Over voedsel

Frietvork, nep Iberico ham

McDonalds roept de revolutie uit in Frankrijk; klanten die een dure signature-burger bestellen, krijgen mes en vork van recyclebaar plastic. Uniek. En dat voor een gerechtje van burger met friet en drankje van meer dan 13,00? In Frankrijk is men dol op hamburers. In 3 v/d 4 restaurants staan ze op het menu. En bij McD kan je in 80%d van hun filialen het eten al aan tafel gebracht krijgen. Overigens lanceerde McD in mei reeds de ‘’frietvork’’ voor; waarmee saus zonder smerige vingers gepakt kon worden...

 

Met enige regelmaat duikt eenzelfde info op.... Overal kun je tegenwoordig dure, maar nog net betaalbare eikeltjesham van het Spaanse Ibérico-varken kopen. Een Duitse journalist dook erin en ontdekte nog meer dan wat insiders allang; dat de beroemde Ibérico-ham in de meeste gevallen van een industrievarken is dat gewoon binnen wordt gehouden. De meerderheid van de Ibérico-hammen blijkt echter afkomstig van gekruiste varkens. Een kruising van het originele, donkerbruine en slanke Ibérico-varken en het grotere en vettere Amerikaanse Duroc-varken dat ook zwarte pootjes heeft. Het Duroc-varken groeit alleen sneller, wordt twee keer zo zwaar, is vetter, werpt meer biggen en hoeft als ham minder lang te rijpen. Het is, kortom, een varken dat vanuit economisch oogpunt veel rendabeler is.
Omdat de wereldwijde vraag naar Ibérico-producten sterk is ges

tegen, worden de meeste Ibérico-zeugen inmiddels via kunstmatige inseminatie met Duroc-varkens gekruist. De Spaanse wet staat dat toe. De toegenomen vraag moet immers legaal worden gedekt. Ibérico-ham mag die naam ook dragen als hij van een gekruist varken uit de intensieve houderij afkomstig is. De wet erkent 3 categorieën: 100% Ibérico, 75% (dan is één van de twee grootvaders Duroc) en 50% (de eerste generatie van een kruising). Volgens critici is deze erkenning van kruisingen in strijd met de Europese regelgeving, die de naam van een beschermd ras alleen erkent voor raszuivere dieren. Onder de Spaanse regelgeving, die inmiddels al 16 jaar bestaat, zou sprake zijn van 'legaal consumentenbedrog'. Insiders weten dat er niets aan de hand is. Als de wereld meer Spaanse ham wil, dan moet daar een productieve oplossing voor worden gezocht.Zo simpel is dat, toch?