Over voedsel

Olijfolie, kokosolie, frites en veggie kaas

Olijfolie tegen Alzheimer??? Onderzoek van de Uni Temple bewijst, dat de consumptie van olijfolie, passend binnen een mediterraan dieet, in ratten de formatie van o.a. beta-amiloides, die worden gezien als indicatoren van de aandoening, reduceren. Mensen die een mediterraan dieet volgen lijken minder vaak cardiovasculaire aandoeningen of Alzheimer te ontwikkelen.  http://www.diarioinformacion.com/vida-y-estilo/salud/2017/06/22/aceite-oliva-prevenir-alzheimer/1909218.html

 

Oh ja, jarenlang werd kokosolie als het ‘’super’’ middel aangeprezen; goed voor je huid, haar, reductie van gewicht en ga zo maar. Foodies en bloggers bleven kokosolie aanprijzen als het nieuwe superfood. Maar...hartspecialisten in de VS hebben nu gemeld, dat kokosolie net zo ongezond is als andere verzadigde vetten zoals b.v. boter. Avocado-, olijf- en notenolie bevatten de goede vetten, Maar ook hier zit de nuance weer in: gebruik het met mate, net zoals boter, bacon etc.

 

Meer dan 2x/week chips/frites eten verhoogt het overlijdensrisico, Aldus een nieuwe studie van de Britse Government National Food Survey. En dat terwijl chips/frites het lievelingsjunkfood is van de Britten, met of zonder azijn, met een hamburger, of een gefrituurde rookworst, currysaus.....Maar ze overdrijven het wel, die BB’s, want ze consumeren 3x zoveel van die chips/frites dan in 1974....en dat maakt dus niet alleen maar dikker. Het onderzoek, gepubliceerd in het Americal Journal of Clinical Nutrition, stelde vast, dat mensen, die over een periode van 8 jaar geregeld producten zoals frites en chips aten, een 50% hoger overlijdensrisico hadden. Aldus The Independent.

 

De Vlaamse minister Weyts daarentegen vindt, dat 2x gebakken friet, liefst in ossewit, moet. En daar moet Europa van afblijven! De EC wil namelijk af van deze ongezonde manier van friet bakken. De EU wil namelijk het gehalte aan acrylamide terugdringen (zit in veel gebakken, gefrituurde en op hoge temperatuur geproduceerd voedsel). En dus wil Europa regels opleggen, die bepalen, dat de aardappelen voor het afbakken eerst geblancheerd moeten worden. Een hemelse Belgische culinaire traditie zo verkrachten? Nee, echt niet!

 

Alles, wat in de supermarkt kaas, melk of boter heet, is van dierlijke oorsprong. Basta. Het Europees Gerechtshof EuGH heeft alzo bepaalt, dat de benaming tofu-boter of veggie-kaas verboden is. En waarom??Omdat er kans is op vergissing/verwisseling door de consument. Wie kaas koopt, moet echte kaas krijgen. Echt? En hoe zit het dan met al die zogenaamde ‘’nep’’ industriële kazen met hun dubieuze ingrediënten, die vrolijk over pizza’s, in sauzen en andere producten worden verwerkt? Kom op, EU, voor hoe dom houden jullie de consument. Dom dus. Blijkt. We zij te stom om een etiket te lezen, en zien de overgrote stikker ‘’vegetarisch’’ natuurlijk helemaal niet...En de EU is de hoeder van de consument, toch? En het is uitgezocht; buitengewoon zelden ‘’vergist’’ een consument zich. Nog geen 4%. Is uitgezocht. Misschien moet de consument bewuster nadenken over het feit, dat b.v. veeteelt o.a. voor een groot deel v/d CO2 uitstoot verantwoordelijk is. Misschien af en toe wat minder vlees. Beter voor het milieu...Kan ook zonder regels, hoor. Maar dankzij de EuGH kunnen we nu ons hoofd uitschakelen bij het boodschappen doen...en komt er gegarandeerd echte kaas in de mand...Goed zo, weer een stap naar echt duurzame, gezonde, verantwoorde voeding...