Over voedsel

Loesje, kunstvlees, hepatitis via eten

...Loesje: hoe kun je nu iets met liefde koken wat zonder liefde is geproduceerd...?

 

Hampton Creek is in de VS bekend om Just Mayo, zijn volledig plantaardige mayonaise zonder eieren. Josh Tetrick, baas van Hampton Creek, die ook koekjesdeeg maakt voor veganisten, zegt dat zijn onderneming binnen twee jaar kweekvlees aan supermarkten gaat leveren. Dat is bepaald sneller dan het handjevol serieuze concurrenten dat kweekvlees aan het ontwikkelen is. 
Hampton Creek heeft in het diepste geheim aan zijn vleesvervanger gewerkt, schrijft Quartz. Het bedrijf verwacht investeerders, waaronder grote partijen uit de vleessector, te kunnen lokken voor de - kostbare - vleeskweek dankzij het feit dat het al toegang heeft tot de supermarkt schappen. Hampton Creek zegt zijn kweekvlees te ontwikkelen op een puur plantaardige basis, in tegenstelling tot zijn concurrenten die kalverserum nodig hebben als groeimedium.

 

Foodlog: de Q-koorts bleek veroorzaakt te worden door de geitenstallen. Huisartsen signaleren op dit moment een toename van het aantal besmettingen met Hepatitis-E (HEV). Dat zou verband houden met de vele varkensstallen in de provincie. Maar het lijkt er eerder op, dat de voedselketen de oorzaak is. 1. HEV komt overal in het land voor, er is geen relatie met varkenshouderijen
2. Nergens (in de wetenschappelijke literatuur) is nog beschreven dat infectie via de lucht zou plaatsvinden
3. Nergens is nog beschreven dat mensen elkaar rechtstreeks kunnen besmetten
4. 1 op de 10 varkens in Nederland is HEV-positief
5. Onderzoek door Sanquin zelf heeft aangetoond dat 80% van alle leverworsten en paté's - vleeswaren waar lever voor gebruikt wordt - positief test voor HEV. Dat is bevestigd in een studiedoor de NVWA. Te lezen in Foodlog.