Over voedsel

Zijderupschips, geen Belgische riviervis en schijnheilig...

Der Spiegel komt weer met een bijdrage over hoe je zelf actief ervoor kunt zorgen, gezond (en minder snel) ouder te worden; o.a. door een goede voeding. Daarbij springen vooral deze voedingsmiddelen in het oog: walnoten, cashews, hazelnoten, lijnzaad, chiazaad, haverflokken, haverzaad, bosbessen, frambozen, bramen, appel, biet, chinese kool, witte en rode kool, avocado, snijbiet, chili, gember, peper, curcuma, knoflook, ui, verse kruiden zoals dille, peterselie, coriander, zalm, cacao (donkere chocola). En het zou goed zijn om tenminste 20% van je totale voeding met deze voedingsmiddelen te dekken.  http://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/verjuengungstraining-futter-fuer-die-zellen-a-1155071.html

 

Liever exotischer? Chinezen kunnen nu genieten van zijderupsen-chips, aldus FoodNavigator. Bella pupa heet het spul, en het is voor 26% gemaakt van zijderupsjes. China produceert veel zijde en houdt veel dode rupsen over. Dus hebben ze bedacht, dat ze daar best iets nuttigs mee kunnen doen. De Italiaanse bioloog Reverberi heeft de chips bedacht, Chinese consumenten bedachten de naam en ziezo, in samenwerking tussen Chinese en Franse voedselwetenschappers werd het ontwikkeld. Goed voor diegene, die nog nooit insecten heeft geconsumeerd. En een mooie eiwitbron. Volgend project? Noedels van zijderupsoverschot. Eet smakelijk.

 

Nu nog even de duurzaamheid wat beter onder de knie krijgen...want ook al kunnen insecten een belangrijke bron van proteïne worden, en kan het kweken van insecten milieuwinst opleveren, het kan verschillen per insectensoort. En dan kan ineens de klimaatbelasting door voer, kweektemperatuur en eventuele broeikasemmissie niet zo charmant uitvallen als berekend. En ook het productieproces, invriezen en drogen kost veel energie. Bovendien bevatten de uiteindelijke producten vaak maar een deel insecteneiwit (burgers b.v. maar 14% meelwormen). De rest is plantaardig/en-of kippen-eiwit. Dus zijn ze milieutechnisch nauwelijks gunstiger dan andere kant-en-klare vleesvervangers. Vlg. Milieu Centraal zou je als vleeseter door het eten van insectenburgers mogelijk een milieuwinst ontstaan, maar als vegetariër of flexi ariër is de milieuwinst discutabel, als je het plantaardige voedsel vervangt door insectenvlees...

 

In het spiervlees van riviervis en paling, gevangen in de Belgische rivieren, zitten te hoge concentraties pesticiden, kwik, dioxines en vlam vertragende stoffen om deze vis veilig te kunnen consumeren. Dat stelde bioloog Claude Belpaire van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vast in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Onverantwoord" om nog paling, baars of andere riviervis te eten.

 

Schijnheiligers... De heilige hostie mag niet glutenvrij zijn. Dat maakte het Vaticaan duidelijk in een brief over het gebruik van hosties en miswijn tijdens eucharistievieringen.
Het Vaticaan scherpt de richtlijnen aan omdat hosties en miswijn tegenwoordig ook "in supermarkten, in andere winkels en op internet" te koop zijn. Daarom zijn ze mogelijk niet in lijn zijn met de bijbelse voorschriften. Hosties - het lichaam van Christus - mogen geen zuurdesem of gist bevatten en moeten uitsluitend uit tarwe bestaan. "Het toevoegen van andere producten zoals fruit, suiker of honing, is dan ook volledig uit den boze," schrijft De Standaard. "Eucharistieproducten met genetische gemanipuleerde organismen kunnen geldig worden beschouwd." De miswijn - het bloed van Christus - moet een volledig natuurlijk product op basis van druiven zijn. Voor mensen met gezondheidsproblemen kunnen bisschoppen uitzonderingen toelaten: glutenarme hosties en wijnmost (onvergist druivensap).