Over voedsel

Glutamaat en minder bruine frieten

De EFSA onderzocht glutamaat (E620-625/ve tsin etc) en stelt nu dat max. 30 mg/dag/kg lichaamsgewicht nog ok is. Want het goedje kan negatief uitpakken op ontwikkeling v/h zenuwstelsel. Wordt vooral in industriële producten toegepast om ze smakelijker te maken. Natuurlijk komt het ook voor: in tomaten en kaas. En moedermelk.

 

En pas op als je levensmiddelen koopt, die in de VS zijn gemaakt. Want die voldoen niet altijd aan EU wetgeving of etikettering. Meldde o.a. Foodwatch recent (met gebleekt tarwemeel). En toezicht door overheid/bedrijfsleven? Ontbreekt. Wil je gezond eten? Laat industrieel voedsel weg. Zo simpel kan het zijn.

 

Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten producten als patat, ontbijtkoek, brood, koffie en chips minder ongezond gaan maken. Ze moeten de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide terugdringen. Experts van de EU-lidstaten bereikten daar woensdag in Brussel een akkoord over.Acrylamide ontstaat bij het frituren, bakken of roosteren met hoge temperaturen van zetmeelrijke producten. Volgens het Voedingscentrum geldt dit vooral voor gefrituurde aardappelproducten en koffie. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie is het gehalte in veel producten nog hoog. Daarom komen er nu regels, die wellicht ingaan in het voorjaar van 2019. De Europese Commissie denkt ondertussen na over welke maximale niveaus moeten gaan gelden voor bepaalde voedingsmiddelen.EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) is tevreden. "Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet om de gezondheid en het welzijn van burgers te beschermen.'' Hij denkt dat mensen nu ook thuis bij het koken beter gaan opletten. De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC verwelkomt het akkoord, maar had liever al bindende limieten gezien.