Over voedsel

Frietkot erfgoed, suiker, oregano-fraude

Yippie, de Belgische frietkotcultuur is officieel Belgisch immaterieel erfgoed! En hoeven de Belgen nog even niet verplicht te friet te blancheren voor het (lagere) frituren. Maar blancheren is wel het aangewezen instrument, om de hoeveelheid acrylamide in friet –gevaarlijk stofje voor ons – te reduceren! Het verwijdert nl de reducerende suikers in het aardappelstaafje. Maar ja, dat wordt dan weer tegengegaan door zogenaamd ‘’nuttige’’ (?) stofjes, zoals dextrose, wat aan blancheerwater wordt toegevoegd, zodat het bruine kleurtje mooier/beter wordt....Nee, de echte oplossing moet gezocht worden in het aardappelras: het gehalte aan asparaginezuur kan zo gereduceerd worden.

 

Dat we al veel te veel suiker binnenkrijgen, is bekend. En da’s niet goed. Dat in de loop der jaren ook suiker is toegevoegd aan mayo, bruine bonen en vleeswaren? Zotte industrie, die wel dik verdient. Men belooft beterschap; bonen zonder suiker, kinderzuivelsnoep met minder suiker. Maar...nieuwe producenten moeten nog domme consumenten zien te verleiden. En dan voeg je dus – juist – vooral suiker (of zout) toe. Zoals bij nieuwe pindakaas-varianten uit kleine fabriekjes, liefst nog bio. Fantastisch. Met honing, suikerstroop, rozijntjes en cranberry’s en karamel...

 

Oregano is één van de meest fraudegevoelige producten. Dat bleek maar weer eens uit een nieuwe studie, waarbij van de 54 geteste monsters meer dan 90% versnijdingsmiddelen bevatte. Het goede nieuws is dat de auteurs van dit laatste onderzoek een verbeterde opsporingsmethodiek hebben ontwikkeld.  Het team verwacht de methode ook te kunnen aanpassen voor andere voedingsmiddelen zoals honing en olijfolie.