Over voedsel

Ei = komkommer; wijn op zeebodem, sardien

Sambal zelf maken? Zo makkeljik. Kijk onder recepten. Doen! Het is zo simpel!

 

Hoe maak je van een ei een komkommer? Door te lang aan de lippen van de NVWA te hangen...kopt Foodlog. Ik neem nog een hap van mijn lekkere, verse, bio-eitje met zonder giftroep....Meestal zitten ze ze treuzelen, laten nog even maanden of langer ‘’voorbij’’ gaan voordat ze actie nemen, zodat producenten, handelaren en anderen nog volop de tijd te geven...En nu ineens adviseerden ze ‘’eet tot zondag maar even geen eitje’’. Volkomen de weg kwijt...En de een roept ‘’gevaarlijk’’’, de ander ‘’valt mee’’...Kortom, een zootje. Het zoveelste voedselschandaal. https://www.foodlog.nl/artikel/gifeieren-blijken-storm-in-een-glas-komkommerwater/ En Pietertje doet wat eigenlijk al jaren geleden had gemoeten. Zeggen hoe het zit: Pieter van Vollenhoven vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) faalt in het toezicht op ons eten. http://www.nu.nl/binnenland/4866458/van-vollenhoven-zorgen-voedselveiligheid-in-nederland.html

 

Rode wijn uit Frankrijk is de beste (nou ja, vinden althans de Fransiolen). Nu willen Fransiolen de wijn nog verder ‘’veredelen’’ door hem onder water laten rijpen. In de Middellandse Zee. Inderdaad, het smaakt anders. Maar of het economisch rendabel wordt?  http://www.faz.net/aktuell/stil/essen-trinken/frankreich-winzer-reifen-wein-unter-wasser-15126314.html

 

Wat voor de Duitser de (braad)worst, is voor de Portugees de sardien...Elke seconde worden 13 sardientjes gekocht. Maar....dat zou wel eens kunnen veranderen. Want het bestand aan sardientjes is dramatisch slecht. En de ‘’voeding v/h volk’’ zou wel eens de ‘’kaviaar’’ of te wel luxegoed kunnen worden. Aldus het ICES; die een vangstmoratorium eist vanwege overbevissing. Voor tenminste 15 jaar. Oeps. Dat willen de Portugezen natuurlijk niet. Bovendien is de sardien ook de ‘’kiemcel’’ van de Nouvelle Cuisine, waarmee jonge Portugese koks juist nu internationaal groots scoren. Maar vooral is de sardien de basis van Portugals conservenindustrie! Marketing, moderne verpakking hebben gezorgd voor een boom; toeristen nemen de blikjes zelf mee naar huis!. En afgezien van de Portugezen, zal een dergelijk moratorium ook voor de vissers uit het Spaanse Galicië dramatisch zijn. En dan blijft alleen nog maar de makreel over (voor hoelang dan?). Tja...Als de EC gaat stemmen over het ICES advies, is uitgerekend een Portugees voorzitter...Hij zou natuurlijk kunnen pleiten voor een halfhartige beperking van de vangstquota...maar hoe dan ook, Portugezen en Spanjaarden zullen eraan moeten wennen, dat de goedkope sardien in de nabije toekomst een luxevisje gaat worden....