Over voedsel

Kwallen, insectenburgers en Griekse yoghurt

Eat it if you can’t beat it...Het aantal kwallen in de Middellandse Zee is de laatste 13 jaar met 400% gestegen en vormt een bedreiging voor het andere zeeleven. Om daar iets aan te doen, zou de mens de stekende weekdieren moeten gaan eten, zegt de Italiaanse zeebioloog Silvio Greco tegen de BBC. Hij heeft al wat voorproefwerk gedaan. "Kwal doet me denken aan oesters," zegt hij. "Het veroorzaakt een smaakexplosie op de tong." Kwallen bestaan dan ook voor 90% uit zout water. Voor goede kwalrecepten moet men bij Chinezen zijn, die ook gedroogde kwal produceren. In Chinese toko's in Nederland is kwal te koop als conserven in grote potten. Deze komen waarschijnlijk niet uit de Middellandse Zee. Nog niet.

 

De op 1 na grootste supermarkt in Zwitserland – Coop – gaat insectenburgers verkopen, nadat de voedsel-veiligheidswetten werden aangepast. Gemaakt worden ze door Essento, een startup bedrijf. Verkocht worden ze vooralsnog in Geneve, Bern en Zürich. https://www.theguardian.com/world/2017/aug/15/mealworm-burger-insect-food-sale-switzerland

 

De manier, waarop de wereld voedsel en landbouw bedrijft, voldoet niet aan de behoefte. Rond 800 miljoen mensen gaan ’s avonds hongerig naar bed. En 1 op de 3 van de 6 miljard mensen lijdt aan een of andere vorm van ondervoeding. Zonder gerichte aandacht zal dit alleen maar erger worden. Want in 2050 zijn we met 9 miljard...Lokale systemen voor productie en distributie van voedsel, dat bestand is tegen oorlogen, droogte en ziektes, is het antwoord. http://www.telegraph.co.uk/news/world-food-programme/how-sustainable-food-systems-could-end-global-hunger/?WT.mc_id=tmgspk_listfour_1825_ApN6SZwzL5bl&utm_source=tmgspk&utm_medium=listfour&utm_content=1825&utm_campaign=tmgspk_listfour_1825_ApN6SZwzL5bl

 

Griekenland wil een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) claimen voor de Griekse yoghurt, schrijft Foodnavigator. Wereldwijd groeit de populariteit van Griekse yoghurt al zeker 10 jaar en de wereldmarkt zou inmiddels meer dan €50 miljard groot zijn. Het is de Grieken een doorn in het oog dat andere landen geld verdienen met hun culinair erfgoed. De Griekse minister van Landbouw, Evangelos Apostolou, heeft een werkgroep opgericht die de BOB bij de EU aan moet vragen. Als de aanvraag succesvol is, geldt de erkenning alleen voor de EU. Griekse yoghurt valt al wel onder de EU-verordening over voedselinformatie aan consumenten: het land van oorsprong moet op het etiket staan.