Over voedsel

Vleessmoothie, onco-brood en suiker

Een stukje vlees en verse groenten, die met elkaar gekookt en gepureerd worden. Doe daar nog wat vocht en andere ingrediënten bij en je hebt een vleessmoothie. Vanaf 1 oktober is dit product van ambachtelijke slagerij Klassen in Duitsland te koop onder de naam Pete&Phil’s in de smaken ‘Poulet Royal’, ‘Beef Bombay’ en ‘Butcher’s Beef’. Vlees-smoothie dus... Een andere novel food met medische achtergrond is het in België ontwikkelde ‘onco-brood’. Zoals de naam al zegt is het brood dat speciaal gemaakt is voor kankerpatiënten. Door de behandelingen kan de smaakzin aangetast worden. Ook bij ouderen gaat een deel van de smaak verloren. Omdat eten dan smakeloos wordt, gaan mensen met een verminderde smaakzin vaak minder eten en lopen ze de kans ondervoed te raken.
Antwerpse onderzoekers ontwikkelden daarom een brood met sterkere smaken. Per patiënt stelden de onderzoekers een smaakprofiel vast, van welke smaken de mensen nog wel konden proeven. Op basis daarvan maakten ze brood met bijvoorbeeld venkel, tijm en limoen. https://www.foodlog.nl/artikel/novel-foods-vleessmoothies-en-onco-brood/

 

"De gemiddelde Nederlander eet alles bij elkaar 103 gram suiker per dag, oftewel 23 suikerklontjes. Alleen de VS en Duitsland doen daar nog een schepje bovenop, zo blijkt uit onderzoek van Euromonitor. De WHO adviseert dagelijks niet meer dan 50 gram suiker te eten. Een belangrijke bron van suiker is frisdrank. Daarvan drinken we volgens Euromonitor 93 liter per jaar. Hoe krijgen we de suikerconsumptie omlaag?" Tja, simpel. Minder consumeren. Toch?