Over voedsel

Kwal-delicatesse en wijn met maar 50 hulpstofjes.....

Slijm; onontbeerlijk voor leven; daarmee kunnen mensen eten, ruiken, proeven, ademen en seks hebben. De ogen blijven vochtig, de gewrichten soepel en zonder slijm zou ontlasten maar een pijnvolle, urenlange procedure worden...Maar....het gaat niet goed met de slijmlaag in de darmen, aldus microbiologen in het Luxembourg Institute of Health. En de vraag stelt zich: ruïneert de voeding in de industriële landen de slijmhuid v/d darm? Er staat veel op het spel: industrieel, voorbewerkt, vezelarm voedsel slaat gaten in de darmslijmhuid en is zo de deur voor ziekmakende micro-organismen. En dat leidt o.a. tot Morbus Crohn, Colitis ulcerosa en een hoger risico voor darmkanker. 2000 jaar geleden riep Hippocrates al, dat in de darm de oorsprong van ziektes ligt. Nu wordt er concreet onderzoek naar gedaan.

 

En dan meldt de Daily Mail weer, dat sous-vide koken (vacuüm, bij vaak lagere temperaturen) gevaarlijk kan zijn, omdat bacteriën in leven blijven. Ja, mits er hygiënisch wordt gewerkt...

 

De wereld ziet zich geconfronteerd met een kwallenprobleem. In 2014 was er o.a. een invasie in een Schotse zalmkwekerij; waarbij ruim 300.000 vissen omkwamen. Ze zijn verantwoordelijk voor stroomstoringen bij energiecentrales; hebben een VS-onderzeeër onklaar gemaakt en blijken veel ongemak te veroorzaken op toeristische locaties. Australische wetenschappers onderzoeken de mogelijkheid, of deze kwallen uiteindelijk alle leven in de oceanen kunnen vernietigen...En dus moeten we...kwallen leren eten. Niet dat er daardoor minder worden gefokt, maar je kunt het aantal wel reduceren. Een duurzame voedselbron dus...Als je het goed weet te bereiden tenminste, zoals Chinezen en Japanners kunnen (vaak rauw b.v. in salades), of in Sardinië en Sicilië, waar ze gefrituurd worden...Aldus The Guardian.

 

Om de zoveel jaar lees je weer over de vele ‘’hulp’’ stoffen, die bij de bereiding van wijn te pas komen. Ruim 50, meldde het Zwitserse NZZ recent. En die hoeven natuurlijk niet op het etiket gedeclareerd te worden.  https://nzzas.nzz.ch/wissen/steckt-im-wein-ueber-50-zusatzstoffe-muessen-nicht-deklariert-werden-ld.1317911?reduced=true Nou was daar eerder in NL ook al veel over te doen. En hier vind je de EU-richtlijn, waar je op pag. 17 en 19 ziet, wat wel/niet toegestaan is in bio-wijn: http://www.ifoam-eu.org/sites/default/files/page/files/ifoameu_reg_wine_dossier_201307.pdf dan wil je toch geen andere wijn meer dan bio?