Over voedsel

Soja, trends, vezels, en wijn met...

De Amerikaanse Food and Drugs Administration wil de claim dat soja-eiwit beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten terugdraaien. De gezondheidsclaim, die in 1999 werd toegestaan, blijkt te weinig onderbouwing te hebben om een serieuze FDA-claim te kunnen zijn, schrijft Reuters. 
De FDA wil de claim omzetten in een ‘qualified health claim’, die een lager niveau van bewijs vereist. 

 

Voeding-trends 2018....De market intelligence researchers, zoals ze zichzelf noemen, zetten in hun rapport ‘transparantie’ op de eerste plek van toekomstige belangrijke ontwikkelingen. Consumenten willen zeker weten dat hun voedsel veilig, milieuvriendelijk, en ethisch verantwoord is. Daarom zullen er meer claims met onderbouwing op producten verschijnen. Op nummer twee komt self-care awareness. Het hectische moderne leven laat mensen ‘goed voor zichzelf zorgen’. Mintel verwacht dat de belangstelling voor voedsel met emotionele of voedings-extra’s zich verder zullen ontwikkelen.

In het verlengde daarvan ligt de personalisatie van voedsel en drank, nummer drie, want wat is nu beter geschikt voor de moderne consument dan voedsel dat speciaal voor hem of haar is aangepast? 
Op de vierde plek zetten de analisten de voorspelling dat wetenschap zal worden gebruikt om betere en modernere ingrediënten te maken in laboratoria; denk bijvoorbeeld aan kweekvlees.
Als vijfde en laatste trend zien ze textuur - mondgevoel - als nieuwe smaaksensatie. Vooral voor jongere generatie zou de voorkeur geven aan voedsel dat zij ervaren als fris, knapperig, functioneel en vrolijk.

 

Wil je als consument weten wat in wijn zit (niet-bio)? Of liever ogen sluiten voor de realiteit, dat wel tot 50 ‘’hulpstoffen’’ eraan te pas komen, om je drankje lekker te maken? Stel je voor dat bekende eetcolumnisten door de aandacht voor Legeron nu eindelijk ook ontdekken dat er vele tientallen additieven in wijn zitten en in de krant gaan eisen dat 'al die E-nummers' vermeld moeten worden. Zouden ze dan op het etiket komen en durven mensen het 'gif' dat ze al jaren tot zich nemen dan nog te drinken? Het vergalt wel veel plezier, want juist betaalbare wijn smaakt tegenwoordig uitstekend vanwege al die technologie. En je weet wat je koopt. https://www.foodlog.nl/artikel/zet-de-additieven-in-de-wijn-op-het-etiket/

 

Volgens Bonnie Liebman van Center for Science in the Public Interest probeert de voedingsmiddelenindustrie in te spelen op het advies om meer vezels te eten door vezels toe te voegen aan ongezonde producten, terwijl mensen beter meer producten kunnen eten waar van nature veel vezels inzitten. Denk aan groenten, fruit, peulvruchten en volkorengranen. Volgens Robert Burns, onderdirecteur van gezondheids- en voedingsbeleid bij de Amerikaanse branche-organisatie Grocery Manufacturers Associationhelpt het toevoegen van vezels om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 25 tot 38 gram wat makkelijker te halen, maar moet je ze niet zien als vervanger van de bronnen waar mensen van nature hun vezels uit halen. David Ludwig van de Harvard School of Public Health waarschuwt dat producten met toegevoegde vezels vaak weinig vitamines en mineralen bevatten en dat toevoegen van vezels daar niet voor compenseert. 

 

Soylent, de vloeibare maaltijdvervanger van Rob Rhinehart, mag in Canada niet meer worden verkocht. De Amerikaan Rhinehart liet enkele dagen geleden weten dat Soylent niet voldoet aan "een beperkt aantal" van de eisen die de Canadese Food Inspection Agency (CFIA) stelt aan maaltijdvervangingsproductenWat er precies aan de hand is, blijft onduidelijk. Volgens Rhinehart hanteert de Canadese autoriteit normen die "niet het huidige begrip van de menselijke voedingsbehoeften weerspiegelen." Hij suggereert daarmee dat de autoriteit bij het vellen van een gezond oordeel gehinderd wordt door ouderwetse regelgeving.