Over voedsel

Protectionisme, goudeerlijk, verspilling

De FDE – organisatie van Europese voedselproducenten is boos op Italië. De overheid daar heeft de laatste jaren nationale regels voor voedseletikettering flink uitgebreid. Voor o.a. zuivelmakers (sinds 2016 verplichte herkomst van grondstoffen); tomatenverwerkers volgden en per feb. 2018 regels voor pasta/rijstproducenten. Ge snapt, dat vinden de anderen niet leuk. Zeker niet, als op het etiket te lezen valt waar het vandaan komt. Men vindt dat de Italianen een vorm van protectionisme hanteert, om goedkopere import van Chinese tomaten voor puree te voorkomen en zo....En, Italië heeft de bepalingen ingevoerd zonder de EU daarvan op de hoogte te stellen. Stout! De regering beroept zich op haar Italiaanse consumenten, die transparantie willen. 85% van hen wil weten waar het spul vandaan komt. En liever Italiaanse producten koopt. Die dan wel duurder zijn. Maar die FDE die smijt met ‘’grote EU-markt zonder grenzen’’, die Europa voorziet van voortdurende beschikbaarheid van veilig/divers voedsel van hoge kwaliteit....En dit soort nationalistische maatregelen in o.a. Frankrijk, Finland en Spanje (en Italië dus) zijn negatief voor deze handel.

 

Het Jumbo  Goudeerlijk boerenmaisbrood is gekozen tot het 'Gouden Windei', het meest misleidende product van 2017. Dat meldt voedselwaakhond foodwatch vrijdag. Het zelfbenoemde ‘goudeerlijke’ maisbrood is door Jumbo gebakken zónder maismeel. Jumbo laat foodwatch weten dat hun aanname dat maisbrood van maismeel gemaakt moet worden onjuist is. "Het brood is gedecoreerd met maisgries, maar we gebruiken bewust geen maismeel in het brood omdat dit de bakkwaliteit niet ten goede komt", aldus Jumbo. Tweede in de windei-verkiezing (21 procent van de stemmen) is de kalfsleverworst zonder kalfslever van Aldi geworden. Unilever staat met zijn Conimex Ketjap manis gold op de derde plek. Volgens de consumentenorganisatie is dit "gewoon schenkstroop met ketjapsmaak." Eet smakelijk.

 

De consumptiemaatschappij ten top: In Spaanse huishoudens wordt jaarlijks voor een waarde van 3 miljard euro aan voedsel weggegooid. Spanje is daarmee echter niet de grootste verspiller en staat op de zevende plek van landen in de EU. In totaal belandt 7,7 miljoen ton aan etensresten, voedingsmiddelen die over datum zijn en bedorven groenten en fruit in de vuilnisbak. 42% hiervan wordt in Spaanse huishoudens weggegooid, 39% belandt al bij het afval in de industrie, 14% wordt weggegooid in de horeca en 5% gaat verloren tijdens de distributie. De voedingsmiddelensector in Spanje ziet de verspilling van eten als een complex en zorgelijk probleem dat alleen opgelost kan worden als alle betrokken partijen in de keten gezamenlijk de strijd ertegen aan gaan. Dit werd geconcludeerd tijdens Foro Efeagro, een forum over verantwoordelijke consumptie en consumptiegewoonten dat werd gehouden in het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voeding en Milieu in Madrid. Hierbij waren vertegenwoordigers van de Spaanse regering, de voedselindustrie, de horeca, consumentenorganisaties en voedselbanken aanwezig. De verspilling werd gekwalificeerd als een 'zaak van inefficiency met ernstige gevolgen op zowel economisch als milieu-vlak. Ook werd het gezien als een ethisch probleem. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel met betrekking tot het probleem klaar en de partijen spraken met elkaar over de verschillende opties en de beste strategie om het probleem aan te pakken. Benadrukt werd dat het verschil tussen de vervaldatum en de datum 'bij voorkeur te gebruiken vóór' beter aangegeven moet worden. Ook zou gekeken kunnen worden naar het aanbieden van kleinere verpakkingen, promoties bij supermarkten zodat klanten in een keer meer kopen en de noodzaak de consument te informeren zodat deze zijn inkoopgewoonten verbeterd.